Rubriky
Turnaje

Pardubická 13 aneb CZECH OPEN 2014

Pivní skauti neradujte se. Pernštejn nevaří nový druh Zlatavého Moku (ne náhodou velká písmenka!), nýbrž 13 je číslo pokoje nafasovaného na letošním festivalu. Nejsu pověrčivý, ale jakási smola mne provázela po celou dobu akce.

Po dohodě s kamarády pořadateli obsazuji samostatný pokoj s ohledem na mé nebetyčné chrápání. Beru tím ohled na spolubydlícího (bohužel ne spolubydlící…?!). Jednou jsem totiž při prvotním a ještě k tomu půlnočním příchodu na pokoj vyrušil kolegu ze spánku, představil se mu a usnul. Cca ve 3 hodiny při mém odchodu na WC byl kolega pryč. Zachoval se ale dobře, když na mých cca 130 decibelů nezavolal Městskou policii pro rušení nočního klidu…

PONDĚLÍ

Pro turnaj dvojic se obětoval Makkabejský Milan Boháček a absolvoval se mnou turnaj v Rapidu na 7 kol. Na rozdíl ode mne hrál výborně, což je vlastně u něho samozřejmostí a obsadili jsme 12. místo při účasti 28.

Milan: 4 – 1 – 2, Já: 3 – 0 – 4

ÚTERÝ

Moje Fišerky se hrály též na 7 kol a měly špičkové obsazení, z 29 účastníků mělo 19 ELO přes 2000 a 13 vlastnilo titul.

V 1.kole jsem hrál s nasazenou pětkou IM Biolkem jr. a po optimistickém průběhu dopadla partie dle předpokladu. Ale s mojí ostudou: dobral mi na f3 střelcem jezdce, toho jsem vzal do ruky a chtěl brát jezdcem. To bych ale přišel o e4 a měl hrát g2xf3. Tím, že jsem si nevšiml střelce v ruce zahrál f3 (a vskutku, e4 jsem držel…!). Richard se usmál a řekl mi, ať radši neberu figurky do ruky (čímž mi vlastně konkludentně naznačil, že mám zanechat šachů…) a nechal mě vrátit tah. Můj návrh přídavku 2 minut na jeho hodinách sportovně (při vědomí své síly a mého diletantismu) odmítl.

Ve 2. kole jsem zkazil dobře rozehranou partii – přehlédl figuru, ve 3. a 4. jsem porazil místní začátečníky. V 5. kole mne učebnicově rozebral FM z Ruska.

Kolo 6.: h8J, g8J, f8S, e8V, d8K, c8S, b8D, a8V. Soupeř využil bílých figur a mého vpuštění J na g5 s kterým za pomocí dámy vyzobal všechny pěšce královského křídla. Sedmé kolo bylo pro mne důležité, se 4 body bych mohl být spokojen. Ruský málčik byl však proti a moji krásnou pozici „znehodnotil“ jednotahovým matem, který šel jednoduše bránit, ale zabýval jsem se pouze dámským křídlem – jako v životě.

Mé obavy, že budu poslední se nenaplnily, byli tam ještě 4 slabší hráči než já…

STŘEDA-ČTVRTEK

Hlavní akcí, proč na oblíbený festival jedu je vlastně Rapid. Výsledky tomu sice nenapovídají, ale ať su bit, jen když se peru!

V 1. kole bílými mne čekal 7. nasazený a když jsem mu odevzdal v 10. tahu střelce bylo vymalováno. Po Fišerkách jsem chtěl hrát zodpovědně a neukvapeně, ale člověk míní… – což ale není výmluva na nejvyšší Inštanci.

Druhé kolo a chlapík z Třince, kterého jsem porazil v turnaji dvojic. V jezdcové koncovce 4 a 4 pěšců jsem prohrál a to nebyl všem dnům konec!

Sice přišlo 3. kolo a podařilo se mi porazit cca 7 letou Sofii Přibylovou, pravděpodobně vnučkou Růženky a Josefa Přibylových z Prahy. Přežďuchal jsem ji v koncovce D+J, ale málem to byla remis.

Ve 4. kole mne čekala hezká slečna Petra Tobíšková, moje známá z Jánských Lázní. Vždy jsem ji tam porazil a povedlo se i tentokrát a já konečně sehrál trochu konzistentní partii.

Kolo č. 5 a opět polodítě ze Švédska. Hrál jsem na výhru, průběh byl dobrý, ale v závěru jsem si nechal dát mat.

Kolo šesté a dva body mne vybízely k výhře a 50%. ELO soupeře 1000 a RUS napovídalo, že k partii donde malý chlapeček s hezkou maminkou. A bác, seknul jsem se asi o 65 let. S kmetem jsme sehráli hezkou partii a já prohrál vypuštěním vynucené remízy – jako vždy, chtěl jsem vyhrát.

V 7. kole jsem s chlapíkem z Děčína tahal za slabší konec, ale po zlepšení v koncovce jsme se dohodli na remíze.

Domácí hráč Venca v 8. kole se mnou bojoval o remízu, což se mu v oboustranné časovce povedlo.

Jednu z nejhezčích partií festivalu jsem sehrál (či spíše soupeř – pan Tumakov z Izraele) v 9. kole. Dědeček s rokem narození 1927 rozehrál tak silný útok, že jsem neměl šanci.

Herně to nebylo tak zlé, ale výsledkově byli sedláci u Chlumce proti mně Kingové, ale proč si nezahrát na tak pěkné akci a pohovořit s mnoha lidmi. Zatím nejsu úplně nejslabší hráč v ČR a když to ale přijde, stejně budu turnaje rád hrát…

POST SCRIPTUM: Jako vždy, opět jsem opomněl ve sprše sprchový šampon, příště mi manželka s sebou nedá ani mejdlo s jelenem…