Rubriky
Turnaje

Filip Dvořáček třetí na OŠT!

Tradiční turnaj v Lipovci ovládli hráči Adamova. Zvítězil Martin Handl před Pavlem Masákem. Čest boskovické výpravy zachránil Filip Dvořáček na třetím místě, přestože oficiálně reprezentoval Prušánky.

Neúčast slovenské výpravy letos nahradila hojná účast Adamova. Vítězství dokázal obhájit Martin Handl, když v devíti kolech jen třikrát remizoval. Druhý Pavel Masák nasbíral o jednu remízu více a skončil se sedmi body druhý. Filip Dvořáček sice prohrál hned ve druhém kole, pak ale uhrál 5,5 bodu ze sedm partií a s půlbodovým náskokem si zajistil bronzovou příčku.

Vítěz Martin Handl s pořadatelem Milanem Ševčíkem
Vítěz Martin Handl (vpravo) s pořadatelem Milanem Ševčíkem (Autor: Pavel Hubený)

Boskovická výprava příliš úspěšná nebyla. Kromě Filipa mohl být spokojený ještě Pavel Hubený, který skončil na osmém místě. Poskočil o rovných šest míst proti nasazení. Sám však se svojí hrou příliš spokojen nebyl. Zaváhal hned v prvním kole, kde musel s vypětím všech sil zachraňovat remízu. Závěrečná kola se mu ale povedla podstatně lépe.

Desátý Milan Boháček obhájil své nasazení a přestože prohrál pouze s nejvýše nasazeným hráčem turnaje, spokojený být také nemohl. Pět remíz bylo v devíti partiích příliš. Ještě hůř dopadl Dušan Dobeš. Mezi dvacet nejlepších se dostal jen těsně.

Na druhé straně potěšil Jakub Probošt. Střetl se s několika silnými soupeři, přesto obsadil 37. místo se čtyřmi body. Jaroslav Probošt s Vlastimilem Brdou potvrdili svá nasazení. Za zmínku stojí především skvělý start Vlastimila Brdy, který zremizoval obě úvodní partie s hráči o 500 bodů silnějšími.

Součástí výpravy byl i Jiří Marek, reprezentant Prušánek. Vybojoval šest bodů a obsadil páté místo.

Bronzový Filip Dvořáček (vpravo) s Milanem Ševčíkem (Autor: Pavel Hubený)
Bronzový Filip Dvořáček (vpravo) s Milanem Ševčíkem (Autor: Pavel Hubený)

Klidný chod turnaje narušila dvojice sporů a v obou byli bohužel zapleteni boskovičtí hráči. V prvním případě byl Vlastimil Brda obviněn, že partii podáním ruky vzdal a když si záhy všiml, že na šachovnici stojí pat, začal partii prohlašovat za remízu. Další důkaz toho, jak je důležité si v případě pochyb před ukončením partie ověřit, co soupeř vlastně zamýšlel a zda jeho slova o remíze či vzdání byla pouze povzdechem nebo skutečnou nabídkou.

Druhý případ byl o něco smutnější. Jiří Sekanina bojoval o výhru nad Filipem Dvořáčkem, ale přestože měl lepší čas i aktivnější pozici, dopustil se několika hrubek, odmítl nabízené remízy a partii nakonec prohrál. Rozčílení nad pokaženou partií pak vedlo k menší slovní šarvátce.

Celé šachové klání se jinak neslo v tradičně uvolněné a přátelské atmosféře. Škoda jen, že se nezúčastnil vyšší počet silných domácích hráčů. Například z těch, co pravidelně startují v lipoveckém dresu ve druhé lize, hrál pouze Jiří Sekanina a Martin Handl.

Odkazy

Výsledky na Chess-Results