Rubriky
Domácí

Posezonní schůze klubu

Tradiční posezení věnované právě skončené sezóně 2014/15 se věnovalo především nutnosti změnit název klubu a vyhodnocení soutěží družstev. Prodiskutovaly se také návrhy na klubové dresy a drobná agenda. Závěr schůze tradičně patřil bleskovému turnaji. 

Účast:

Členové klubu – 7 osob

Hosté – 2 osoby

Program schůze:

1. Změna názvu šachového klubu

2. Finance

3. Cestovní příkazy

4. Členské příspěvky

5. Rozšíření reklamy – návrh na vytvoření klubových dresů

6. Zhodnocení sezóny družstev

7. Výhled soutěží družstev 2015/2016

8. Mládež

9. Sestavy a příprava na Černohorský soudek

10. Plán akcí pro rok 2015

11. Diskuse

• Informace k oddílovému přeboru

• Nový kapitán „áčka“

Stručné shrnutí jednotlivých projednávaných bodů:

1. Změna názvu šachového klubu

Vzhledem k administrativním změnám a novému občanskému zákoníku, bylo nutné upravit název klubu tak, aby vyhovoval novým předpisům. Oficiální název navrhl předseda klubu Pavel Hubený změnit na „Šachový klub Boskovice z.s.“ (z.s. = zapsaný spolek). Změnu přijali všichni přítomní bez připomínek. Běžně užívaný název „Makkabi Boskovice“ nadále zůstává neoficiální přezdívkou klubu, zvolenou jako poděkování dlouholetému sponzorovi – restauraci Makkabi.

Návrh na změnu názvu přijat jednomyslně – 7 osob ano

2. Finance

Pavel Hubený převzal funkci pokladníka od Mikuláše Derňára. Důvodem byly především přetrvávající nedostatky ve vedení účetnictví. Pavel Hubený ve své úvodní zprávě nastínil finanční situaci klubu, zdůraznil založení nového klubového bankovního účtu a také upozornil na nízký počet proplacených cestovních příkazů. Zdůraznil, že ti, kdo ještě nepožádali o proplacení cestovních nebo jiných uznatelných nákladů, musí tak učinit co nejrychleji. Dřívější praxe, kdy se zpětně proplácely zapomenuté cestovní příkazy i z předešlých sezon, nebude možná.

3. Cestovní příkazy

Náklady nízké, „béčko“ téměř bez proplácení (viz předchozí bod).

4. Členské příspěvky

Mládež do 18 let a kapitány družstev klub proplácí (cca 50 % celkové sumy).

5. Rozšíření reklamy – návrh na vytvoření klubových dresů

Návrh Pavla Hubeného na vytvoření klubových dresů byl obecně uvítán, konkrétní podoba dresu se však setkala s bouřlivou diskusí. Projednávání bylo odsunuto na podzimní předsezónní posezení, které proběhne koncem srpna.

6. Zhodnocení sezóny družstev

Kapitáni zhodnotili sezónu družstev. V krajských a okresních soutěžích startovaly celkem čtyři týmy. V nejvyšší soutěži kterou Boskovice hrají, Krajském přeboru druhé třídy, mělo „áčko“ nečekané problémy s docházkou. Konečné šesté místo je proto možno pokládat za velký úspěch. „Béčko“ čekala v Okresním přeboru nejsložitější úloha, protože tu docházelo ke střídání takřka všech boskovických hráčů, včetně mládeže. Problémem byla opět komunikace s kapitánem. Radek Walletzký nevyužívá e-mailovou adresu a stále preferuje telefonní hovor, což je nepohodlné, o podstatně vyšších nákladech nemluvě. V Základní soutěži doplatilo „céčko“ na nutnost doplňovat chybějící hráče ve vyšší soutěži, ale nový kapitán Honza Havel zvládl celou situaci velmi dobře. Tým často nastupoval nekompletní, ale přes jisté kontroverze, nebyla šance poskládat soupisku výrazně lépe. Obecně se přítomní shodli v názoru, že je lépe hrát, třeba nekompletní, než nehrát vůbec. Premiéra „déčka“ proběhla, přes zádrhel na začátku soutěže, nakonec k plné spokojenosti. Jaroslav Probošt zvládl vše bez potíží. Jako poděkování za obětavou práci klub letos poprvé proplatil všem kapitánům členské příspěvky.

7. Výhled soutěží družstev 2015/2016

Koncepce soutěží družstev pro sezónu 2015/2016 bude obdobná letošní sezóně. Posílit by mělo „áčko“, které se pokusí postoupit do vyšší soutěže. V průběhu prázdnin je nutné dořešit přestupy, hostovací lístky a volné hráče. Zapojení mládeže do soutěží bude rozebráno v průběhu prázdnin (viz následující bod).

8. Mládež

Po několika letech se boskovické družstvo opět představilo v Krajském přeboru družstev mládeže. Obsadilo sice poslední místo, ale důvodem nebyla vyloženě špatná hra, jako spíše nekompletní sestava, kdy k několika důležitým zápasům nastoupilo družstvo bez jednoho hráče. Na vině byla jednak chřipková epidemie (druhý sraz), jednak onemocnění v den zápasu (třetí sraz). Hodnocení a návrhy nové koncepce práce s mládeží budou vzhledem k množství informací probrány samostatně v průběhu prázdnin.

9. Plán příprav na Černohorský soudek a evidence účasti

10. Plán akcí pro rok 2015

So – 29.8. Předsezónní posezení a schůze

Ne – 6.9. „O putovní pohár Makkabi“ – 17. ročník bleskového turnaje, hraný jako otevřený přebor JmŠS v bleskovém šachu mužů, žen a juniorů

Ne – 25.10. „O putovní pohár TOPNET“ – 5. ročník rapid turnaje

Út – 17.11. „Turnaj v Baskickém šachu“ – 2. ročník baskického rapid turnaje

11. Diskuse

a) Z důvodu nízkého zájmu se nehrál klubový přebor v klasickém šachu. Návrhy na příští ročník jsou dva – hrát jako dosud, jen bez zápočtu na rating nebo hrát rapid tempem s možností zápočtu na rapid LOK.

b) Milan Boháček informoval o svém přání předat funkci kapitána „áčka“. Důvodem je narůstající počet funkcí (trenér a vedoucí šachového kroužku, rozhodčí, kapitán „áčka“, správce webových stránek klubu a facebookového profilu, vedoucí KPIIA), kterým nemůže dohromady věnovat dostatek času a pozornosti.

Další schůze, předsezónní, se uskuteční koncem léta, 29. srpna 2015.

Bleskový turnaj

Vítězem se stal Milan Boháček, který zvítězil ve všech partiích. Druhé místo získal Filip Dvořáček a třetí Jiří Marek. Spokojeni tentokrát museli být i méně úspěšní hráči. Vzhledem ke shodnému pomocnému hodnocení se trojice jednobodových podělila o pátou příčku a nepopulární poslední místo tak zůstalo neobsazeno.

Poř. Jméno Rtg Oddíl Body S-B
1 Boháček Milan 1903 Makkabi Boskovice 6 15,00
2 Dvořáček Filip 1730 TJ Podlužan Prušánky 8,75
3 Marek Jiří 2052 TJ Podlužan Prušánky 4 6,50
4 Ševčík Leoš 1990 Spartak Adamov 5,25
5 Beňovský Petr 1000 Makkabi Boskovice 1 1,00
  Brda Vlastimil 1347 Makkabi Boskovice 1 1,00
  Havel Jan 1439 Makkabi Boskovice 1 1,00