Rubriky
Turnaje

Vánoční turnaj v moderním hávu

Vánoční turnaj přilákal do Sloupu přes šedesát hráčů v čele s mistrem Františkem Vránou. První místo získal Karel Švehla z Adamova. Nejlepším boskovickým hráčem se stal neoficiální remízový král turnaje, Filip Dvořáček.

Sloupský turnaj vstoupil po nečekaném odchodu Karla Němce, jedné z vůdčích osobností sloupského šachu, do nové éry. Obavy z pokračování tradičního šachového klání se naštěstí ukázaly být zbytečné. Organizace se ujala mladá generace, která neváhala nahradit zastaralý losovací program ani použít nová pravidla FIDE, včetně dosud kontroverzní novinky, kdy nemožný tah prohrává i v rapid partii. Žádné reklamace ani stížnosti se přesto nekonaly.

Účast FM Františka Vrány ze Starého města nebo Zdeňky Blümelové z Kroměříže potvrdily, že turnaj pokračuje v cestě, kterou před několika lety objevil. Stále více láká i hráče ze vzdálenějších klubů. Početnější výpravu sice letos přivezla jen Kuřim, přesto sloupský turnaj přestal být čistě okresní záležitostí.

Hrací sál (zdroj: web obce Sloup)
Hrací sál (zdroj: web obce Sloup)

Čelo turnaje od prvních kol držel Vrána společně s Karlem Švehlou. Vzájemná partie dopadla lépe pro Švehlu, který si získaný náskok nenechal vzít a odsunul svého hlavního rivala na druhé místo. Nechybělo však mnoho a výsledek vzájemného duelu mohl být zcela opačný. Vrána získal výrazně lepší koncovku s figurou víc. Stačilo jen hlídat postup soupeřových volných pěšců. Nepřesnou hrou se ale dostal do obtíží, nevyužil ani nabídnutou šanci vrátit figuru s přechodem do lepší koncovky a nakonec si nešťastně nechal proklouznout soupeřova pěšce až do dámy. Třetí místo obsadil Jan Píše. Mezi mládeží zvítězila Alice Habinová z Kuřimi.

Karel Švehla (uprostřed) přebírá pohár pro vítěze (zdroj: web obce Sloup)
Karel Švehla (uprostřed) přebírá pohár pro vítěze (zdroj: web obce Sloup)

Nejlepším boskovickým hráčem, přestože oficiálně reprezentoval Prušánky, byl Filip Dvořáček. Taktika „neprohrát“ mu přinesla neoficiální titul remízového krále a především velmi slušné sedmé místo. Sám byl se svým výkonem velmi spokojen, ale je velkou otázkou, zda podobný styl hry může přinést něco dobrého v dlouhodobém měřítku.

Celkové desáté místo obsadil Milan Boháček. Rozhodně chtěl skončit lépe, ale vůbec nezvládl závěrečná tři kola. Těsně mimo desítku skončil Leoš Ševčík, oficiálně hráč Adamova. Měl nakročeno k pátému místu, ale dle vlastních slov v posledním kole zkazil jasně vyhranou pozici s Martinem Handlem. Jan Zemánek skončil dvanáctý, Pavel Hubený třináctý. Miroslav Veselý začal skvěle. Remízu zaznamenal v sedmém kole i s Vránou, ale prohry v posledních dvou kolech jej odsunuly až na 21. místo. Jeho pevná hra však začíná být stále větším oříškem i pro zkušené soupeře s výrazně vyšším ratingem. Po delší odmlce se představil Pavel Jedlička. Uhrál slušných pět bodů a obsadil výborné místo na konci první třicítky. Jaroslav Probošt skončil 43. a Jakub Probošt padesátý.

Poř. St.č.   Jméno Rtg Klub/Místo PH1  PH2 
1 2 Švehla Karel 2112 Spartak Adamov 8,0 47,25
2 1 FM Vrána František 2185 ŠK Staré Město 7,5 40,00
3 9 Píše Jan 1988 Spartak Adamov 6,5 33,50
4 6 Habina Martin 2001 ŠK Kuřim 6,5 33,50
5 4 Kopřiva Oldřich 2079 ŠK GARDE Lipovec 6,0 31,50
6 3 Handl Martin 2097 Spartak Adamov 6,0 31,25
7 25 Dvořáček Filip 1811 TJ Podlužan Prušánky 6,0 30,00
8 10 Blümelová Zdeňka 1951 Slavia Kroměříž 6,0 28,75
9 29 Moc Martin 1742 ASK Blansko 6,0 28,50
10 5 Boháček Milan 2036 Makkabi Boskovice 5,5 27,25

Celkové výsledky jsou k dispozici na Chess-Results, oficiální zprávu s bohatou fotogalerií nabízí sloupský web.