Rubriky
Ligy/přebory

„Béčko“ porazilo Lipovec a zajistilo si čtvrté místo

Poslední zápas letošní sezóny rozehrál boskovický tým mizerně. Rychle prohrával 0:3. Lipovecký tým ale své šance nevyužil a musel přijmout porážku 4.5:3.5.

Domácí Lipovec byl v zápase jasným favoritem. Přední šachovnice měl sice ratingově slabší, ale druhá polovina sestavy tuto ztrátu bohatě vynahradila. Převahu navíc potvrdil rychlým vedením 3:0. První prohrál Jan Havel, který podcenil soupeřovi hrozby a záhy se ocitl pod matovým útokem. Okamžitou prohru sice odvrátil odevzdáním dámy za dvě lehké figury, ale další boj byl přesto zbytečný. Druhou nulu přidal Vlastimil Brda. Začátek sezóny zvládl výborně, ale v posledních kolech se mu příliš nevedlo. Lipovecká partie nebyla výjimkou. Nejprve přehlédl pěšce a poté přešel do beznadějné koncovky. Třetí prohru si připsal Miroslav Veselý, kterému se v letošní sezóně vůbec nedaří.

Zápas se zdál být rozhodnutý. Prohrávali jsme 0:3, Ladislav s Filipem na druhé a třetí šachovnici se prohře nepříjemně blížili, první šachovnice byla nejasná a pouze poslední dva stoly dávaly malou naději na celé body. Jakub Probošt svoji šanci bohužel nevyužil. Dlouho stál lépe, ale v závěru partie si nevšiml taktické možnosti s přechodem do hladce vyhrané koncovky se dvěma pěšci více. Naopak se dostal do komplikované pozice, kde pěšce ztratil. Partie skončila remízou. Jakub přesto zaslouží pochvalu za dobrý výkon proti zkušenému soupeři. Dobře si vedl i Milan Suk. Výhrou podtrhl úspěšnou sezónu. Důležitý bod navíc snížil domácí vedení na 1.5:3.5.

Naději rozdmýchal nečekaný obrat na třetí šachovnici. Filip se po soupeřově hrubce dostal z problémů a přešel do vyhrané koncovky. Vyrovnat na 3.5:3.5 dokázal v divoké partii Milan Boháček. Zápas se rozhodl na druhé šachovnici v poslední partii utkání. Ladislav Petr zvládl ve střední hře zažehnat největší hrozby, dokonce přešel do věžové koncovky s pěšcem více, ale šance na výhru byly spíše teoretické. Soupeř si byl ovšem natolik jistý remízovým výsledkem, až nepozorností dopustil výměnu věží s přechodem do prohrané pěšcové koncovky. Ladislavova šťastná výhra definitivně otočila výsledek zápasu. Boskovice vyhrály 4.5:3.5!

V posledním kole máme volno, vzhledem k lichému počtu účastníků soutěže. Konečné čtvrté místo v závěrečné tabulce ale máme díky pětibodovému náskoku jisté.

ŠK Garde Lipovec D   Makkabi Boskovice B
Ševčík Miloš (Z, V) 1806 0 1 2036 Boháček Milan (Z, V)
Krejčí Petr (Z, V) 1805 0 1 1869 Petr Ladislav (Z, V)
Nečas Michal (V) 1783 0 1 1811 Dvořáček Filip (Z, H)
Ševčík Milan (Z) 1764 1 0 1789 Veselý Miroslav (Z)
Drahovzal Milan (Z) 1691 1 0 1436 Havel Jan
Krejčí František (Z) 1559 1 0 1333 Brda Vlastimil
Šíbl Jan 1523 ½ ½ 1248 Probošt Jakub
Kovařík Jan 1000 0 1 1000 Suk Milan
:

Detailní výsledky jsou k dispozici v databázi ŠSČR.