Rubriky
Domácí Mládež Turnaje

V Boskovicích patří květen šachu

Boskovičtí šachisté připravili na květen hned dva turnaje. Kromě tradičního Černohorského soudku, zvou příznivce šachové hry také na rapid jednotlivců. „Soudek“ se hraje již za pár dní, „Jarní turnaj“ proběhne 15. května. 

Největší změna?

Bezpochyby nový organizační tým. Pavel Hubený se po letech náročné práce rozhodl předat otěže a pomáhat jen s dílčími úkoly. Organizátorské trio ve složení Jaroslav Probošt, Tomáš Marcikán a Milan Boháček hned na úvod přišlo s několika změnami, které by měly přilákat do Boskovic ještě více šachistů. Hlavní novinkou je náhrada bleskového turnaje novým rapidem s tempem 2×20 minut.

Co čeká Černohorský soudek?

„Soudek“ se v posledních dvou letech proměnil na největší boskovický turnaj a žádné zásadní změny se zatím nechystají. Na hráče přesto letos čeká malé překvapení v podobě mírně navýšeného cenového fondu a speciálních odměn pro nejlepší družstva. Díky zapůjčení nového vařiče bude o něco rychlejší i obsluha v bufetu.

Nový místo starého?

Bleskový turnaj O putovní pohár Makkabi se letos neuskuteční. Místo něj boskovický klub pořádá 15. května rapid s tempem 2×20 minut jednoduše pojmenovaný Jarní turnaj. Organizátoři chtějí přilákat co nejrozmanitější skupinu hráčů a proto se rozhodli zaměnit finanční ceny za ceny věcné. Celková výše cenového fondu zůstala srovnatelná s bleskovým turnajem, takže ceny se připravují opravdu hodnotné a bude jich nejméně padesát.

Rapid místo bleskovek?

Bleskový turnaj O putovní pohár Makkabi měl slavnou minulost. Vysoký cenový fond a status krajského přeboru v bleskovém šachu lákal vynikající hráče, ale přesto zůstal zábavou vhodnou především pro zkušené šachisty. Na druhé straně turnaj v rapid šachu s tempem 2×20 minut na okrese zcela chyběl. Přitom je kromě silných hráčů, kteří se mohou lépe zamyslet a hrát kvalitnější partie, vhodný i pro mládež. Mimo jiné proto, že stejným tempem se hraje řada krajských mládežnických turnajů.

Co s ratingem?

Oba květnové turnaje se započítávají na národní rapid rating. Především u méně aktivních hráčů, kteří neodehrají během roku mnoho vážných partií, se pomalu stává nejlepším ukazatelem jejich výkonnosti.

Co, kde a kdy?

Oba turnaje, Černohorský soudek i Jarní turnaj, mají vlastní stránku s podrobnými propozicemi. Informace jsou uvedeny také na Facebooku.