Rubriky
Domácí Mládež Turnaje

Prvním vítězem IM Neklan Vyskočil

Premiérový „Jarní turnaj“ jednoznačně ovládl mezinárodní mistr Neklan Vyskočil. Půl bodu ztratil pouze remízou s celkově druhým Jiřím Sekaninou. Bronzovou příčku vybojoval Stanislav Juříček. Nejlepším hráčem do 18 let se stal Matěj Prokop a nejlepším domácím hráčem byl Milan Boháček.

Neklan Vyskočil, člen brněnského Durasu a kapitán jeho extraligového týmu, jasně potvrdil roli favorita a zvítězil s dvoubodovým náskokem. Sedm výher v řadě bylo pro ostatní hráče jasným znamením, že je čeká jen boj o druhé místo. Stříbrnou příčku si nakonec vybojoval Jiří Sekanina z Lipovce. Neprohrál žádnou partii, navíc jako jediný dokázal remizovat s nejlepším hráčem turnaje. Vsetínského Stanislava Juříčka odsunulo na třetí místo horší pomocné hodnocení.

IM Neklan Vyskočil (autor: Pavel Hubený/upraveno)
IM Neklan Vyskočil (autor: Pavel Hubený/upraveno)

Pod stupni vítězů se usadila početná skupina hráčů se šesti body. Dostal se mezi ně i Milan Boháček, který si celkovým sedmým místem zajistil pozici nejlepšího domácího šachisty. Šest bodů uhrál také nestárnoucí František Vykydal. Ten bojoval stejnou měrou se soupeři i časem. Hned v prvním kole prohrál na čas pozici, kde mohl dát svým dalším tahem mat. První desítku uzavřel Martin Moc z Blanska. Poskočil o více než dvacet míst proti nasazení a stal se největším překvapením turnaje.

Tři nejlepší hráči turnaje (autor: Miroslav Osouch)
Tři nejlepší hráči turnaje (zleva: Stanislav Juříček, Neklan Vyskočil, Jiří Sekanina; autor: Miroslav Osouch)

Mezi mládeží triumfoval pardubický Matěj Prokop. Porazil nejen své největší konkurenty, ale přidal i cenný skalp Dušana Dobeše. Druhé místo v mládežnické kategorii obsadil domácí Jakub Probošt a třetí Martin Borýsek z Jevíčka.

Nejlepší mladí hráči (zleva: Jakub Probošt, Matěj Prokop, Martin Borýsek; autor: Miroslav Osouch)
Nejlepší mladí hráči (zleva: Jakub Probošt, Matěj Prokop, Martin Borýsek; autor: Miroslav Osouch)

Kromě sedmého místa obsadili domácí šachisté i dvě pozice ve druhé desítce. Patnáctý skončil Dušan Dobeš, který po katastrofálním začátku (0.5/3) aspoň částečně napravil svoji reputaci v závěrečných kolech a dvacáté místo obsadil Jan Zemánek. Pavel Hubený si vybojoval 22. místo, Tomáš Marcikán 29. místo, Miroslav Veselý 31. místo, Vlastimil Brda, Jaroslav Probošt, Jan Havel a Jakub Probošt se seřadili na 40. až 43. příčce.

Domácí souboj mezi Janem Havlem (vlevo) a Vlastimilem Brdou (autor: Miroslav Osouch)
Domácí souboj mezi Janem Havlem (vlevo) a Vlastimilem Brdou (autor: Miroslav Osouch)

Mladé boskovické naděje Albert Janda s Václavem Kuncem obsadili 47. a 48. místo. Albert odehrál svůj první turnaj dospělých a uhrál cenný bod. Šance měl ve více partiích, ale doplatil na přílišnou zbrklost.

Jiří Sekanina (vlevo) se pevnou hrou probojoval ke stříbrné příčce (autor: Miroslav Osouch)
Jiří Sekanina (vlevo) se pevnou hrou probojoval ke stříbrné příčce (autor: Miroslav Osouch)

V turnaji se představilo necelých padesát hráčů, které přivítala kromě organizátorů i místostarostka Boskovic Jaromíra Vítková. Samotný turnaj proběhl bez jakýchkoli potíží či zdržení. Poděkování patří především organizačnímu týmu a pomocníkům z řad domácích hráčů. Turnaj se konal za podpory společnosti Barvy a laky Teluria, společnosti TOPNET poskytující internetové připojení a boskovického hráče Libora Chloupka.

František Vykydal (vlevo) v prvním kole neuvěřitelně prohrál - spadl mu praporek těsně předtím, než dal mat (autor: Pavel Hubený)
František Vykydal (vlevo) v prvním kole neuvěřitelně prohrál – spadl mu praporek těsně předtím, než dal mat (autor: Pavel Hubený)

Konečné pořadí

Poř. Nas. Tit. Jméno Rtg Oddíl Body  TB1   TB2 
1 1 IM Vyskočil Neklan 2374 ŠK Duras BVK 8,5 50,5 39,5
2 4 Sekanina Jiří 2105 ŠK GARDE Lipovec 6,5 51,0 38,5
3 5 Juříček Stanislav 2103 Zbrojovka Vsetín 6,5 47,0 36,5
4 9 Kastner Oldřich 2030 ŠK Bohemia Pardubice o.s. 6,0 52,0 39,5
5 2 Riška Lubomír 2178 GPOA Znojmo, spolek 6,0 50,0 38,0
6 3 Uhmann Jan 2109 VSK Universita Brno 6,0 47,5 35,5
7 12 Boháček Milan 2006 Makkabi Boskovice 6,0 46,0 34,5
8 17 Pokladník Martin 1885 TJ Sloup 6,0 43,5 34,0
9 10 CM Vykydal František 2018 ŠK Lokomotiva Brno, z.s. 6,0 39,0 30,5
10 32 Moc Martin 1736 ASK Blansko 5,5 50,0 39,0

Celkové výsledky jsou k dispozici na Chess-Results.