Rubriky
Ligy/přebory

Lipovec nad naše síly

„Nevidím to nadějně,“ řekl Filip a remizoval v 17. tahu. Lépe se nedařilo ani ostatním boskovickým hráčům. Získali jen čtyři remízy z osmi partií a favorizovanému Lipovci podlehli 2:6.

Lipovec k nám dorazil v nečekaně silné sestavě v čele s IM Pavlem Davidem. Největší šance na bodový zisk jsme proto dávali posledním dvěma stolům, které byly jediné, kde hosté neměli významnou ratingovou převahu. Bohužel na poslední šachovnici Radek Walletzký rychle odevzdal pěšce a s vypětím všech sil musel bojoval o remízu. Vladislav Martyniuk hrál o šachovnici výše podstatně úspěšněji. Svoji výhodu ale nedokázal uplatnit a nečekaně rychle remizoval. Druhou rychlou remízu přidal Filip Dvořáček.

Vyrovnaný stav 1:1 však velké naděje nevzbudil. Tomáš Marcikán totiž svérázně obětoval figuru za náznak útoku a jen on sám věřil, že partie není jasně prohraná. Špatně se začala vyvíjet i pozice Milana Boháčka. Proti favorizovanému soupeři se pokusil využít nově naučené zahájení, ale drobné přehození tahů vyústilo do nečekaných problémů. Nakonec Milanovi nezbylo než spoléhat na přehlédnutí v časové tísni. Žádné ovšem nepřišlo a Lipovec si připsal celý bod. Podobný konec měla i partie Tomáše. V pozici sice s pomocí soupeře vykouzlil taktické duchy s praktickými šancemi aspoň na půl bodu, ale správně uplatnit je nedokázal.

Třetí prohru nečekaně zapsal Jiří Marek. Dosáhl nadějné pozice, ale podcenil soupeřovi šance v koncovce. Pozdější analýza sice ukázala cestičky k výhře, ale byly překvapivě komplikované. Svoji partii prohrál i Jan Zemánek, když se nezorientoval v koncovce plné nepříjemných taktických obratů.

Za stavu 1:5 již na posledních dvou partiích příliš nezáleželo. Radek nakonec udržel remízu a smírem skončila i nejdelší partie zápasu mezi Mirkem Veselým a Milošem Ševčíkem.

Slavia Boskovice ŠK Garde Lipovec „B“
Boháček Milan (Z, H,) 2026 0 1 2318 David Pavel (Z, V,)
Marek Jiří (Z, H,) 1945 0 1 2107 Sekanina Jiří (Z, V,)
Zemánek Jan (Z, S5) 1910 0 1 2009 Komprda Petr (Z, S5)
Dvořáček Filip (Z, H,) 1860 ½ ½ 1950 Flašar Roman (Z, S5)
Veselý Miroslav (Z) 1725 ½ ½ 1815 Ševčík Miloš
Marcikán Tomáš (Z, K) 1684 0 1 1889 Hloušek Zdeněk (ZK)
Martyniuk Vladislav (U14) 1536 ½ ½ 1588 Kratochvil Jiří
Walletzký Radomír 1614 ½ ½ 1527 Longhin Oto
2 : 6

Bohužel jsme ani v tomto utkání nevyužili své šance. Příště nás čeká další těžký soupeř – Moravská Slavia. Snad ji potrápíme víc než Lipovec.