Rubriky
Ligy/přebory

„Déčko“ remizovalo s Jevíčkem a vede základní soutěž

Boskovice D dnes hostily tým z Jevíčka. Nenastoupili jsme tentokrát sice v nejsilnější sestavě, ale tým D je určen hlavně pro získávání zkušeností a ty bez hraní šachista nezíská.

Jedním takovým příkladem byl na páté šachovnici Albert Janda, který sice většinu času držel vyrovnanou pozici, ale při přechodu do koncovky vidličkou na krále získal věž. Tento náskok udržel až do vítězného konce a tak brzy po začátku zápasu získal bod pro Boskovice. Na druhou stranu pan Ondřej Elstner se dostal pod těžký útok bílého na královském křídle a ztratil střelce. Měl sice poté místy protihru na mat na poslední řadě, ale soupeř byl bohužel pozorný a nic takového nedovolil. Náskok dále zvyšoval až do matu. Stav se tedy vyrovnal na 1:1.

Dalším nešťastným Boskovickým hráčem byl Vlastimil Brda, který měl o jednoho pěšce méně, ale jinak vyrovnanou pozici a pokoušel se ukořistit remízu věčným šachem. Bohužel ale udělal jeden špatný tah, soupeř předkryl šach věží a následnému jednotahovému matu už nešlo zabránit bez ztráty kvality. Stav se tedy posunul do pro nás nevýhodného poměru 1:2. Zbylý dva Boskovičtí hráči hráli dlouhé a těžké partie. Jejich soupeři jim nenechali nic zadarmo a tak byl konec velice napínavý. Stav vyrovnal na 2:2 Kapitán Jan Vaňhara, kterému dal černý soupeř dárek v podobě špatného vývinu v zahájení. Boskovický hráč tlačil až donutil protihráče obětovat lehkou figuru. Tu ale náš hráč nepřijal a pokusil se zesílit tlak, čehož černý využil a z nejhoršího se dostal. Sám začal soupeře tlačit a hrozit matovými situacemi. Naštěstí pro nás ale v časové tísni udělal jeden slabý tah a několika tahová výhra byla na světě. Podobně, ne-li více, těžký a napínavý zápas svedl se svým soupeřem na druhé desce Vlastimil Maděrič. Situace byla sice víceméně vyrovnaná, ale tu zahrozil jeden tu druhý a nikdo si v partii nemohl dovolit jeden horší tah. Pan Maděrič si sice nevytvořil žádnou vyloženou šanci, ale ani nepolevil. A protože bohužel nepolevil ani jeho soupeř, odešli od šachovnice každý s půlkou bodu. Celkově jsme tedy zremizovali s Jevíčkem 2 a 1/2 proti 2 a 1/2 a stále si držíme první místo v ZS.

Slavia Boskovice D   ŠK Jevíčko B
Vaňhara Jan (Z) 1360 1 0 1561 Hrbata Jaroslav (Z, V)
Maděryč Vlastimil (Z) 1000 ½ ½ 1598 Bulička Jiří­ (V)
Brda Vlastimil 1312 0 1 1226 Řehořek Filip (Z)
Elstner Ondřej 1000 0 1 1268 Kozelek Petr
Janda Albert 1000 1 0 1063 Gloser Vojtěch
  :  

Kompletní výsledky v databázi ŠSČR.

2 reakce na „„Déčko“ remizovalo s Jevíčkem a vede základní soutěž“

Komentáře nejsou povoleny.