Rubriky
Ligy/přebory

První zápas v KPI

„Áčko“ doma přivítalo silný tým Znojma. Dlouho jsme vzdorovali, ale kvalita soupeřů se nakonec projevila. Hosté zvítězili 6.5:1.5. 

Vstup do zápasu nebyl nejhorší. Nikdo neprohrál v miniaturce a naopak naši soupeři se museli hodně zamýšlet. Kvalita znojemského týmu se proti naší nezkušenosti ale nakonec prosadila. Jako první prohrál Martin Moc, který přehlédl kombinační úder spojený se ztrátou několika pěšců. První půlbod nám zajistil Miroslav Veselý. Remízu přidal i Dušan Dobeš. Pustil se do odvážné kombinace, ale žádnou výhodu nezískal. Sám nakonec reklamoval třikrát opakovanou pozici a následná rekonstrukce mu dala zapravdu. 

Partie Forman – Veselý skončila remízou (autor: Pavel Hubený)

Další partie se nám tolik nevydařily. Milan Boháček získal ze zahájení dobrou pozici, ale nedokázal ji nijak využít. Soupeř převzal iniciativu, získal pěšce a přestože jeho uplatnění nebylo snadné, nakonec partii vyhrál. Pavel Hubený dlouho bojoval, ale soupeř v koncovce vtipně využíval taktických motivů k postupnému zisku rozhodující převahy. Tomáš Marcikán celou partii tvrdě bojoval, ale nepovedlo se mu najít optimální pole pro své figury, nedokázal zabránit ztrátě několika pěšců a nakonec přehlédl v prohrané pozici mat. Jan Zemánek dostal ze zahájení stísněnou pozici, kde musel čelit rostoucímu tlaku soupeře. Nakonec ztratil pěšce i partii. V nejdelší partii zápasu udržel Roman Moc remízu v koncovce s jezdcem proti dvěma soupeřovým pěšcům. 

Zahájení partie Moc – Petlák (autor: Pavel Hubený)

Výsledkově se nám zápas nepovedl, ale protože nemáme žádné velké ambice a naši účast v KPI bereme především jako velkou zkušenost, ani nám to moc nevadilo. Příští zápas vyrážíme do Prušánek, které v prvním kole senzačně prohrály…

Slavia Boskovice   TJ Znojmo
Boháček Milan H Z 2143 0 1 2161 Růžička Josef Z
Dobeš Dušan Z 2087 ½ ½ 2172 Škaroupka Jiří H Z
Hubený Pavel Z 1838 0 1 2108 Kavan Zdeněk Z
Marcikán Tomáš Z 1719 0 1 2081 Dvořák Libor Z
Moc Roman H Z 1859 ½ ½ 2018 Mikulů Lukáš H Z
Moc Martin H 1836 0 1 1983 Petlák Josef Z
Zemánek Jan 1849 0 1 1942 Nekula Richard
Veselý Miroslav 1723 ½ ½ 1785 Forman Lubomír H
  1 ½ 6 ½  

Kompletní výsledky na Chess-Resuts a v databázi ŠSČR.