Rubriky
Turnaje

MČR seniorů ve vážném šachu 2019

Letos 10. 8. opět vyrazili tři hráči Slavie Boskovice František Havel, František Kulhavý a Ondra Elstner s hráčem Prušánek, který v Boskovicích hostuje, Jirkou Markem na mistrovství republiky seniorů v Rychnově nad Kněžnou.

V 1. kole vyhrál jen Jirka. František Havel se s hráčem 2006 elo dostal do vyhrané pozice, ale několika slabšími tahy pozici pokazil a nakonec prohrál. Ve 2. kole jsme Jirka a já vyhráli, František a Ondra prohráli. Vlivem Jirkovi neznalosti jízdního řádu, když jsem pro něj musel jet do Týniště, jsme se k šachovnici ve 3. kole dostali 5 minut před koncem čekací doby. Výsledkem byla nepohoda, nedostatek času a naše prohry. František uhrál jen remis s hráčem elo 1468. Ondra obdržel výhru protože neměl soupeře.

Ve 4. kole jsme si s Jirkou spravili náladu a vyhráli. František opět remis a Ondra prohra. V 5. kole František konečně vyhrál. Jirka nedokázal vyhrát nadějnou koncovku a já přijal remis, jak jsem později zjistil v jasně vyhrané pozici, ale s nedostatkem času. Ondra pokazil pozici ve střední hře a prohrál. V 6. kole Jirka vyhrál, František remis, Ondra pokazil tentokrát nadějnou pozic a prohrál. Já jsem v jasně remízové pozici, kdy jsem nechápal proč to soupeř ještě hraje, dokázal vyrobit neuvěřitelnou hrubku a prohrát. Nevěděl jsem jestli se mám zlobit víc na soupeře nebo na sebe. Zkušenosti jsou nejlepší škola, pouze školné je někdy příliš vysoké.

V 7. kole jsme vyhráli Jirka, já i František a pouze Ondra prohrál. V 8. kole nastoupil Jirka ke klíčové partii s vedoucím Petrem Mlýnkem. Partie byla vyrovnaná do 18. tahu kdy Jirka zahrál nabízející se tah, který byl ale chybný a Jirka se dostal do horší pozice, kterou nezachránil a prohrál. V případě výhry v posledním kole by Jirka skončil 5. V přivyhrané pozici se stejným soupeřem jako já udělal hrubou chybu a partii zachránil věčným šachem. Tento náš soupeř i díky naší podpoře skončil nakonec 7. Já i František jsme poslední kolo vyhráli a pouze Ondra prohrál.

V konečném výsledku v kategorii 70 skončil František na 30. místě, v kategorii 60 skončil Jirka 9. já 20. a Ondra 54 (výsledky na Chess-Results). Nakonec jsme odjížděli z Rychnova s hrou a výsledkem celkem spokojeni.