Rubriky
Ligy/přebory

Áčko nestačilo na Blansko

Ve druhém kole se družstvo Boskovic vydalo poměřit síly s týmem ASK Blansko. Podle soupisek se zápas jevil jako velice vyrovnaně na remízu +- bod či půl. Také se tak vyvíjel. Jako první dohrál Vlasta Maděryč, když se soupeřem vyměnili všechny figury a zbyl jim jen král a sedm pěšců na každé straně. Pak se dlouho nic nedělo až dohrál Dušan Dobeš, který udělal hrubku a ztratil figuru. Soupeř posléze získal ještě dva pěšce navíc a i když se náš šampion snažil o nějaký útok, bohužel prohrál.

Na první šachovnici hrál Milan Boháček otevřenou partii. Nejprve donutil soupeře vymanévrovat jezdce na kraj šachovnice, aby posléze vyměnil těžké figury a v koncovce vybojoval bod pro nás. Následně ale prohrál Radomír Walltzký. Hrál partii, kdy na tom byl chvíli špatně a chvíli zase dobře. Rozehrál nepřesně zahájení a měl co dělat aby se stabilizoval. Chvíli vedl i o dva pěšce, ale následně ho soupeř zatlačil do kouta a zmatoval. Ještě nic nebylo ztraceno, ale ve všech ostatních partiích byly pozice vyrovnané a nic nenaznačovalo nějakou šanci na úspěch. Po Radkovi dohrála naše mladá naděje – Vojta Ochmanský. Se soupeřem rozehrál divokou partii, kde kvůli několika nepřesným tahům se dostal do tísně a ztratil dokonce věž. Z problémů nakonec vykřesal věčný šach a remíza byla na světě.

Vojta Ochmanský (vlevo) nakonec vybojoval remízu.

Jako další dohrál kapitán Jan Vaňhara, kdy se soupeřem zahrál standardní partii. Jen v jednom momentu soupeř nepotrestal jeho chybu a zas na druhou stranu on následně nepotrestal chybu soupeře. Když už zbyla jen otevřená pozice s pěšci a dámami, byla remíza dokonána. Jako předposlední dohrál Honza Zemánek, který si udělal solidní pozici s hrozbami na soupeře, ale ten obětoval koně za věčný šach a další remíza byla hotova.

Rozbor partie na druhé šachovnici.

Poslední dohrával Pavel Hubený na kterého zbyl nevděčný úkol pokusit se zavěsit bod aspoň na remízu. Hrál pevně i když ze začátku vypadala pozice trochu vachrlatě. Postupně si ji vylepšil, ale se soupeřem už povyměňovali tři čtvrtiny materiálu, takže pozice vypadala velice remízově. Pavel ale dál do pozice tlačil a podařilo se mu vyměnit pěšce na jedné straně šachovice za pěšce na druhé straně a jeho pěšec měl o půl tempa do dámy blíže. To se soupeř už mohl obávat o výsledek, ale nakonec partie bohužel skončila remízou, protože soupeřova dáma honila krále po celé šachovnici. Prohra 3 a půl proti 4 a půl je sice solidní, ale bohužel stále prohra.

ASK Blansko   Slavia Boskovice „A“
Moc Roman 1936 0 1 2109 Boháček Milan
Moc Martin 1984 1 0 2101 Dobeš Dušan
Senáši Martin 1942 ½ ½ 1860 Zemánek Jan
Slouka Lukáš 1742 ½ ½ 1772 Hubený Pavel
Saida Jan 1783 ½ ½ 1474 Vaňhara Jan
Buš Miroslav 1629 ½ ½ 1305 Ochmanský Vojtěch
Dufek Petr 1537 1 0 1626 Walletzký Radomír
Polách Josef 1667 ½ ½ 1560 Maděryč Vlastimil
   

Kompletní výsledky v databázi ŠSČR a na Chess-Results.