Rubriky
Ligy/přebory

Boskovické áčko v důležité bitvě s Lipovcem remizovalo

V posledním letošním zápase jsme na Slávii v Boskovicích přivítali hráče z Lipoveckého céčka, kteří zatím ještě také neuhráli v KPII ani bod. Do zápasu oba celky nastoupili v podstatě základních sestavách, takže to napovídalo, že zápas bude napínavý.

Jako první dohrál na poslední šachovnici Kuba Probošt, který partii rozehrál solidně, ale následně ztratil kvalitu a později už měl méně o celou věž. Po delší době dohrál Pavel Hubený, v partii, kdy se bez chyby oba přetlačovali, ale nikdo nezískal navrch a tak to byla remíza. Následně dohrál kapitán Jan Vaňhara. Soupeř se držel a kapitán navíc přehlédl zisk kvality a ztrátou pěšce. V situaci nestejnopolných střelců, ale ještě s těžkými figurami se se soupeřem dohodli na remíze.

Následně neměl štěstí Mirek Veselý, který úspěšně takticky tlačil na bílého krále v partii opačných rošád, ale následně udělal několik nepřesností, soupeř se vzmohl a Mirek bohužel partii prohrál. Na sedmé šachovnici doslova utekl hrobníkovi z lopaty Tomáš Marcikán, kdy měl soupeř po chybách našeho borce materiální převahu. Tomáš to ale nevzdal a podařilo se mu situaci vyrovnat. Poslední remízu přidal Vojta Ochmanský, kdy si se soupeřem darovali několik chyb a v partii, která mohla ještě dopadnout jakkoliv, se dohodli na remíze.

Stav 4:2 pro nás nevypadal vůbec dobře, ale v tu chvíli zapracoval předek soupisky. Honza Zemánek se úporně bránil útokům Peťi Krejčího. Ten tlačil, ale přehnal to a Honza si vypracoval o pěšce více a hlavně postup volným pěšcem až na předposlední řadu. Partie to byla stále velice těžká, protože hráči měli nestejnopolné střelce. Honza, ale nadále hrál velice dobře a vytvořil si dokonce dvojici volných střelců. Ve velice těžké situaci se soupeř vzdal a šance stále ještě žila. Hrdinou zápasu se nakonec tedy stal Dušan Dobeš, kdy ve velice těžké partii dokázal zvítězit. Se soupeřem pěšci zcela zablokovali střed a královské křídlo a stálo to hodně manévrování otevřít dámskou stranu šachovnice. Nutno však podotknout, že soupeř měl toho manévrovacího prostoru trochu méně. Po otevření dámského křídla situace však stále nebyla pro černého beznadějná, ale několika skvělými tahy Dušan soupeře ještě více stísnil a ten vidíc situaci se raději vzdal. Partie tedy dopadla 4:4 a pro udržení v KPII se stále budeme muset ještě posnažit.