Rubriky
Mládež Turnaje

Okresní kolo přeboru škol v Kunštátě

V říjnu oznámil pan Josef Plch, že letos nebude schopen uspořádat okresní kolo v Jedovnicích. Dospěl jsem k názoru, že když to neuděláme v Kunštátě, tak se letos neuskuteční. 

Po schválení radou města Kunštátu už nic nebránilo tomu, aby tuto soutěž uspořádal Šachový klub Kunštát, z.s.

19.11.2019 se tedy konalo v KD v Kunštátě okresní kolo Přeboru škol v šachu. Shodou okolností ve stejný termín jako městské kolo v Brně či okresní kolo v Břeclavi. Hrálo v něm celkem 71 žáků z 8 škol. Oproti loňsku chyběla jen ZŠ Lipovec a žádná nová škola se nezapojila. Po nečekaném příjezdu družstva SPŠ Jedovnice se mohlo hrát ve všech třech kategoriích o postup do krajského kola.

V kategorii mladších žáků (1. stupeň) hrálo stejně jako loni 9 týmů. Vyhrála opět ZŠ a MŠ Adamov mj. zásluhou 100% Elen Bergrové. Tím navázala na výkony jakými se v minulosti prezentovala adamovská děvčata Petra Masáková nebo Olga Dvořáková. Na 2. místě skončila ZŠ Sloup, které loni postup těsně unikl. O umístění kunštátských týmů rozhodly mj. i výsledky jejich vzájemných zápasů.

V kategorii starších žáků (2. stupeň) vyhrálo družstvo ZŠ a MŠ Kunštát, v kterém byl 100% Tomáš Votřel. Do krajského kola je doprovodí ZŠ Sloup na 2. místě. Hrálo zde stejně jako loni 5 týmů. ZŠ Lipovec vystřídala ZŠ a  MŠ Rájec-Jestřebí.

V kategorii středních škol (3. stupeň) bojovala o postup stejně jako loni družstva dvou škol Gymnázia Blansko a SPŠ Jedovnice. Tentokrát jednoznačně postoupila SPŠ Jedovnice, protože v prvním utkání všichni její hráči zvítězili. V odvetě jim pak stačilo, aby někdo z nich bodoval. Podrobné výsledky naleznete na chess-results.com.

    

Do krajského kola postoupila družstva: stupeň 1: ZŠ a MŠ Adamov a ZŠ Sloup – na 3.místě ZŠ a MŠ Kunštát je náhradník; stupeň 2: ZŠ a MŠ Kunštát a ZŠ Sloup – náhradník na 3.místě ZŠ a MŠ Rájec-Jestřebí; stupeň 3: SPŠ Jedovnice – náhradník na 2. místě Gymnázium Blansko.