Rubriky
Ligy/přebory

Déčko těsně přehrálo Lipůvku

19. ledna jsme přivítali v Knínicích hráče Lipůvky. Z Lipůvky ale tentokrát dojelo jen 6 hráčů a tak jsme již před začátkem vyhrávali 2:0. Vedení však nemělo dlouhého trvání, když jako první dohrál Jakub Probošt, kterému se do dobře vystavěné pozice dostala dvojice jezdců, která vyhnala krále do středu pozice a tam jej zmatila dáma.

Jako druhý dohrál Jan Vaňhara, který proti královskému gambitu získal pěšce za stísněnou polohu a aktivitu soupeře. Následně ale zahrál hrubku, kdy ztratil lehkou figuru a od té chvíle se již jen bránil zuby nehty, kdy soupeř vyměnil vše až na dámy a ponechal si jezdce. Náš hráč ale dokázal vybudovat dobrou pozici, stísnit jezdce a dobýt jednoho pěšce. Ale soupeř se časem uvolnil a nakonec zvítězil.

Třetí partií dohrál Mikuláš Derňár, který tvrdě útočil na soupeřova krále, ale ten se za cenu drobných ztrát ubránil, ale zase měl pěšcovou převahu na obou dvojicích krajních sloupců. Těch se Mikuláš postupně dobře zbavil ale ve vyhrané pozici udělal chybu. Nakonec hráčům zbyla věž na jedné straně a kůň a střelec s pěšcem na druhé straně. Soupeř pak obětoval věž za toho pěšce a hráči se domluvili na remíze. Kdyby byl Mikuláš předloni na vánočním tréninku, dozvěděl by se tam jak pomocí zbylých figur vyhrát. Pak se dlouze nic nedělo až dohrál Radek Walletzký. V partii plné různých tlaků a výměn se oba hráči dostali do koncovky spousty pěšců, kde měl Radek o pěšce víc a vyhranou pozici. Náskok, ale postupem času ztratil a byl to dokonce on, kdo se musel snažit, aby neprohrál. Nakonec se mu to ale povedlo a partie skočila remízou.

Předposlední dohrál Vlasta Maděrič, který v zahájení získal pěšce a velice dobrou taktickou pozici opačných rošád. Soupeř ale nakonec nějakou protihru našel a za neustálého opakování nabídek remíz se nakonec na remíze dohodli. I přesto že měl soupeř tři minuty na 12 tahů a bez porady s kapitánem. Při následné analýze se však ukázalo, že by soupeřův útok byl velice silný a chtělo by to precizní obranu aby náš hráč neprohrál.

Za vyrovnaného stavu se v poslední partii stal hrdinou Vojta Ochmanský. V partií opačných remíz si nechal od soupeře otevřít díru na útok, díky čemuž získal za dvě věže dámu a pěšce. Následně ale partie začala být velice zdlouhavá, kdy se oba hráči střídavě bránili i útočili. Například každý se pokusil na jednom krajním sloupci proměnit pěšce v dámu. Soupeř ale nakonec nevydržel dlouhou partii, udělal chybu, kdy ztratil věž a pěšce za koně a protože už mnoho materiálu nezbylo, tak se raději vzdal. Tím jsme vyhráli 4,5:3,5 a kromě zlepšené nálady si odnášíme i informaci, že je opravdu třeba mnohem více trénovat, protože bez těch zkontumovaných partií, bychom nejspíš nevyhráli.

Probošt Jakub 1446011745Kaderka Tomáš
Vaňhara Jan 1474011697Fiala Lubomír
Ochmanský Vojtěch 1305101674Slezák Vladimír
Walletzký Radomír 1626½½1577Kovář Libor
Maděryč Vlastimil 1560½½1442Poláček Ladislav
Derňár Mikuláš 1477½½1404Bílek Antonín
Růžička Josef 13651k0k  
Švancara Jaroslav 01k0k  
4,53,5

Kompetní výsledky v databázi ŠSČR a na Chess-Results.