Rubriky
Ligy/přebory

„Áčko“ skalp vítězů nezískalo

Na poslední zápas letošní sezóny KPII jsme vyrazili do Sloupu. Bohužel jsme se museli obejít bez dvou nejlepších hráčů a tak jsme nemohli překvapit výhrou a udělat hezkou tečku za sezónou. Ale třeba překvapíme jsme si říkali.

Jako první dohrál Mirek Veselý, který nevyvinul dámské křídlo, což ho stálo pasivní pozici a soupeř toho využil k zisku bodu. Vzápětí dohrál Radek Walletzký, který se soupeřem hrál dobrou partii, ale po výměně většiny figur se ani jeden z hráčů necítil lépe a tak dali partii za remízu. Pak se naši borci snažili, ale partie na šachovnicích vypadaly hůře a hůře. Jako třetí dohrál Pavel Hubený, který měl na soupeře nějaký tlak, ale nedokázal ho proměnit. Soupeř několikrát nabídl remiz, ale Pavel to stále zkoušel, až přešli do koncovky střelce proti koni, kde ani v tu chvíli nedokázal Pavel soupeře přehrát a tak dali partii za remiz. Další remízu přidal Vlastimil Maděryč, který si vybudoval solidní pozici a i když se soupeř snažil útočit, nebylo mu to nic platné. Vlasta na druhou stranu ale také neměl moc útočných šancí a zrodila se další remíza.

V tu chvíli ještě nebylo nic ztracené až do chvíle, kdy prohrál Tomáš Marcikán. Pokusil se o překvapivý útok v zahájení, ale soupeř za cenu ztráty většiny času v prvních 8 tazích útok odrazil a získal materiál. Tomáš to nevzdal a ztrátu snížil na pouhého pěšce. Bohužel před časovou kontrolou udělal hrubku následovanou jednotahovým matem. Hned po něm prohrál Honza Zemánek, který včas neudělal rošádu, čehož soupeř využil a pozici mu rozbil. Honza se srdnatě bránil, ale soupeř utahoval šrouby až do nevyhnutelné prohry. Prohrál také kapitán Jan Vaňhara, který v zahájení i ve střední hře odrazil soupeřovi pokusy o zisk materiálu a do koncovky šel v remizové pozici dvou nestejných střelců a věže. Zde se ale projevila nezkušenost v koncovkách, kdy svoji pozici hrál pasivně a postupně ji zhoršoval. Nakonec ještě udělal hrubku a Sloup měl výhru jistou.

Jako poslední se dohrávala partie dvou mladých nadějí Vojty Ochmanského a Jirky Vašíčka. Vojta hrál partii dobře a soupeř mu také nenechával nic zadarmo. Ve vyrovnané pozici se, ale Vojta dopustil podobné hrubky jako Tomáš a jednotahový mat byl na světě. Zápas tedy skončil 6,5:1,5 a překvapení se tedy nekonalo.

Pokladník Martin 1982101860 Zemánek Jan
Baláž František 1886½½1774 Hubený Pavel
Helebrand Zdeněk 1755101724 Veselý Miroslav
Špičák Petr 1817101474 Vaňhara Jan
Vašíček Jiří 1499101305 Ochmanský Vojtěch
Baránek Tomáš 1708101724 Marcikán Tomáš
Mikulášek Petr 1632½½1626 Walletzký Radomír
Mikulášek Josef 1507½½1560 Maděryč Vlastimil
6,51,5

Výsledky na Chess-Results a v databázi ŠSČR.