Rubriky
Domácí Mládež Nepřehlédněte Turnaje

Boskovice porazily Znojmo 10,5:9,5!

Přátelský on-line zápas vzbudil mezi hráči nečekaný zájem. Hrál se na neuvěřitelných deseti šachovnicích. Oba týmy zapojily začátečníky, mladé naděje i zkušené opory. Vyrovnaný boj nakonec skončil nejtěsnějším vítězstvím Boskovic 10,5:9.5.

Dvojice mezi sebou sehrály dvě partie v rapid tempu 15+0 na herních serverech lichess.org a chess.com. Boskovicím se trochu více dařilo na předních šachovnicích, naopak vzadu mělo převahu Znojmo. Překvapivě ze všech 20 odehraných partií jen jedna skončila remízou.

Mladí hráči ze Znojma prokázali svoje kvality a ukořistili pro sebe většinu bodů. Čestnou výhru získal jen Eriku Šustr, který dal svému soupeři ve druhé partii „šustrmat“. Přes jednoznačný celkový výsledek, ale sehrála boskovická mládež několik zajímavých a nadějných partií. Max získal bílými dvě figury a pěšce víc a nebýt nešťastného a nekorektního útoku, mohl slavit aspoň jednu výhru. Stejně tak Adéla ukázala, jak umí kousnout. Potrestala soupeře za zanedbaný vývin a pěkně mu odebrala jezdce. Bohužel o pár tahů později přehlédla věž. Nepříznivě se vyvíjející partii už nedokázala zvrátit. Největší pochvalu však zaslouží Miriam, která černými velmi nápaditě bránila nepříjemnou koncovku. Nakonec ji sice prohrála, stejně jako druhou partii, kde přehlédla „klasickou“ kombinaci, ale předvedený výkon zaslouží uznání.

Jaroslav Švancara bílými svého soupeře porazil nečekaně hladce, černými měl mnohem větší problémy. Soupeř naštěstí své šance nevyužil a nakonec prohrál i podruhé.

Jaroslav Probošt remizoval 1:1. Černými se mu partie vůbec nepovedla, když si hned v zahájení nechal chytit jezdce a o pár tahů později přehlédl i mat. Naopak bílými si mohl užít nádherný matový útok na zcela bezbranného soupeřova krále.

Partie Tomáše Marcikána s Lydii Hemalovou měly poměrně nečekaný průběh a obě skončily dost předčasně. To Jakub Probošt bojoval s Jakubem Markem mnohem urputněji. Černými se bohužel zapletl do kombinace a po ztrátě důležitého pěšce již nemohl s pozicí nic dělat. Bílými protivníka trápil mnohem víc. Oba soupeři se dostali do takřka studiové koncovky.

Mirek Veselý svého soupeře v obou partiích pěkně přehrál a souboj mezi Milanem Boháčkem a Zdeňkem Molíkem nakonec rozhodly hrubé chyby. V první partii to byl nepřesný propočet při obraně krále a ve druhé zase hrubky ve věžové koncovce.

BOSKOVICEZNOJMO
Jméno (přezdívka)VTVTJméno (přezdívka)
Milan Boháček
(Millbo)
KM2:0KMZdeněk Molík
(zdenek)
Miroslav Veselý
(pilosek72)
22:02Ivan Kovács
(ikovacs)
Jakub Probošt
(Kuba134)
21:12Jakub Marek
(Argemar)
Tomáš Marcikán
(svTomas)
21,5:0,52Lydie Hemalová
(ghostka)
Jaroslav Probošt
(jara4444)
31:13Jakub Molík
(kubaarkilos)
Jaroslav Švancara
(Jarecek)
32:03Radek Skoumal
(Radys1973)
Miriam Pospíšilová* (MiriamPospisilova)40:23Filip Čtveráček* (FilipCtv)
Eriku Šustr*
(xving)
41:14Matěj Peroutka* (Maty2007)
Max Machek* (MaxMachek)z0:2zMarek Peroutka* (marekzn)
Adéla Věrná*
(AdelkaV)
z0:2zMichal Relich* (DarthBandit)
10,5:9,5