Rubriky
Nepřehlédněte Turnaje

Ořechov – Brno Blesk/rapid

Skvělý turnaj v hybridním tempu 10 minut na partii uspořádali přátelé agilního šachového klubu z Ořechova v čele se Standou Messerschmidtem a Pavlem Kubátem ne v Ořechově, ale v Brně.

Ořechovským se postupně přihlásilo více než 90 hráčů a proto jej přemístili z výborné restaurace u Fasurů v Ořechově do Brna. Ředitelé akce si pravděpodobně uvědomili, že turnajový sál v Ořechově nepostačí, neboť hrát šachy nejen v přísálí, ale i ve výčepu na pultu vedle pípy, v kuchyni a na WC asi nepůjde (a to by se musela hrát ještě čtyřhra).

Azyl nám poskytla Plzeňská restaurace se zahrádkou (či spíše zahradou o ploše polovina fotbalového hřiště – Patrik Shick by mohl vyprávět, mimochodem dle mne před zápasem nejlepší střelec ME) pro 150 pivších lidí).

Kupodivu jsem dal přednost šachům před finále Mrs. Krejčíkové ve finále Rolland Garros a nelitoval. Nervovat se u televize při naší hvězdě s Platinovými nervy jsem si vynahradil setkáním s pár kamarádkami a mnoha kamarády.

V Boskovicích mne cestou z Letohradu naložil Pavel Sysr s přítelkyní Jitkou Lorencovou a po anabázi s navigací (když dáma jdoucí po chodníku po mém dotazu na cestu poradila a doporučila vyhodit navigační mobil z okna auta), jsme dorazili na místo činu.

V úvodu při slavnostním zahájení nás přivítal ředitel Standa a též Neklan Vyskočil zvoucí na Memoriál Mirka Jurky na neděli 22. srpna a Jirkové Řehůřkové do Bystrce na 11. září.

1. kolo:

S nasazovacím číslem 38 z 94 hráčů jsem zavzpomínal, jak se tahá figurkami a získal povinný bod. Soupeř nehrál proti mně, ale se mnou…

2. kolo:

Černými Pavel Kubát, spoluředitel akce a vynikající hráč. Získal jsem ze zahájení velkou výhodu, ale posléze přišel o kvalitu a prohrál.

3. kolo:

Bílými opět povinný bod s mým tradičním soupeřem Miroslavem Bučkem.

4. kolo:

Druhý kamarád v řadě – hvězda z Poštorné Jožka Mayer, mnohonásobný přeborník okresu Břeclav. Černými jsem dostal výbornou hru, podcenil útok, ubránil jej, ale po nečekaném mezišachu prohrál…

5. kolo:

Vybojovaný bod s mým tradičním soupeřem a kamarádem Karlem Glacnerem.

6. kolo:

Černými silný KM Eduard Meduna – syn GM a WGM Věry Medunové. Zde se mi podařila jedna z nejhezčích partií za můj dlouhý šachový život. Zvládl jsem jak zahájení i střední hru k mé spokojenosti a ze silné pozice (viz diagram) zakombinoval a slavil vítězství.

Píši zpaměti, snad tam nemám chybu:

Pokračování: 1.e5 Vxd1 2.exf6 V1d2 3.fxg7 Vxd2+ a po zisku kvality vynucená výhra…

7. kolo:

Bílými špičkový hráč z Vyškova Jirka Jireš. Povedlo se mi zahájení, ale zkazil jsem střední hru a zaslouženě prohrál. Ale i tak, ať jsem bit, jen když se peru…

8. kolo:

Černými opět silný KM Jaromír Veselý. Výborný výkon Mirka a moje jediná slabá partie v turnaji a prohra.

9. kolo:

Bílými hlinecký talent Janáček a výhra. Po oběti jezdce na g7 a silném útoku bod.

Během tohoto kola turnaj nabral nečekaný spád. Pořadatelé neporučili větru dešti (jak jsem jim uvedl při zasílání fotek – jste na správné straně barikády) a spustila se průtrž mračen. Nám pod slunečníky v tu chvíli proměněnými v deštníky to nevadilo, ale nešťastníci bezstřešníci ukončili hru a přerušili partie, když pohotový rozhodčí Mirek Hurta schoval hodiny do bezpečí s komentářem, že figurkám déšť nevadí.

Ve finále pořadatelé ukončili turnaj po 9. kole z 11 a my jsme se mohli vrátit s radostí k našim manželkám (i když mém po výkonu 5/9 a 41. místo mne nepochválila…).

Děkuji pořadatelům za skvělou akci a těším se na příští ročníky ať do Ořechova, či do Brna.

Výsledky
Poř.JménoRtgKlub/MístoBody PH1 
1IMZwardoň Vojtěch2411Beskydská šachová škola z.s.8,042,5
2IMBureš Jaroslav2328Beskydská šachová škola z.s.7,539,0
3Nový Martin2160OREL jednota Ořechov6,540,0
4CMŘehůřek Lukáš2071ŠK Bystrc Oilers6,539,5
5Závůrka Roman2163Oddíl šachů Sportovního klubu Prost6,539,0
6CMBureš Vít2155Moravská Slavia Brno6,538,5
7Beneš Miroslav1963Slavia Kroměříž6,538,0
8Kubát Pavel2090OREL jednota Ořechov6,538,0
9Barák David1938ŠK Duras BVK6,538,0
10Soural Jan2175TJ Pankrác6,042,0
41
Hubený Pavel
1781Slavia Boskovice5,032,0
71
Marcikán Tomáš
1764Slavia Boskovice3,527,0