Rubriky
Ligy/přebory Nepřehlédněte

Dramatický souboj s Tišnovem jsme zvládli v koncovce!

Čtvrtou adventní neděli se družstvo Boskovic vydalo do Tišnova na 5. kolo KPII. Jako první dohrál Pavel Hubený, který se se soupeřem oťukal ve střední hře a když ani jeden neviděli nějaké šance, dali partii za remízu.

Miroslav Veselý po boji prohrál (autor Jakub Probošt)

První výhru si přisvojil Jakub Probošt, který v koncovce věž proti věži posbíral soupeři o dva pěšce více než on jemu. Soupeř se sice pokusil zavřít pozici, ale Kuba šňůru pěšců protáhl až na sedmou řadu a soupeř partii vzdal. Jako další dohrál Radek Walletzký, který také přehrál svého soupeře při přechodu do koncovky a ani jeho pěšce soupeř nestíhal.

Za stavu 2,5:0,5 dohrál Jaroslav Probošt. Soupeř na něj už od začátku partie tlačil a i když se Jarda snažil, tak stačil jeden špatný tah a soupeř získal jeho střelce. Dál už to bohužel náš hráč nezachránil.

Jaroslav Probošt partii neudržel (autor Jakub Probošt)

Jako další dohráli Jan Vaňhara a Mirek Veselý. Do Mirka se soupeř pustil také už od začátku silným útokem, ale Mirek všechno ubránil. Když už bylo, ale vše v pořádku (kromě jednoho ztraceného pěšce) Tak Mirek myslel, že našel kombinace k jeho získání zpět, přehlédnul, ale šach, po kterém dáma dobírala věž zadarmo a partii vzdal. Honza Vaňhara v souboji dvou kapitánů nepředvedl nic světoborného a pozici postupně soupeři zlepšoval až při přechodu do koncovky ztratil dva pěšce a dál už to také nezachránil.

Jan Vaňhara musel partii vzdát (autor Jakub Probošt)

Za prohrávajícího stavu 3,5:2,5 se dohrávaly dvě partie. Tomáš Marcikán zaútočil na svého soupeře, ale ten se dobře bránil a nepřipouštěl žádné kombinace. Dokonce mu ve své základně uzavřel věž, kterou ale naštěstí neměl jak ohrozit. Tomáš si dokonce vytvořil kombinaci, kde mohl získat střelce zadarmo. Tuto kombinaci ale neudělal a raději obětoval koně za krásný dvoutahový mat.

Tomáš Marcikán nakonec získal důležitý bod (autor Jakub Probošt)

Okamžitě nato dohrál i Milan Boháček, na kterého soupeř tvrdě zaútočil ve střední hře. Milanův soupeř nejdříve obětoval střelce za dva pěšce a následně i kvalitu. Neúprosným tlakem na krále uvězněného v centru ale donutil Milana obětovat dámu za věž a střelce. Ovšem to už soupeř začal tahat za kratší konec a s dámou a jezdcem proti dvěma věžím a dvěma lehkým figurám už stál hůře. Pak přehlédl rychlý matový protiútok a partii vzdal. Tím Boskovice získaly v soutěži tři body a teď už mají KPII pro příští rok prakticky jistou.

Šachovnice
JménoRtg.3,5 – 4,5Rtg.Jméno
Vojtěch Ladislav20130 – 12042Boháček Milan
Pučálka Vojtěch1919½1726Hubený Pavel
Hlavsa Vladimír17501 – 01737Veselý Miroslav
Maláska Karel17251 – 01513Vaňhara Jan
Plašil Lubomír18760 – 11724Marcikán Tomáš
Bartoň Jan16930 – 11445Probošt Jakub
Štěpánek Petr15991 – 01471Probošt Jaroslav
Rašovský Vlastimil15370 – 11587Walletzký Radomír
Pořadí
Poř.DružstvoBody
1.ŠK Letovice15
2.Sokol Rudice10
3.ŠK Garde Lipovec „B“9
4.Slavia Boskovice9
5.ŠO MKS Vyškov „B“9
6.ASK Blansko6
7.TJ Sloup4
8.ŠK Kuřim „D“3
9.ŠK Jevíčko3
10.ŠK Sokol Tišnov „A“0

Kompletní výsledky na Chess-Results a v databázi ŠSČR.