Rubriky
Ligy/přebory

Druhý souboj s Letovicemi v základní soutěži

V 8. kole okresní soutěže se potkalo podruhé družstvo Boskovic s Letovicemi a po pár organizačních problémem jsme se pustili do sebe. Jako první dohrál na 5. šachovnici Kuba Loubal, který po zahájení opačných rošád zaútočil postupem pěšců na krále, kterého otevřel, a po výměně v následném zmatku v obraně soupeře získal lehkou figuru a tuto výhodu dotáhnul do vítězství.

Poté dohrál na druhé šachovnici kapitán Honza Vaňhara, kterého Honza Havel už po zahájení začal tlačit. Náš kapitán udělal pár chyb, které ovšem soupeř netrestal, díky čemuž získal náš hráč lehkou figuru. Poté následně proběhla řada výměn a v koncovce kapitán soupeře zatlačil do situace, kdy už nezbylo nic jiného než se vzdát.

Poté se chvíli nic nedělo až dohrál na třetí šachovnici Pavel Jedlička. Už v zahájení se do sebe s Frantou Kulhavým sveřepě pustili. Náš hráč dokonce získal volného pěšce, kterého mu musel Franta bránit střelcem v postupu. Jenže pak se ustabilizoval a po vynucených výměnách si naopak soupeř vytvořil dva spojené volné pěšce, se kterými domašíroval na předposlední řadu, kde Pavel musel obětovat dámu a už nebylo co řešit.

Pak dohrál Radek Walletzký, kterému v zahájení Vlado Matuška honil dámu a její ztrátě se ubránil jen za odevzdání koně. Vlado pak tlačil ve středu figurami a útočil na krále. Jenže Radek se pustil do výměn k uvolnění tlaku a dokázal si ve středu udělat volného pěšce, se kterým došel na poslední řadu. V této situaci za něj dokonce získal dvě lehké figury a tak šel do pěšcové koncovky se střelcem k dobru a vyhrál.

V tomto vítězném stavu dohrál na první desce Mirek Veselý. Zkušený borec Jirka Marek se do něj pustil už ze zahájení a získal lehkou figuru. V následné otevřené partii, ale Mirek získal kvalitu a situace byla otevřená tomu, jak to dopadne. Mirek si vytvořil taktické šance díky vazbě pěšce na dámu a i když se Jirka dobře bránil, dokázal Mirek získat koně zpátky. Mirek teď už s kvalitou ale nechtěl situaci protahovat a i partie byla stále na šance otevřená, a tak se soupeři dohodli na remíze.

Tím pádem jsme vyhráli nad Letovicemi 3,5:1,5 a vrátili jsme jim stejnou prohru z předchozího kola soutěže.

Výsledky na šachovnicích
JménoRtg.3,51,5Rtg.Jméno
Veselý Miroslav V Z1737½½1909Marek Jiří V Z
Vaňhara Jan V Z1513101668Havel Jan Z
Jedlička Pavel Z1542011755Kulhavý František Z
Walletzký Radomír1587101345Matuška Vlado Z
Loubal Jakub1091101338Brabec Vlastimil