Rubriky
Nezařazené

Vzpomínka na Vlastimila Brdu (včetně partií z databáze Jana Kalendovského)

„Nazdar nemilý příteli nebo milý nepříteli!“ vítal Vlastimil Brda pravidelně své soupeře na začátku partie. Svým nadšením a zápalem pro šachovou hru byl známý v celém Jihomoravském kraji. Navzdory takřka nevyčerpatelné energii bohužel nečekaně zemřel v pondělí 24. října ve věku 82 let.

Černohorský soudek 2016

Vlastimil Brda nepochybně patřil k nejvýraznějším šachistům blanenského okresu. Nestálo za tím jeho šachové umění, spíše obrovské šachové nadšení. Každoročně objížděl desítky turnajů a snad žádná významnější akce se bez jeho účasti neobešla. Vůbec mu nevadilo, když pravidelně končíval na konci výsledkové listiny. Spíše naopak. Čím hůře se umístil, tím více chtěl na dalším turnaji svůj výkon napravit.

Databáze uvádí, že nejvyššího národního ratingu dosáhl v roce 2013. Konkrétně 1351 bodů. Podstatně lépe si vedl ve statistikách FIDE. Standardní FIDE rating sice nikdy nepřekonal 1250 bodů, ale v rapid šachu dosáhl krátce na rating 1583. Úžasnou aktivitu dokládá databáze Chess-Results. Za posledních 10 let odehrál přes 160 turnajů* a to bez započítání dlouhodobých soutěží družstev!

Odjezd z turnaje v Hustopečích

Jak je možné, že s tak obrovskými zkušenostmi nedosáhl lepší šachové úrovně? Snad za tím stála velká tvrdohlavost a neochota naslouchat cizím radám. Příkladem mohou být památné volné partie v restauraci Makkabi, kde dříve boskovický klub sídlil. Hrál se silnějším protivníkem, kterému vlezl do pasti v zahájení a rychle ztratil věž. V odvetě stejnou chybu zopakoval. Soupeř se mu snažil trpělivě vysvětlit, kde udělal chybu a jak pozici hrát, ale pan Brda vždy jen odvětil: „Já vím, teď tě porazím.“ Za pár tahů chyboval opět. Protivník tenkrát z legrace tutéž past zkoušel stále znova, ale když věž bez potíží získal i desátou hru po sobě, zboural figury a dalším partiím s Vlastimilem Brdou se úzkostlivě vyhýbal.

Hráčem Boskovic se Vlastimil Brda stal v září 2009. Přestoupil z Rudice. V té době klub zažíval obrovský rozvoj. Nabíral nové členy, dařilo se mu v krajských soutěžích. Pan Brda rozhodně rozvoji napomohl. Nadšeně se účastnil mnoha turnajových zájezdů a ochotně nabízel k dopravě svůj vůz. Často vyprávěl, jak jezdil na montáže do Sovětského svazu, kde v nejrůznějších podmínkách najezdil tisíce kilometrů.Tvrdošíjně si razil cestu vpřed bez ohledu na zatáčky, obce nebo klimatické podmínky. Autem chtěl jezdit vždy a všude. Tím větší bylo překvapení, když po několika letech úplně změnil názor. Vyměnil auto za veřejnou dopravu a nemohl si ji vynachválit.

Vlastimil Brda měl blízko také k šachistům ze Křtin. Pomáhal dokonce s organizací místního rapid turnaje. Fotografie pochází z Boskovického soudku, kde představili vlastní družstvo.

Každý hráč má své oblíbené a neoblíbené protivníky. Nezáleží tolik na jejich herní síle, spíše stylu hry. Někoho stále porážíte, jiný stále poráží vás, ačkoli ratingové předpoklady naznačují pravý opak. Pokud by Vlastimil Brda vybíral oblíbeného soupeře, nepochybně zvolí Pavla Hubeného. Opakovaně na sebe naráželi v prvním kole okresního rapid turnaje v Lipovci. Teoreticky se jednalo o souboj Davida s Goliášem. Pavel Hubený se mohl pochlubit podstatně vyšším ratingem i nesrovnatelně obsáhlejšími praktickými a teoretickými znalostmi. Mezi oběma však pravidelně probíhal vyrovnaný a tvrdý boj. Pan Brda si dokonce v těchto soubojích připsal senzační výhru a remízu! Ve zbytku turnaje zpravidla prohrával s podstatně slabšími protivníky, ale v prvním kole se vždy vytáhl.

Jan Kalendovský se ochotně podělil o databázi 18 partií pana Brdy. Přehrát si může jeho výhru nad Milošem Kocím na FIDE Open Brno 2016 (šachovnici zobrazíte klepnutím na zápis).

Boskovický klub opustil na konci sezóny 2019/20, kdy přestoupil do nově vzniklých Letovic. Odchod to byl trochu hořký. Nechtěl se smířit s odsunem mezi náhradníky v soutěžích družstev. Stále hůře také hledal mezi boskovickými šachisty soupeře. Hrát s panem Brdou totiž nebylo snadné. Na turnajích hledal možné soupeře zvlášť neúnavně. Přemlouval je k partiím před zahájením i mezi jednotlivými koly. Běžně odehrál devítikolový hlavní turnaj a několik desítek dalších „doprovodných“ partií. Bohužel všechny rychle a povrchně, což se většině protivníků rychle omrzelo. Výjimkou byla mládež. Trenér Boskovic měl co dělat, aby zamezil nebezpečnému spojení. Děti totiž v partiích s panem Brdou takřka okamžitě zapomněly na všechny dobré návyky. Vrátily se ke zbrklé a nahodilé hře, nemluvě o povídání či zpívání během hry. Mimochodem, právě pískání u partie byla jedna z oblíbených kratochvílí pana Brdy. Včetně vážných partií…

Turnaj v Knínicích

Vlastimil Brda byl svérázný šachista. V případě nouze však ochotně pomohl. V sezóně 2010/11 mělo boskovické áčko nastoupit ke třetímu kolu KPIIA s Rudicí. Ráno ovšem na místo srazu nedorazil osmý hráč. Dnes to nejspíš kapitán neřeší. Tým by nastoupil v sedmi a nechal poslední desku zkontumovat. Tenkrát však byla nekompletní soupiska považována za velkou ostudu. Začalo bleskové hledání náhradníka. Kdo jako jediný ochotně přijel? Samozřejmě pan Brda! Sice rychle prohrál, ale zachránil čest klubu.

Přehled partií Vlastimila Brdy od pana Kalendovského

*Statistiku negativně ovlivnila covidová omezení v roce 2020 a 2021. Standardně hrával přes 20 turnajů ročně, což by odpovídalo cca 200 až 250 turnajům za 10 let.

2 reakce na „Vzpomínka na Vlastimila Brdu (včetně partií z databáze Jana Kalendovského)“

Vlastík mně bude hodně chybět! Coby organizátor OŠT v Lipovci jsem si přál co nejvíc takových hráčů, kterým jde v první řadě o setkání se šachovými kamarády a o radost ze hry, kteří dokáží s úsměvem a nadsázkou přijmout a okomentovat svou prohru… Budu na něj s láskou vzpomínat, čest jeho památce!!! Luboš

Komentáře nejsou povoleny.