Rubriky
Domácí Mládež Turnaje

O putovní pohár Makkabi 2010

Úvodem…
Dvanáctý ročník „putovního poháru“ znovu přilákal řadu silných hráčů. Průměr TOP 10 oproti minulému roku mírně stoupl na 2328 ELO bodů. Pomyslnou „třešničkou na dortu“ se stala účast velmistra Radka Kaloda. Premiérově se tento ročník stal také přeborem JmŠS v bleskovém šachu.

Každý začátek…
Přes, nebo snad právě pro velkou snahu o bezproblémový průběh turnaje nefungovalo vše podle plánu. Problém s tiskárnou se podařilo záhy odstranit, ovšem neochota SwissManageru zobrazit nasazení prvního kola byla poněkud záhadná. Překvapivě, po několikerém zopakování stejných příkazů vše naskočilo. Pohromám však nebyl konec. Po losu prvního kola se ozval nečekaný hlas: „Ty, já se tam nemůžu najít.“. Následovala otázka s očekávanou odpovědí: „Ne, na startovní listině jsem se nekontroloval…“ Těžko uvěřit, že zahájení proběhlo jen s půlhodinovým zpožděním.

A tak se hrálo…
Právě GM Radek Kalod měl být, společně s loňským vítězem IM Vojtou Plátem a druhým nasazeným IM Janem Bernáškem, největším favoritem turnaje. Papírové předpoklady však vítězného FM Martina Červeného nezastavily. Na své cestě za titulem si počínal velmi sebejistě, když jedinou prohru utržil s Vojtou Plátem v pátém kole. Krok s ním dokázal držet pouze Radek Kalod, přestože ve vzájemném souboji podlehl. Oba borci se dlouho přetahovali o první místo a zároveň vzdalovali od zbytku šachového pelotonu. Rozhodnout muselo poslední kolo. Martin Červený zvítězil, GM Kalod senzačně podlehl Karlu Kratochvílovi a musel se spokojit s druhým místem. Třetí příčku obsadil Vojtěch Plát, který doplatil na nepovedenou střední část turnaje, kde nejprve remízoval s Jiřím Gregorem a vzápětí podlehl Radku Kalodovi i Miroslavu Jurkovi. Vůbec se nedařilo mezinárodnímu mistru Janu Bernáškovi. Ten musel v patnácti kolech hned šestkrát sklonit svého krále, díky čemuž obsadil až čtrnácté místo. Snad na náš turnaj nezanevře a příští rok se polepší ;-).

Z jihomoravských hráčů si nejlépe vedl FM Miroslav Jurka z Durasu Brno. K pátému místu konečného pořadí se doslova proremizoval, když v posledních sedmi kolech šestkrát odcházel od šachovnice s půlbodovým ziskem! Kromě titulu krajského přeborníka pro rok 2010 získal i právo účasti na MČR v bleskovém šachu. Pozici náhradníka vybojoval druhý nejlepší jihomoravan a celkově sedmý Karel Kratochvíl z Lokomotivy Brno. Přebornicí se podle předpokladů (v rámci kategorie startovala jediná) stala WIM Věra Medunová. Pozadu nezůstal ani její syn Eduard – vítěz přeboru JmŠS do 18ti let. Titul přeborníka do 20ti let získal Adam Effenberger, další zástupce početné výpravy brněnské Lokomotivy.

Prvenství mezi okresními hráči bezpečně získal Karel Kredl z Adamova, kterému se podobně jako před rokem, podařilo získat skalp IM Jana Bernáška. Ten se teď určitě stane Karlovým nejoblíbenějším mezinárodním mistrem :-). Na druhém místě „okresního pořadí“ skončil Vlastimil Chládek, jeden ze sponzorů turnaje a mimo jiné i úspěšný „bloger“. Bronzový stupínek obsadil Vlastimilův bratr Václav Chládek.

Domácím se nedařilo…
Domácích hráčů startovalo celkem osm, tedy necelá třetina klubu. Bohužel výkony našich zástupců byly veskrze podprůměrné. Dušan Dobeš, nejlepší domácí hráč, nedokázal najít správné tempo a s 36. místem určitě nemůže být spokojen. Hned pod ním skončil Milan Boháček, který po solidním začátku naprosto odpadl. Čtyřicáté místo zbylo na ředitele turnaje Pavla Hubeného. Přes nejrůznější povinosti organizátora a fotografa předvedl solidní výkon, kterému nízký počet získaných bodů příliš neodpovídá. O další čtyři místa níže nalezneme Miroslava Veselého, nejlepšího hráče v kategorii 1701-1800 ELO bodů. Čtyřicátéosmé místo získala nová posila Boskovic – Tomáš Marcikán. Porazil mj. Jana Kalendovského (2060), či Oldřicha Lorence (2077) a může být se svým výkonem nadmíru spokojen. Pořadí na 52., 53. a 55. místě obsadili Jan Havel, Pavel Jedlička a Vlastimil Brda. Zejména výkon pana Brdy, nejzkušenějšího „blicaře“ z celé trojice, byl oproti loňskému ročníku značně nepovedený.

Závěrečné hodnocení
Snaha o další výrazný posun oproti loňskému ročníku slavila pouze částečný úspěch. Turnaj se letos poprvé hrál jako přebor JmŠS (Jihomoravského Šachového Svazu) v bleskové hře. Došlo i k výraznému (téměř dvojnásobnému) navýšení cenového fondu a rozšíření webových stránek, kde se kromě propozic a loňských výsledků dalo najít i několik údajů o Boskovicích, mapa, nebo aktualizovaný seznam přihlášených. Překvapivě možnosti přihlásit se přes webový formulář využil jen jediný účastník! Další pozitivní změnou se jistě stalo i umístění prvních čtyř šachovnic na vyvýšené pódium, které (snad) poskytlo hráčům více soukromí a klidu pro hru. Přes veškerou snahu se však podařilo přilákat jen o dva hráče více než loni! Kvalitou se turnaj sice mírně posunul (škoda neúčasti IM Pavla Zpěváka, který patřil k prvním přihlášeným), účastníci mohli obdivovat i velmistrovskou hru GM Radka Kaloda, ale vytoužené účasti aspoň osmi desítek hráčů se pořadatelé nedočkali. Nabitý zářijový kalendář spolu s relativní neoblíbeností bleskového šachu u okresních šachistů si nejspíš vybral svoji daň. Pozitivní však je opětovný start mnoha loňských účastníků, včetně vítěze IM Vojty Pláta, či IM Jana Bernáška.

Doufáme, že se u nás všem účastníkům líbilo a příští rok se v Boskovicích opět potkáme! organizátoři 😉

P.S. Napište své hodnocení turnaje do komentářů na konci stránky. Rádi zjistíme co se líbilo a co je třeba zlepšit! Děkujeme!

Reference
komentář a videoreportáž na webu města Boskovice
komentář na webu JmŠS
článek Jana Kalendovského

Poděkování
Poděkování patří obsluze pc, zástupcům města a boskovické televize, hráčům, námitkové komisi i všem ostatním, kteří napomáhali uspořádání a bezproblémovému chodu celého turnaje.

Speciální dík patří sponzorům:

Restaurace Makkabi

sponzor ŠK Makkabi Boskovice

Lamex 01 spol. s.r.o.

výroba lamelových kotoučů, prodej brusiva, profesionálního nářadí, zahradní techniky, železářského zboží, půjčovna elektrického nářadí lamex @lamexsro.cz , www.lamexsro.cz

Dopravní stavby Brno, s.r.o.

provádění dopravních a inženýrských staveb a jejich rekonstrukcí dsbrno@dsbrno.cz, www.dsbrno.cz

Teluria, spol. s.r.o.

výroba a prodej akrylátových, silikonových a vápenných nátěrových hmot, laků, výroba a prodej syntetických antikorozních barev a laků tel@teluria.cz, www.teluria.cz

Pivovar Černá Hora, a.s.

výroba a prodej piva,limonád,stolních vod a alkoholických nápojů, prodej výčepních zařízení a služby v oblasti cestovního ruchu pivovarch@pivovarch.cz, www.pivovarch.cz

TOPNET Services s.r.o.

poskytování internetového připojení a služeb v oblasti informačních technologií info@topnet.cz, www.topnet.cz

Ivo Krajíček – Řezbář, Knihkupec

i.krajicek @ email.cz

Shit music Boskovice

prodej zvuku a obrazu + textil

Pizzeria Venezia

pizza, špagety, minutky, nápoje, rozvoz a příprava pizzy na objednávku domů

Pekárna Wilk

prodej všech druhů základního pečiva, pečivo pro diabetiky

Auto-Vak s.r.o.

prodej autodílů

 

Přehled vítězů:

Přeborníci JmŠS v bleskové hře:
Kategorie muži: FM Miroslav Jurka (ŠK Duras BVK)
Kategorie ženy: WIM Věra Medunová (ŠK Lokomotiva Brno)
Kategorie H20: Adam Effenberger (ŠK Lokomotiva Brno)
Kategorie D20: bez účasti
Kategorie H18: Eduard Meduna (ŠK Lokomotiva Brno)
Kategorie D18: bez účasti

Konečné pořadí:
1. místo FM Martin Červený (2222 ŠK Polabiny)
2. místo GM Radek Kalod (1. Novoborský ŠK)
3. místo IM Vojtěch Plát (TŽ Třinec)
4. místo FM František Vrána (ŠK Staré Město)
5. místo FM Miroslav Jurka (ŠK Duras BVK)
6. místo Jiří Gregor (TJ Praga Praha)
7. místo Karel Kratochvíl (ŠK Lokomotiva Brno)
8. místo Karel Kredl (Spartak Adamov)
9. místo Pavel Daněk (ŠK Bohemia Pardubice)
10. místo Michal Šípek (ŠK Lokomotiva Brno)
– další místa obdržela věcné ceny (dárkové koše, knihy, soudky piva,…)

Nejlepší žena:
WIM Věra Medunová (ŠK Lokomotiva Brno)

Nejlepší senior:
Jindřich Melich (TJ Praha-Pankrác)

Nejlepší hráči okresu Blansko:
1. místo Karel Kredl (Spartak Adamov)
2. místo Vlastimil Chládek (ŠK GARDE Lipovec)
3. místo Václav Chládek (ŠK GARDE Lipovec)

Nejlepší hráči dle ELO:
nad 2400 GM Radek Kalod (1. Novoborský ŠK)
2400-2301 FM Martin Červený (2222 ŠK Polabiny)
2300-2201 Jiří Gregor (TJ Praga Praha)
2200-2101 Karel Kratochvíl (ŠK Lokomotiva Brno)
2100-2001 Karel Kredl (Spartak Adamov)
2000-1901 Pavel Daněk (ŠK Bohemia Pardubice)
1900-1801 Eduard Meduna (ŠK Lokomotiva Brno)
1800-1701 Miroslav Veselý (Makkabi Boskovice)
1700-1601 David Schaffer (TJ Štefanydes Polička)
do 1600 Martin Moc (ASK Blansko)

text: Millbo, Pavel Hubený