Rubriky
Domácí Mládež Turnaje

Zářijové turnaje

První „poprázdninový“ měsíc byl neskutečně nabitý nejrůznějšími šachovými akcemi. Jejich stručný přehled přináší následující text.

4.9. – „U Pásků“
Zpráva z turnaje od Jana Kalendovského.

4.9. – „Oddílový přebor“
Zvítězil Pavel Hubený, druhé místo obsadil Leoš Ševčík, třetí Milan Boháček, čtvrté Miroslav Veselý, páté Vlastimil Brda a šesté Ladislav Konečný.

11.9.-12.9. – „MČR mládeže v rapid šachu“ (výsledky)
Náš okres zastupovali Lukáš Osouch (H10) z Boskovic a Petra Masáková (D10) z Adamova. Ke stupňům vítězů měli oba poměrně daleko, nicméně získané zkušenosti jistě zužitkují v řadě dalších turnajů.

12.9. – „O putovní pohár Makkabi“ (výsledky)
Zpráva z turnaje na webu ŠK Makkabi Boskovice

14.9. – „Druhé úterý – A“ (výsledky)
Filip Dvořáček získal 2,5 bodu a skončil na 11. místě.

18.9. – „O pohár místostarostky Mgr. Zdeňky Tůmové (Třetí sobota)“ (výsledky)
Stalo se tradicí, že úvodní turnaj série „třetích sobot“ věnuje více pozornosti nejmladším zájemcům o královskou hru. Bohužel příležitost změřit své síly se zkušenými brněnskými hráči nikdo z boskovických mladíků nevyužil. Čest našich barev tak musel hájit aspoň Milan Boháček s Vlastimilem Brdou. Zatímco prvně jmenovanému se dařilo výborně (získal cenu pro nejlepšího hráče s ELO 1701-1900) a jen nepovedená poslední dvě kola ho připravila o zasloužené místo v první desítce, Vlastimil Brda příliš spokojen nebyl.

25.9. – „O pohár a pohárek BVK“ (výsledky „Poháru“ a „Pohárku“)
Hlavní „Pohár“ navštívila čtveřice mezinárodních mistrů, doplněná pěti mistry FIDE. S průměrem první desítky přes 2359 ELO bodů, dvaadvaceti hráči s ELO přes 2100 a celkem 38 šachisty s ELO přes 2000 (tj. 52,8 % startujících) patřilo toto šachové klání k nejsilnějším brněnským turnajům. Z Boskovic se zúčastnil pouze Milan Boháček. Kromě soupeřů však bojoval i s nachlazením, což se na výkonu přece jen projevilo. Z okresních hráčů si nejlépe vedl Vlastimil Chládek (Lipovec – 17. místo) a Karel Kredl (Adamov – 19. místo). V souběžně probíhajícím mládežnickém „Pohárku“ startovaly dvě boskovické naděje. Filip Dvořáček i Lukáš Osouch však doplatili na prázdninovou zahálku, dopustili se mnoha hrubých chyb a po zásluze nepronikli ani do první desítky.

26.9. – „OPEN VYSOČINA 2010 – rapid“ (výsledky)
Doprovodného rapid turnaje v rámci „OPEN VYSOČINA“ se zúčastnil Pavel Hubený. Za 3,5 bodu ze sedmi partií získal 18. místo.

28.9. – „Memoriál Oldřicha Šípka“ (výsledky)
Vítěznou trofej si poněkud překvapivě odnesl Michal Šípek, jeden z organizátorů turnaje. Naproti tomu favoritům se vůbec nedařilo a v příštích turnajích budou muset svoji pověst napravit ;-). Z tříčlenné boskovické výpravy se nejlépe vedlo Milanu Boháčkovi, který po špatném začátku mocně dotahoval a vybojoval 16. místo. Bohužel v kategorii „do 2000 ELO“ ho předběhl Eduard Meduna. Kluboví nováčci, Tomáš Marcikán a Jan Havel, sbírali hlavně zkušenosti. Zúčastnil se i ex-boskovický Leoš Ševčík (podotýkám, že ho musela doprovodit manželka, jinak by určitě zůstal doma). Leošův výkon nebyl špatný, nicméně prohrát vyhranou koncovku s 50ti sekundami proti soupeřovým 10ti na čas (!!), je vskutku velké umění.