Rubriky
Domácí Mládež Turnaje

O putovní pohár DDM (1)

Série „O putovní pohár DDM“, hraná každý třetí čtvrtek v měsíci, poznala první vítěze. V mladší kategorii se jím stal Lukáš Osouch, ve starší Filip Dvořáček. Oba dva jsou hráči ŠK Makkabi Bosko- vice a jejich úspěch tak těší dvojnásob. Podrobnosti o turnaji naleznete v článku Miroslava Osoucha.

Ve čtvrtek 21. října 2010 se konal první turnaj „O putovní pohár DDM“. Jedná se o seriál šachových turnajů pro žáky základních škol. Hraje se ve dvou kategoriích mladší a starší žáci. Chlapci i děvčata dohromady. Za účast v turnaji není vybíráno startovné, není nutná registrace ani není potřeba vlastnit šachy. Šachový materiál zajišťují pořadatelé.
Každý turnaj ze seriálu má své vítěze v obou kategoriích a získané body se započítávají do tabulky průběžného hodnocení. Účastník s největším celkovým bodovým ziskem v celkovém hodnocení se pak stane držitelem putovního poháru DDM Boskovice.

Cílem turnaje není jen získat titul držitele putovního poháru, ale především získat u školáků zájem o tuto ušlechtilou hru, která komplexně procvičuje logiku, paměť dítěte, strategii a kombinace ve hře samotné. Vlastnosti pro zdravý psychický vývoj a rozvoj myšlení u dětí. Nápad uspořádat turnaj zrál již delší dobu v hlavách organizátorů z místního šachového klubu Makkabi a DDM Boskovice. Šachových soutěží pro začátečníky a mírně pokročilé je v regionu jako šafránu a za nejbližšími je nutné cestovat nejblíže do Brna. Poloha Boskovic na severu Jihomoravského kraje tedy nahrává svou spádovostí právě potencionálním účastníkům tohoto regionu. Termíny jednotlivých turnajů byly zvoleny vždy ve třetí čtvrtek v měsíci od října do dubna v období šachové sezóny tak, aby nedocházelo ke kolizím s dalšími turnaji v regionu. Konají se v DDM v Boskovicích. Registrace probíhá od 15 hod a partie se začínají hrát v 15:30. Díky nadšení pořadatelů, vstřícnosti šachového klubu, DDM Boskovice a početným sponzorům je možné pořádat turnaj, který může nabídnout soutěž, zábavu a hodnotné ceny všem účastníkům a nezáleží na tom, zda se umístí na prvním místě nebo až na tom posledním.

Jak probíhal první turnaj?

Před odpolední třetí hodinou se začali scházet pořadatelé. Nachystali hrací místnost, zajistili technické zázemí. Po třetí hodině začali přicházet první účastníci. Po registraci do počítače a vylosování zasedli k šachovnicím, byli poučeni o pravidlech a herních zvyklostech. A po vyřčení kouzelné formule: „Podejte si ruce, černý spustí hodiny.“, začala jednotlivá šachová klání. V průběhu prvního kola se dostavil ještě jeden účastník, ten se zaregistroval, počkal na konec prvního kola a ve druhém už se zapojil do hry. Všichni zde byli poprvé, jak pořadatelé, tak hráči. Pořadatelé si odbyli svou křest ohněm a šachisté mnohdy svá první klání s nezvykle velkými figurami a hodinami, které neúprosně ukrajovaly z 15 minut vymezených pro každého z hráčů v jednotlivých kolech. Tak uběhlo v poklidu a za diskutovaných rozborů pozic po partii celých 5 kol. Kolem šesté večerní hodiny už bylo dohráno. Vítězové, poražení i pořadatelé bez výjimky odměněni. Šachisté cenami, ti na prvních třech místech navíc diplomy. Organizátoři tím, jaký byl průběh a v jaké pohodě se vše odehrálo. Už nyní se všichni těší na příští turnaj, který se koná třetí čtvrtek listopadu (18.11. 2010) na stejném místě od 15 hodin.

Následuje umístění jednotlivých hráčů:
1. Osouch Lukáš
2. Dvořáček Filip
3. Žédek Mikuláš
4.Tichý Marek
5. Matušů Jakub
6. Hanuška Richard
7. Pospíšil Pavel
8. Kotek Petr
9. Staněk Zdeněk
10. Dvořáček Jiří
11. Vikuš Daniel

Pro případné zájemce na konec obligátní: „Přezůvky s sebou“. Těší se na vás pořadatelé.

(autor: Miroslav Osouch)