Rubriky
Turnaje

Pavel Hubený vítězí!

Pravidelně vždy 17. listopadu pořádá Sloupský šachoví oddíl turnaj v rapid šachu – Memoriál Jiřího Hasoně. Tento turnajový „úvod do okresní šachové sezóny“ vyšel naprosto skvěle Pavlovi Hubenému – hráči ŠK Makkabi Boskovice!

Tradiční rapid turnaj na začátek sezóny navštívilo tentokrát 43 šachistů. Až na místě jsme se dozvěděli, že se nejedná o první okresní turnaj v nové sezóně. Toto prvenství patří turnaji „Chalópky Open“, hranému o pár dnů dřív. Naše výprava čítala celkem pět šachistů, paní Dvořáčkovou jako doprovod a jednoho ex-boskovického hráče, kterého jsme milostivě vzali s sebou (pravděpodobně asi proto, že řídil). Oproti loňsku startovalo více hráčů (43 proti loňským 35) a díky účasti Vlastimila Chládka s Janem Mížákem se vzhůru posunula i kvalita turnaje. Právě Vlastimil Chládek byl jasným favoritem a skvělý start 5 bodů z pěti partií to jen dokazoval. Až v kole šestém si dovolil „odpočinkovou“ remízu s Jánem Mižákem (mimochodem, druhým nejsilnějším hráčem turnaje). V sedmém kole však prohrál partii, která se dlouho nacházela v „dynamické rovnováze“ (oba protihráči útočili na krále a oba několikrát odmítli vynutit „jen“ remízu věčným šachem). Toto zaváhání umožnilo dalším hráčům dotáhnout se na čelo. Po remíze v následujícím, osmém, kole s Lubomírem Fialou se už měnilo i průběžné pořadí. Do čela se s půlbodovým náskokem (6,5/8) dostal náš ex-boskovický řidič – Leoš Ševčík. Právě on se v posledním kole potkal na první šachovnici s Vlastimilem Chládkem. Do konečných výsledků však mohl promluvit (a nakonec i promluvil) bratrovražedný souboj boskovických hráčů – Pavla Hubeného a Milana Boháčka na vedlejším sto-le. Oba hráči, stejně jako Vlastimil Chládek, ztráceli na čelo pouze půl bodu. Leoš svoji partii prohrál a nabídl tak „vavříny“ vítězi duelu na druhé šachovnici. Šťastným vítězem rozhodující partie se nakonec stal Pavel Hubený, který si díky lepšímu pomocnému hodnocení odnesl cenu pro první místo! Druhý skončil Vlastimil Chládek, třetí Leoš Ševčík. Do Boskovic tak putuje další „zlatá trofej“ z okresního turnaje!

Z ostatních boskovických hráčů si nejlépe vedl 6. Milan Boháček, kterému po prohrané „finálové“ partii (jediná prohra v turnaji) zbyl v ruce „Černý Petr“ a zisk šesti bodů nestačil ani na umístění v první pětce. Těsně v druhé půli výsledkové listiny, na 24. místě, se umístil Filip Dvořáček. Ziskem 4,5 bodu příjemně překvapil a dosáhl i na cenu pro nejlepšího žáka! Naopak 28. místo Mi-roslava Veselého příliš slavné není, na druhou stranu přihlédneme-li k mírné konzumaci alko-holických nápojů. Až 34. místo zbylo na Jiřího Dvořáčka. Přece jen mu více sedí pomalejší tempa a navíc se projevil nedostatek praxe. Ačkoli by nejspíš nesouhlasil (neustále zastrašuje heslem „mě už to tak nemyslí“ a „já hrát nebudu“), místečko o něco výše by mu slušelo (a odpovídalo) více.

Nejlepším domácím hráčem se stal desátý Petr Špičák (5,5/9), loňský vítěz Martin Pokladník obsadil až 32. místo, ale jako vítěz výše zmiňovaného „Chalópky Open“ si mohl dovolit tento turnaj odehrát na „půl plynu“. Petra Masáková (členka našeho družstva v Krajském přeboru ml. dorostu) obsadila 39. místo (3/9). Je otázka, nakolik je se svým výsledkem spokojena, ale nejspíš bude i v jejích silách získat nějaký ten bodík navíc…

[ratings]