Rubriky
Mládež Turnaje

KP ml. dorostu skončilo úspěchem

Mládežnický šach se začíná v Boskovicích pomalu vzmáhat. Toho důkazem je i premiérová účast našeho družstva v KP (Krajský přebor) mladšího dorostu. Z letošních osmi zúčastněných týmů patří mezi hlavní favority Kuřim „A“, Zastávka a Duras. Nejsilnějším hráčem soutěže je Tadeáš Boček (1792N) z Kuřimi. Boskovický tým bude hlavně nabírat zkušenosti, nicméně umístění v polovině tabulky může být v jeho silách.

1. sraz…

Nejprve se sluší poděkovat všem rodičům, kteří umožnili putování za krásami šachového světa. Zároveň se odvažuji tvrdit, že nikdo nebyl při výletu ztracen (zapomenutý batoh Filip šťastně zachránil), ani nevznikla žádná škoda na majetku (jen já cestoval „na dva lístky“, když jsem první našel až po zakoupení „náhradního“), či zdraví :-D.

Makkabi Boskovice – ŠK Lokomotiva Brno D (1. zápas)

Lokomotiva je nebezpečným soupeřem vždy a všude. V zápase jí však tentokrát výrazně pomohly naše chyby. Lukáš Osouch s Filipem Dvořáčkem odevzdali svorně v zahájení figuru a ani úporný boj nestačil na bodový zisk. Daniel Vaverka měl naproti tomu slušné šance, bohužel v koncovce nezvolil optimální plán a také prohrál. Čest družstva tak musely zachraňovat dívky. Petra Masáková, která tuto soutěž hrála i minulý rok (je to kmenová hráčka Adamova a za nás hostuje), bezpečně zvítězila. Stejně jako Marie Nevyhoštěná. Ta však těžila z hrubých chyb soupeře. Zápas jsme prohráli nejtěsnějším rozdílem 2:3.

Makkabi Boskovice – Sokol ČOS Vranovice (2. zápas)

Zatímco ostatní zápasy teprve začínaly, my už měli o výsledku takřka rozhodnuto. Blesková výhra Filipa Dvořáčka a Václava Nevyhoštěného nám spolu s remízou Lukáše Osoucha a vyhranou pozicí Petry Masákové zajistily první body. Po několika minutách dovedla Petra svoji pozici do vítězného konce a my mohli slavit první vítězství! Soupeřům se podařil aspoň čestný úspěch , když Dominik Řehoř porazil naši vítězku z minulého kola – Marii Nevyhoštěnou. Celkově vítězíme 3,5:1,5.

Po dvou odehraných kolech nám v tabulce patří 4. místo. Samostatně první je Lokomotiva, která vyhrála obě utkání. Příští sraz se koná 8.1.2011 a čeká nás v nich Kuřim „B“ a Vyškov.

Hodnocení

Přestože výsledkově jsme si nevedli vůbec špatně, předváděnou hrou se příliš chlubit nemůžeme. Snad jen Petra (2/2), hájící druhou šachovnici, předvedla solidní výkon a oba dva body si plně zasloužila. Nejtěžší pozici měl Lukáš (0,5/2) na první šachovnici. Bohužel „prázdninová pauza“ se projevila zejména v první partii, kde Lukáš ztratil úplně zbytečně figuru. Holt bez trénování „taktiky“ se šachista neobejde… Filip (1/2) se ve svých partiích až příliš spoléhá na „spolupráci“ soupeře, ale snad z toho časem vyroste… Padesátiprocentní bodový zisk na třetí šachovnici není zase tak špatný. Daniel (0/1) odehrál pouze jednu partii, ve které nakonec prohrál. Škoda, dlouho partie vypadala na remízu. Z klubových nováčků odehrála obě partie Marie (1/2), která v první partii několikrát „utekla hrobníkovi z lopaty“, aby nakonec slavně zvítězila. Ve druhé předvedla mnohem lepší výkon, bohužel to tentokrát na body paradoxně nestačilo… Václav (1/1) nastoupil až v druhém zápase a hned se radoval z vítězství v miniatuře. Jeho herní styl je obyčejným smrtelníkem asi těžko pochopitelný. Přijít o figury (včetně dámy) i pěšce bez jakéhokoli náznaku kompenzace a nakonec dát se zbytkem svých sil mat, to se skutečně jen tak nevidí :-).

2. sraz

Druhý sraz byl pro náš tým mimořádně úspěšný. Během dopoledne se nám podařilo jednoznačně přehrát Kuřim „B“ i Vyškov (oba 4,5:0,5). Neplánovaně jsme sehráli i zápas se Zastávkou, jejíž vedoucí nám navrhli předehrávku šestého kola. Dramatický souboj plný hrubých chyb nakonec skončil spravedlivou remízou. V průběžném pořadí nám (i díky předehrávce) patří druhé místo!

ŠK KME DDM Kuřim „B“ – Makkabi Boskovice (3. zápas)

Kuřimské „B“ mělo podle předpokladů patřit k těm snazším soupeřům. Tento předpoklad se do puntíku vyplnil, o čemž svědčí naše vysoká výhra 4,5:0,5. Celé utkání skončilo takřka po několika minutách, kdy soupeři doplatili na velké množství hrubých chyb v zahájení.

Makkabi Boskovice – DDM Vyškov (4. zápas)

V naprosto stejném duchu jako souboj s Kuřimí se nesl i zápas s Vyškovem. Řada hrubých chyb a bleskové vítězství. Ani remízová partie na první šachovnici netrvala příliš dlouho. Oba soupeři spolu již několikrát hráli na různých turnajích, a jak vysvětlil Lukáš: „Vždycky to skončilo remízou“.

Sokol Zastávka – Makkabi Boskovice (5. zápas)

Souboj se Zastávkou sliboval napínavou podívanou. Vyrovnaní soupeři sváděli těžké boje na všech šachovnicích. Snad jen to množství hrubých chyb mohlo být na obou stranách výrazně menší. Na prvním stole se Lukášovi partie příliš nepovedla a jeho soupeř – Radek Musil – slavil zasloužené vítězství. První bod našim barvám přinesl Václav hájící pátou šachovnici. Ve vyhrané pozici přehlédl soupeř mat na základní řadě. Neskutečnou partii předvedly hráčky bojující na čtvrté desce. Marie nejprve nevyužila své šance na zisk materiálu. Naopak ho sama zbytečně poztrácela, aby v naprosto a úplně prohrané pozici partie skončila patem. A co na moje výtky týkající se kvality celé řady tahů Marie odpověděla? „No já to tak hrála schválně, to byl můj plán!“ No, asi se nám rodí další geniální šachista-psycholog . Zajímavý byl také boj na třetí desce mezi Filipem a Davidem Dumkem. Filip nezvládl zahájení, přišel o figuru a další průběh partie měl být pouze formalitou. Soupeř však poněkud podcenil Filipovi možnosti a ten nakonec dostal vyhranou věžovku! Bohužel nepočítal přesně, ztratil tempo a místo koncovky s dámou víc mu zůstal holý král proti soupeřově věži. Za stavu 2,5:1,5 rozhodovala partie na druhém stole. Petra však předvedla další vynikající výkon a zvítězila. Celkově zápas skončil 2,5:2,5, což je výsledkově poměrně slušný úspěch, nicméně předváděná hra.

Hodnocení

Jednoznačně nejlepší šachy určitě předváděla Petra Masáková. Dosavadní bilance 5 výher z 5 partií hovoří za vše. Všechny výhry byly navíc plně zasloužené. Podobně skvělou bilanci má i Václav Nevyhoštěný (4 z 4), ovšem u něj se jedná spíš o neuvěřitelné štěstí. Velkou část partií měl totiž zcela jasně prohranou. „Tři z pěti“ uhrála Marie Nevyhoštěná s Filipem Dvořáčkem. U Marie platí takřka doslova to samé jako u Václava. Méně spoléhat na spolupráci soupeřů a více pozornosti věnovat „objektivní realitě“ na šachovnici! Na druhou stranu je nutno říci, že oba dva udělali v poslední době poměrně slušný pokrok. Filipa může mrzet zejména nevyužitá šance v páté partii. Méně rozptylování během přestávek by určitě výkonu prospělo. Další tři partie sehrál i Lukáš Osouch. Připsal první výhru (v 3. kole) a celkově získal 2 body z pěti partií. Vzhledem k náročnosti první šachovnice to není špatný výsledek, ačkoli malá bojovnost v čtvrtém zápase mě poněkud zklamala.

3. sraz

ŠK Duras BVK Kr. Pole „C“ – Makkabi Boskovice (6. zápas)

Duras patřil k favoritům soutěže a dalo se tedy předpokládat tvrdé prověření našich schopností. Oproti předpokladům to však byl náš tým, který prověřoval šachový um soupeřů. Nakonec jsme až překvapivě lehce zvítězili 3,5:1,5. Jedinou prohru zaznamenal na poslední desce Václav Nevyhoštěný, kterého štěstí tentokrát opustilo. Soupeř nepřesnosti (přes jistá zaváhání) nemilosrdně potrestal.

Makkabi Boskovice – ŠK KME DDM Kuřim „A“ (7. zápas)

V posledním zápase nás čekal další silný tým – Kuřim „A“. Ten byl před soutěží pasována do role největšího favorita, ale nemoc klíčového hráče Tadeáše Bočka napomohla kolapsu na druhém srazu. Dva prohrané zápasy zmařili veškerou naději, což se podepsalo i na neúčasti Tadeáše na tomto třetím, závěrečném srazu. Zápas se pro nás vyvíjel relativně dobře. Prohru Daniela Vaverky bohatě vynahradily vítězství Václava a Filipa. Třetí, rozhodující, bod měla získat dosud stoprocentní Petra Masáková. Sice dosáhla vyhrané pozice, ale bohužel smolně přehlédla „vidličku“ vedoucí ke ztrátě dámy. O výsledku zápasu rozhodovala první šachovnice. Boj mezi našim Lukášem Osouchem a kuřimským Filipem Svobodou byl poměrně vyrovnaný i když Lukáš stál přece jen trochu lépe. Soupeř nabídl Lukášovi remízu a ten se obrátil na kapitána – Filipa Dvořáčka. Ten remízu schválil a uzavřel tak výsledek zápasu na 2,5:2,5. Přihlížejícím vedoucím se sice remíza nepozdávala, raději by Lukášovi doporučili hrát dál, ale to je přece věc mezi ním a kapitánem, ne? Jen ať se mladí učí rozhodovat. Konečně i proto byly zvoleni kapitáni z řad hráčů – podle propozic soutěže to napomůže výchově mladých funkcionářů ;-).

Hodnocení

S jednou zápasovou prohrou a dvěma remízami jsme nakonec vybojovali skvělé druhé místo v konečném pořadí! Předturnajové přání „neskončit poslední“ tak bylo více než splněno. Samotné výkony hráčů je nutno také vyzdvihnout. Naše adamovská posila Petra Masáková uhrála vynikajících 6 z 7. Bohužel „pouze“ 6 z 7. Svoji hrou si zasloužila plný bodový zisk – soupeře přehrála ve všech partiích a jen v té poslední se dopustila nešťastné chyby. Skvělý výkon zaznamenal i Vlastimil Nevyhoštěný – 5 z 6. Nutno však říci, že za tímto výkonem stála spíše neschopnost soupeřů trestat jeho chyby. Ale i tak je to jistě velké povzbuzení do dalšího tréninku! Pět bodů uhrál i Filip Dvořáček, jen na to potřeboval o jednu partii víc. Výsledek 5 z 7 není špatný, mohl však být výrazně lepší, jak dokázal výborný výkon na posledním srazu. Filip zatím bojuje častěji sám se sebou a svým soustředěním, než se soupeři. Tři body z pěti partií získala Marie Nevyhoštěná. Výsledek není špatný, ale opět platí to samé co u Václava (holt příbuzní :-)) – víc štěstí než rozumu! Marie má navíc velkou oblibu přít se s trenérem (který má jak známo vždy pravdu :-D) o (ne)správnosti svých tahů. Tři ze sedmi uhrál na první šachovnici Lukáš Osouch. Jeho hra není tak kvalitní, jako v minulém roce – „kašlání“ na trénink se projevit musí – ale přesto není výsledek, vzhledem k síle soupeřů, špatný. Snad jen více bojovnosti a chuti do hry schází. Jediný bod – ovšem z pouhých třech partií – získal Daniel Vaverka. Daniel nehrál špatně, jen si vybral trochu smůly v složitých pozicích. Navíc jsou pouhé tři odehrané partie poměrně málo na nějaké přesnější odhady výkonu. Na svůj bod však může být náležitě pyšný – zajistil výhru s Durasem 😉

Naše „krajská mise“ byla dle mého názoru naprosto úspěšná. Výsledky skvělé a ačkoli herní projev poněkud skřípal, jistý posun je na hráčích přece jen vidět a o to šlo přece především.

Závěrem musím ještě poděkovat také všem rodičům za skvělou a neuvěřitelnou podporu, pomoc i trpělivost. Doufám, že soutěž proběhla k spokojenosti rodičů, dětí i organizátorů a někdy příště, třeba i na jiné soutěži, se opět setkáme u slavných a hrdinských bojů na šedesáti čtyřech polích.