Rubriky
Turnaje

Blesk a rapid v Lipovci

Během zimních měsíců pravidelně pořádá ŠK Garde Lipovec dvojici menších turnajů v rapid šachu a bleskovém šachu. Hráči boskovic mají tu čest pravidelně se těchto přátelských klání účastnit…

Předzvěstí velkého okresního turnaje ve Sloupu je již řadu let přátelské zápolení lipoveckého a boskovického týmu v rapid šachu. Pravidelně se tohoto menšího odpoledního turnaje účastní cca dvacet hráčů a letošní již 21. ročník, nebyl výjimkou. Jedno překvapení se však přece jen zrodilo. Stala se jím účast IM Petra Piska, jenž se tak stal pravděpodobně nejsilnějším hráčem, který kdy na tomto turnaji startoval. Rozdíl ELO mezi ním a druhým nasazeným (mj. několikanásobným vítězem) Martinem Handlem činil plných 246 bodů (dle FIDE)!

Mezinárodní mistr žádné překvapení nedopustil a s plným bodovým ziskem (7 z 7) obsadil zaslouženě první místo. Martin Handl své nasazení potvrdil druhým místem také, ačkoli kromě prohry s vítězem ztratil ještě další bod za dvě remízy. O bronzové příčce muselo rozhodnout až pomocné hodnocení. To přálo Miroslavu Veselému, který se stal největším překvapením turnaje a navíc nejlepším hráčem Boskovic!

Několik týdnů po Vánočním turnaji se v Lipovci pravidelně koná další obdobná akce. Tentokrát však určená milovníkům bleskových partií.

Mezinárodní mistr tentokrát šachové boje neobohatil, ale i tak slibovala vyrovnaná startovní listina zajímavé partie. Výborně si v úvodu turnaje vedl zejména domácí Zdeněk Hloušek. Raketový start 9 z 9 zaskočil i hlavního favorita Martina Handla. Jejich vzájemná partie skončila remízou, takže rozhodnout musely „ztráty“ s ostatními účastníky. Martin Handl remizoval s Pavlem Hubeným a Michalem Nečasem, celkově tedy získal 13,5 z 15. Bohužel Zdeněk Hloušek v závěrečných kolech dvakrát prohrál, což znamenalo konečný zisk 12 bodů z 15 a odsun až na třetí místo. Díky lepšímu pomocnému hodnocení se na stříbrný stupínek vydrápala moje maličkost. Jak se mi to povedlo opravdu netuším. Po prohrách s oběma výše zmíněnými hráči jsem se smířil s umístěním v klidném středu tabulky…

Čtvrté místo obsadil s 11,5 body oddílový kolega Pavel Hubený. Tímto jménem také končí výčet úspěchů boskovického týmu. Žádný další hráč Makkabi se nezúčastnil! Zbytek týmu je nejspíš rozumný a nechce si „blicáním“ kazit styl ;-).

[ratings]