Rubriky
Domácí Ligy/přebory Mládež Turnaje

Leden 2010

Po prosincové záplavě turnajů přišla malá obleva. Platí to však pouze pro turnaje dospělých, školou povinní si šachu užili docela dost. A dařilo se! Druhý sraz KP ml. dorostu nám přinesl dvě vysoká vítězství a jednu cennou remízu, lednový díl „Putovního poháru DDM“ zase navštívil rekordní počet dětí. Ostudu neudělali naši zástupci ani v týmu ZŠ Boskovice. Na krajském přeboru družstev škol v rapid šachu pomohli k devátému (mladší kategorie) a šestému (starší kategorie) místu.

Soutěže družstev

„A“ družstvo – V KP II. stále pokračují naše mizerné výkony z minulého roku. Zápas s Lipovcem „B“ (9.1.) dopadl podle předpokladů 2:6, když se nám nepodařilo zvítězit ani v jediné partii! O čtrnáct dnů později (23.1.) nás čekal mnohem vyrovnanější soupeř z Adamova. Ani tentokrát se nepodařilo prokletí zlomit a jen s velkou porcí štěstí jsme získali aspoň bod za remízu 4:4.

„B“ družstvo – Našemu Béčku se v OP nebývale daří. Ve čtvrtém kole (16.1.) jsme dokázali porazit silný Sloup a v pátém (30.1.) si jednoznačně poradit s nevýrazným Rovečným 7:1! Mimochodem, za Rovečné nastoupil i náš nedávný člen (a opora „A“ týmu) Zdeněk Šutera.

Ostatní – Adamov odehrál další dva zápasy v 2. lize „E“. V obou odešel poražen nejtěsnějším rozdílem 3,5:4,5. K zápasu se Starým Městem nastoupil i ex-boskovický Leoš Ševčík (zpráva JmŠS: Adamov – Prostějov, Staré Město – Adamov). Ani tentokrát však nedokázal získat aspoň půl bodu. V KP I. to Lipovec myslí s postupem opravdu vážně. V lednu svoji sestavu obohatil o IM Pavla Davida (2392F)! Mít v sestavě dva mezinárodní mistry se opravdu v krajské soutěži příliš často nevidí. Přes veškerou sílu však musí Lipovec o body tvrdě bojovat, jak dokládá hubená výhra (zpráva JmŠS) s Lokomotivou Brno „B“ (nutno však dodat, že ta má ve svých řadách několik mladých talentů u kterých papírové ELO příliš neodpovídá…), nebo remíza s Prušánkami (zpráva JmŠS).

KP ml. dorostu (mládež)Druhý sraz (12.1.) pro nás znamenal dva plánované zápasy a díky žádosti Zastávky i jeden neplánovaný. Souboje s Kuřimí „B“ a Vyškovem se podařilo zvládnou bez větších problémů. Řečeno strohým součtem bodů, herně bylo problémů více než dost :-D . Předzápas se silnou Zastávkou sliboval zajímavý boj. Bohužel místo pěkných partií se spíše konala přehlídka hrubých chyb. Je jasné, že (aspoň v našem případě) se stále jedná víceméně o hráče začátečníky a není možné očekávat partie mistrovské kvality, ale přesto si nemohu odpustit jisté rýpnutí, vyvažující pochvaly rodičů za průběžné druhé místo v tabulce. ;-) .

výsledky (databáze ŠSČR): 2.liga E, KP I., KP II. A, OP Blansko, ZS Blansko
výsledky (Chess-Results): 2. liga E, KP I., KP II. A

Turnaje

„U Pásků“ – V lednu si připsal na své konto turnajovou účast pouze Pavel Hubený. První letošní díl bleskového turnaje „U Pásků“ navštívilo 16 hráčů – Pavel mezi nimi obsadil solidní 8. místo. Z okresu se zúčastnil ještě Daniel Gajdoš (9. místo) z Jevíčka.

„O putovní pohár DDM (4)“ (mládež)Lednové pokračování naší turnajové série přineslo účastnický rekord! O první místo a body do celkového hodnocení seriálu bojovalo šestnáct hráčů. Nově se zapojili i hráči Kunštátu, čímž se počet zastoupených klubů rozrostl na tři (domácí Boskovice, Jevíčko, Kunštát). V této těžké konkurenci si nejlépe vedl Filip Dvořáček, když jedinou půlku ztratil s druhým Lukášem Osouchem.

Ostatní

„Krajské kolo přeboru družstev škol“ (mládež) – KP družstev škol v rapid šachu letos opět hostila Břeclav. ZŠ Boskovice si vybojovala účast v kategorii prvního i druhého stupně. V kategorii prvního stupně obsadil tým ZŠ Boskovice 9. místo, v kategorii starších vybojoval druhý tým 6. místo. Celkem se soutěže zúčastnilo 10 dětí, přičemž 3 jsou hráči Makkabi Boskovice a další 4 navštěvují šachový kroužek v DDM.

výsledky (Chess-Results)

Zajímavosti ze světa šachu

Česká jednička David Navara (2708) vybojoval dělené 1. místo v „B“ skupině prestižního turnaje „Tata Steel Chess 2011“, pořádaného každoročně v nizozemském Wijk an Zee. Svým výkonem si zajistil pozvánku do elitní „A“ skupiny pro příští rok. Letošní „A“ turnaj vyhrál překvapivě Hikaru Nakamura (2722) před světovou jedničkou Magnusem Carlsenem (2814), mistrem světa Viswanathanem Anandem (2810), či světovou trojkou Levonem Aronianem (2805).

Oficiální stránky