Rubriky
Domácí Ligy/přebory

Hodnocení sezóny „A“ týmu

Po loňském druhém místě se tentokrát naše „áčko“ propadlo takřka na konec celkového pořadí KP II. A. Naštěstí ze soutěže sestupuje pouze poslední tým, díky čemuž se v soutěži představíme i příští rok.

Úvodem

Letošní sezóna nebyla snadná. Ze sestavy vypadla dlouholetá opora na první šachovnici – Libor Chloupek, kterému pracovní povinnosti nedovolily odehrát ani jediný zápas. Další ranou byl přestup Leoše Ševčíka do Adamova, kde využil nabídky hrát 2. ligu. Na soupisce sice v roli hosta figuroval, ovšem počet odehraných zápasů v našem dresu byl velmi nejistý. Ze sestavy navíc vypadl i Zdeněk Šutera, který dal přednost, pro něj dostupnějšímu, Rovečnému.

Zápasy

První zápas s jedním z hlavních favoritů na postup – Kuřimí „B“ – dopadl poměrně přijatelně. Prohráli jsme jen nejtěsnějším rozdílem, přičemž šance na lepší výsledek rozhodně byly. Ve druhém kole se nám podařilo porazit Jevíčko a podle předpokladů se usadit ve středu tabulky. Následující zápasy však rozhodně neprobíhaly podle předpokladů. Nejprve přišlo několik neuvěřitelně zkažených partií v zápase s Rudicí a poté se nám nepodařilo vyhrát jedinou partii v duelu s Tišnovem! Zvrat měl přijít v Lipovci. Lipovecké „céčko“ nemělo na kontě ani bod a navíc dokázalo v odehraných čtyřech utkáních vyhrát pouze čtyři partie, přestože se střetlo s týmy, které nepatřily k hlavním favoritům soutěže (výjimkou byl „sesterský“ Lipovec „B“ v prvním kole). Lipovečtí však předvedli výborný výkon a po vyrovnaném průběhu vše směřovalo k celkové remíze. Bohužel nám to bylo málo. Přehnaná snaha zvítězit logicky vedla ke ztrátě klíčové partie i celkové porážce 3,5:4,5. Dovolím si tvrdit, že tento výsledek patřil k největším překvapením soutěže.

Špatná forma řady klíčových hráčů se plně projevovala i v dalších zápasech. Silnému Lipovci „B“ a Vyškovu „A“ jsme nebyli soupeři. S Adamovem, přímým konkurentem v boji o udržení, se nám podařilo získat bod za celkovou remízu jen díky neuvěřitelnému štěstí. Nadějný zápas se Sloupem tři body také nepřinesl. Podařilo se až utkání s Blanskem. Zasloužená výhra 5:3 nás dostatečně vzdálila sestupové oblasti, načež závěrečný souboj s Vyškovem „B“ znamenal pouze důstojné rozloučení se sezónou.

Celkově jsme v 11ti utkáních nasbírali 8 bodů za dvě vítězství a dvě remízy. Z 88 partií se našim hráčům podařilo 20 vyhrát, 33 skončilo remízou a 35 prohrou.

Soutěž

Zaslouženě zvítězila Kuřim, která v celé soutěži ani jednou neprohrála. Za ní skončil Tišnov, Rudice, Vyškov „A“ a Lipovec „B“. Podle předpokladů obsadily tyto nejsilnější týmy přední příčky. O smůle může hovořit čtvrtý Vyškov, kterému se skvěle dařilo proti nejlepším týmům (remíza s Kuřimí a Rudicí, vítězství nad Tišnovem) a v celé soutěži prohrál pouze jednou. Body však ztratil překvapivými remízami se svým „B“ týmem a Blanskem.

Málokdo by před sezónou typoval Lipovecké „béčko“ až na páté místo. Ovšem vyrovnanost soutěže byla letos značná a o prohře či výhře zápasu mnohdy rozhodovala jediná partie…

Místa uprostřed tabulky podle předpokladů obsadil Sloup, Vyškov „B“ a Blansko.

Boj o udržení probíhal podle předpokladů mezi Jevíčkem, Adamovem a Lipovcem „C“. Nepředpokládaně (a nechtěně) se do něj zapojily také „naše“ Boskovice. Dlouhou dobu se zdálo, že poslední (a 100% sestupové) místo zbude na jednoho z dvojice Jevíčko – Lipovec „C“. V posledních zápasech se však Jevíčko neuvěřitelně vzepřelo všem předpokladům a mimo jiné porazilo i favorizovaný Lipovec „B“! Postaralo se o největší překvapení sezóny a také si díky tomu zajistilo 9. příčku v konečném pořadí. „Černý Petr“ zůstal v ruce Lipovci „C“, který v celé sezóně získal pouhé 3 body za vítězství nad Boskovicemi… Mrzet to však příliš nebude, protože Lipovecké „déčko“ zvítězilo v okresním přeboru a Lipovci tak nárok na dvě družstva v KP II. A zůstane.

Hráči „áčka“

Jednoznačně nejlepším hráčem našeho týmu byl Miroslav Veselý, který získal 6,5 bodu. Bohužel i on si vybral svoji porci smůly, když v partii s Petrem Špičákem (Sloup) přehlédl možnost zisku figury a nakonec ještě prohrál. Jeho jediná prohra z 11ti partií! Tuto nešťastnou prohru si však plně vynahradil v zápase s Adamovem, kde dokázal neuvěřitelně zmást Dušana Hlouška a fantasticky vyhrát remízovou partii, čímž našemu týmu zajistil bod za celkovou remízu.

S Miroslavem dokázal udržet krok pouze Ladislav Petr, který na začátku soutěže zbytečně ztratil několik „půlek“, když se snažil násilně vyhrát několik jasně remízových pozic. V závěru soutěže si však vše vynahradil (4,5/5) a stal se procentuálně nejúspěšnějším hráčem (62,5% úspěšnost).

Spokojen může se svým výkonem i Radomír Walletzký, kterého bude pro změnu strašit zbytečně zkažená partie s Aloisem Kuncem (Lipovec „C“).

Jestliže byly „první desky“ tradiční oporou v minulých sezónách, letos se jim neuvěřitelně nedařilo. Dušanův start 0 z 3 hovoří za vše. Jednoznačně nejhorší sezónu však prožil Pavel Hubený, který v jedenácti partiích pouze jedinkrát zvítězil!

Hráči na zadních šachovnicích a náhradníci na tom však nebyly o mnoho lépe. Z 20ti partií získali pouze 5,5 bodu! Snad dokážou v příští sezóně se svými pozicemi naložit lépe a vyhrané partie opravdu vyhrají…

Jméno Body ELO Perfo Zisk
Dušan Dobeš 4,5/10 2122 1927 -39
Leoš Ševčík 2,5/6 1947 1889 -8
Pavel Hubený 3,0/11 1825 1695 -28
Milan Boháček 4,5/11 1799 1766 -8
Miroslav Veselý 6,5/11 1713 1876 +36
Ladislav Petr 5,0/8 1648 1834 +29
Radomír Walletzký 5,0/11 1598 1707 +24
Miroslav Schůrek 2,0/5 1594 1602 +1
Jiří Dvořáček 1,5/7 1561 1412 -18
Pavel Jedlička 0,0/1 1529 -4
Vlastimil Brda 0,0/1 1308 -1
Tomáš Marcikán 1,0/3 1395
Jan Havel 1,0/3 1463

Odkazy

Závěrečná zpráva KP II. A

Výsledky – Chess-Results, databáze ŠSČR

Zprávy z kol na webu JmŠS – úvodní, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, závěrečná

Weby zúčastněných klubů – ŠK KME-DDM Kuřim, ŠK Garde Lipovec, ŠK Jevíčko

Související odkazy

1. kolo (ŠK KME-DDM Kuřim „B“ – Makkabi Boskovice)
2. kolo (Makkabi Boskovice – ŠK Jevíčko)
3. kolo (Sokol Rudice – Makkabi Boskovice)
4. kolo (Makkabi Boskovice – ŠK Sokol Tišnov)
5. kolo (ŠK Garde Lipovec „C“ – Makkabi Boskovice)
6. kolo (Makkabi Boskovice – ŠK Garde Lipovec „B“)
7. kolo (Spartak Adamov „B“ – Makkabi Boskovice)
8. kolo (Makkabi Boskovice – TJ Sloup)
9. kolo (ASK Blansko – Makkabi Boskovice)
10. kolo (MKS Vyškov „A“ – Makkabi Boskovice)
11. kolo (Makkabi Boskovice – MKS Vyškov „B“)