Rubriky
Mládež Turnaje

Jevíčko 2011

Začátek jara patří již tradičně mládežnickému turnaji v Jevíčku. Tentokrát se na něm představila trojice našich hráčů a nedařilo se jí vůbec špatně.

Do Jevíčka se tentokrát sjelo 24 hráčů, přičemž domácí s pouhými čtyřmi hráči tvořili jednoznačně menšinu. Čtveřice šachistů dorazila také ze Svitav, třemi zástupci se mohly pochlubit Boskovice, Kunštát, Přelouč a Rovečné.

Pohled do hracího sálu

Oproti propozicím došlo k mírné úpravě hracího systému – místo 9 se hrálo jen 7 kol, avšak s prodlouženým, dvacetiminutovým, tempem. Těžko říci, nakolik byla tato úprava vhodná. Výprava ze Svitav, poctivě zapisující své partie, prodloužení jistě přivítala a ani zkušenějším hráčům změna nejspíš příliš nevadila. Ovšem nejmladší účastníci, jejichž partie pravidelně končily velice brzy, ztratili během dlouhých „přestávek“ i poslední zbytky soustředění, klidu a rozvahy…

Filip Dvořáček (zády v popředí) a Lukáš Osouch (uprostřed) bojují

Hned v prvním kole se střetli dva z největších favoritů turnaje – Lukáš Osouch (Makkabi Boskovice) a Lukáš Slouka (ASK Blansko). Lukáš se ocitl blízko vítězství, ovšem v kritické chvíli se dopustil vážné chyby, která ho stála celý bod. Další kritický souboj se uskutečnil ve čtvrtém kole a opět u toho byli boskovičtí hráči. S Lukášem Sloukou hrál tentokrát další z favoritů – Filip Dvořáček (Makkabi Boskovice). Bohužel Filip k partii nastupoval „předem poražen“, první tahy zbrkle „odblical“ a soupeři výhru takřka vnutil. Lukáš Slouka si následně takřka bez problémů dokráčel k suverénnímu prvnímu místu. Na naše dva zástupce zbylo 2. a 3. místo, když jejich vzájemná partie skončila rychlou remízou a ostatní soupeře bezpečně porazili.

Mikuláše Žédka (vlevo) zajímá více vyhraná propiska, než objektiv fotoaparátu 😀

Perličkou bylo opakování loňského souboje Osouch – Ambrožová v posledním kole. Loni Lukáš nešťastně prohrál, což ho stálo první místo. Tentokrát své soupeřce vše vrátil, ovšem na lepší než bronzový stupínek to přesto nestačilo.

Třetí boskovický zástupce Mikuláš Žédek obsadil 19. příčku, což je trochu za očekáváním, vzhledem k tomu, že Mikuláš má první turnajové zkušenosti již za sebou a dokonce se může pochlubit i úspěchem na Okresním přeboru mládeže. Důležité však je, že se mu turnaj líbil a získané zkušenosti jistě uplatní na některé z dalších akcí.

výsledky (Chess-Results); fotogalerie (Jevíčko/rajce.net); web ŠK Jevíčko

[ratings]