Rubriky
Turnaje

Křtiny opět o krok dál

Velikonoční svátky představují lákavý termín pro pořadatele šachových turnajů. Tradičnímu a velice silnému bleskovému turnaji v Trnávce roste v posledních letech stále silnější „jižní“ konkurence – Křtinský rapid turnaj. 

Úvodem
Oproti loňskému ročníku se turnaj opět o něco rozrostl (konkrétně o šest účastníků). Zásadním rozdílem se však stala změna hrací místnosti. Penzion Santini, oblepen cedulkami „K PRODEJI/PRONÁJMU“, dával jasně najevo, že tentokrát šachový národ hostit nehodlá. Naštěstí se nad dychtivými šachisty smilovala budova „Městského kulturního střediska“ a přijala milovníky černé a bílé pod svoji střechu.

Nový hrací sál (díky nedávné rekonstrukci opravdu nový) vypadal jako ideální herní prostředí. Bohužel příliv hráčů pořadatele poněkud překvapil a následně donutil ke „zhuštění“ šachovnic, což vzdušnost a prostornost sálu poněkud snížilo…

Výborným nápadem se zdálo i promítání rozlosování pomocí projektoru na plátno. Škoda jen, že tento nápad organizátoři plně nedořešili – obraz byl malý a neostrý – což v konečném důsledku výhody projekce zcela potlačilo.

Průběh turnaje
Z vyrovnaného startovního pole vyčníval pouze Petr Skácelík (ŠK Duras BVK), který své největší konkurenty převyšoval o více než 100 bodů ratingu. Loňský obhájce Miroslav Pakosta (ŠK Lokomotiva Brno) byl nasazen jako číslo dvě.

Do bojů o přední příčky zasáhla celá řada hráčů, ale rozhodující vliv měla až partie Pakosta – Šípek v osmém kole. Souboj vedoucích hráčů dopadl lépe pro obhájce loňského triumfu, byť o výsledku musel rozhodnout až rozhodčí. Ve vrcholné časové tísni se totiž bílému zastavily hodiny, čehož si o pár tahů později všiml soupeř hrající s holým králem pouze „na čas“ a rozhodl se reklamovat remízu. Neuspěl.

Díky výhře šel Miroslav Pakosta do posledního kola s bodovým náskokem a tento díky řadě remíz na prvních stolech udržel i ve výsledkové listině. Cesta za obhajobou skončila úspěšně! Následovala sedmičlenná skupina se 6,5 body, ze které také vzešli hráči na 2. a 3. místě – Michal Šípek (ŠK Lokomotiva Brno) a Karel Kredl (Spartak Adamov).

Překvapivě se nedařilo celé řadě favoritů. Nasazená jednička Petr Skácelík zcela vyhořel v závěrečných kolech (1,5 z 4) a obsadil až 15. místo! WIM Věra Medunová začala skvěle (3 z 3), ale následující dlouhá rošáda zhatila šanci na dobré umístění. Naštěstí čest rodu zachránil syn Eduard, kterému se naopak dařilo výborně a obsadil páté místo. Zdaleka největším překvapením však bylo pouhých „padesát procent“ Jana Kalendovského. Těžko uvěřitelný zisk pouhého jediného bodu z pěti závěrečných partií odsoudil známého šachového publicistu až na 32. místo výsledkové listiny!

Naše představení
Trojice boskovických hráčů se svým výkonem může být spokojena pouze částečně. Nejlépe se umístil 14. Milan Boháček, který po nepovedeném začátku (ve třetím kole dokázal špatně spočítat primitivní dvoutahovou kombinaci!), přeci jen pár cenných bodů získal. Čtyřicáté místo obsadil Jiří Dvořáček a 46. Vlastimil Brda. Zejména druhý jmenovaný toužil v posledním kole zaútočit na zisk pěti bodů. Počítač si s ním však nehezky zažertovat a do posledního kola mu nalosoval WIM Věru Medunovou…

Okres v kostce
Okresních hráčů se představila celá řada. Nejlepším z nich se stal celkově třetí Karel Kredl (Spartak Adamov). Adamov obsadil v první desítce hned dvě příčky, zásluhou 6. Martina Handla. Výborný výkon předvedl Martin Moc (ASK Blansko), který oproti nasazení poskočil o 27 míst na 17. příčku. 

výsledky (Chess-Results)

[ratings]

1 komentář u „Křtiny opět o krok dál“

Čas přestal jít oběma (Pakosta – Šípek), nejenom bílému. Hrálo se na hodinách, která nemají příliš šťastně umístěné čudlíky pro nastavování hodin a tak při závěrečném blicání se jeden z hráčů netrefil a zastavil hodiny kompletně.

Komentáře nejsou povoleny.