Rubriky
Turnaje

Memoriál J. Hasoně ovládl Jiří Marek

Sloupský turnaj v rapid šachu přilákal 36 hráčů. Vítězem se stal Jiří Marek, hostující v Boskovicích. Druhé místo obsadil Karel Švehla z Adamova. Stupně vítězů doplnil blanenský Martin Moc. Zástupcům Makkabi se dařilo i nedařilo. Do první desítky se dostal Milan Boháček. Podobně jako loni, také tentokrát bojoval celý turnaj na předních šachovnicích, aby ho (jediná) porážka v posledním kole odsunula mimo přední příčky. Obhájce loňského vítězství, Pavel Hubený, uhrál pouze 5 bodů a skončil až na 14. místě. Naopak výborně si vedli Vlastimil Brda s Filipem Dvořáčkem. Zejména Filip svým výkonem potvrzuje výkonnostní vzestup a začíná být nebezpečným soupeřem i zkušeným hráčům, jak se přesvědčil například právě Pavel.

Málo, ale silných

Účast 36 hráčů je spíše průměrná. Potěšil zejména příjezd řady silných hráčů. Za všechny je možno jmenovat Karla Švehlu, Vlastimila Chládka, Jiřího Marka nebo Jána Mižáka. Všichni se chlubí ratingem nad 2000 bodů. Průběh turnaje dobře vystihuje pořadí na startovní listině, společně s počty získaných bodů. Vítězný Jiří Marek neprohrál jedinou partii. Remízy připsal s Hlouškem, Boháčkem a samozřejmě Karlem Švehlou, který skončil se stejným počtem bodů na druhém místě. Odstup 1,5 bodu od dalších v pořadí svědčí o suverenitě, s jakou celým šachovým kláním procházeli. Třetí místo Martina Moce také není tak překvapivé, jak by se mohlo podle ratingu zdát. Ačkoli u dvojčat Mocových není nikdy jisté, zda se při partiích nestřídají, nebo zda si pořadatelé nepopletli jména. Malá senzace se nachází teprve na pátém místě. Petr Mikulášek se stal nejlepším domácím hráčem (překonal mj. domácí leadery Martina Pokladníka s Petrem Špičákem) a dost možná je to jeho historicky nejlepší umístění v tomto turnaji. Pomohla mu však i velká porce štěstí. V osmém kole dostal zcela remízovou pozici se Zdeňkem Hlouškem, jenže ten dělbu bodu rezolutně odmítal. Tak dlouho se snažil soupeře mást a donutit k nějaké hrubé chybě, až se jí dopustil sám. Pochybení si bleskově uvědomil a sám rychle remízu nabídl. Petr Mikulášek se nenechal nachytat, s úsměvem nabídku odmítl slovy: „No teď už myslím ne, teď už asi vyhraju“ a zahrál vítězný tah. Od sedmého místa začíná skupinka 5,5 bodových, kteří se většinu času drželi na předních místech, ale nakonec neuspěli v závěrečných kolech. Za dobrý výkon byli odměněni vysokým Buchholzem, avšak nižším počtem bodů… Mimochodem, celkově sedmý Vlastimil Chládek je autorem čerstvě vydané knihy „Poděkování andělům“, čerpající (nejen) z jeho blogových příspěvků. První recenze nešetří chválou!

Boskovice napolo

Boskovice měly v turnaji čtyři „pravé“ zástupce (Pavla Hubeného, Milana Boháčka, Vlastimila Brdu a Filipa Dvořáčka) a dva „falešné“ zástupce (Jiřího Marka a Leoše Ševčíka), kteří v turnaji sice startovali pod hlavičkou Makkabi Boskovice, ale jejich oficiální kluby jsou jiné. Jiří Marek si spravil chuť po nepovedeném výkonu v Přibyslavi a zvítězil. Leoš Ševčík skončil na slušném šestém místě, ale pouze díky dobrým výkonům v závěrečných kolech. Nejlepším kmenovým hráčem Boskovic se stal Milan Boháček na 8. místě. Pavel Hubený se účastnil jako obhájce titulu, bohužel mu turnaj vůbec nevyšel. Sám se dokonce zmínil o tom, že mu Vlastimil Brda odpustil „prstovou chybu“ (povinnost táhnout dotknutou figurou) a v konečném důsledku se tak připravil o půl bodu. V polovině výsledkového pole na 18. a 19. místě najdeme Vlastimila Brdu s Filipem Dvořáčkem. Vzhledem k jejich nasazení v samém konci startovní listiny, je jejich konečné umístění velkým úspěchem, stejně jako zisk 4,5 bodu z devíti možných. Vlastimilu Brdovi se konečně po dlouhé době podařilo dosáhnout v nějakém turnaji na cenu a Filip potvrdil svůj šachový růst. Kdo sledoval mini zápas zmíněných hráčů před turnajem, musel nabít dojmu, že se šachy teprve učí. Partie plné hrubých chyb, trestuhodných přehlédnutí a nevyužitých šancí se však ukázaly být překvapivě dobrou přípravou. Nejspíš podle hesla „těžko na cvičišti, …“.

Poř. Jméno Fed. Klub ELO FIDE Body
1. Marek Jiří
CZE TJ Podlužan Prušánky 2066 2040 7,5
2. Švehla Karel
CZE Spartak Adamov 2101 2106 7,5
3. Moc Martin
CZE ASK Blansko 1496 6,0
4. Fiala Lubomír
CZE ŠK Lipůvka 1657 6,0
5. Mikulášek Petr
CZE TJ Sloup 1663 6,0
6. Ševčík Leoš CZE Spartak Adamov 1925 6,0
7. Chládek Vlastimil CZE ŠK GARDE Lipovec 2099 2082 5,5
8. Boháček Milan
CZE Makkabi Boskovice 1798 5,5
9. Hloušek Zdeněk
CZE ŠK GARDE Lipovec 1891 5,5
10. Ševčík Milan
CZE ŠK GARDE Lipovec 1745 5,5
14. Hubený Pavel
CZE Makkabi Boskovice 1762 1848 5,0
18. Brda Vlastimil
CZE Makkabi Boskovice 1321 4,5
19. Dvořáček Filip
CZE Makkabi Boskovice 1250 4,5

Odkazy

Pozn.: Upravené foto v úvodu článku je stáhnuto z výše uvedené fotogalerie

[ratings]