Rubriky
Ligy/přebory

„Béčko“ má bod!

Druhé kolo OP nám postavilo do cesty Lipovec „D“. Náš, domácí tým byl oslaben o dvě opory na první a třetí desce, takže naděje na zisk bodů nebyly velké. Soupeři měli na všech deskách s výjimkou první, ratingovou převahu. Zápas se přesto vyvíjel velmi dobře. Konečná remíza 4:4 je dobrým výsledkem, ale i tentokrát lze použít klasickou větu: „Před zápasem bychom remízu brali, teď jsme však trochu zklamaní“.

Dokud dýchám…

Cíl pro tento zápas byl jednoduchý – uhrát čestný výsledek. Úvod nám trochu zkomplikoval pozdní příchod Honzy Havla, kterému ujel vlak a Vlastimila Brdy, který pro Honzu musel jet. Pan Brda si ovšem z mírné časové nevýhody nic nedělal a skončil partii jako první. Nezvládl zahájení, dostal se pod tlak a rychle prohrál. V rámci partie si ještě stihl se soupeřem vyjasnit nějaké nesrovnalosti ohledně dřívějších zápasů a placení útraty. Vzhledem k řadě volných partií, které ten den ještě sehráli se nejspíš jejich spor vyřešil k oboustranné spokojenosti. Další dva body připsali na naše konto Mikuláš Derňár s Filipem Kocinou. Oba přešli do lepších koncovek a svoji výhodu zkušeně uplatnili. První polovinu zápasu ukončil remízou Jaroslav Probošt s lipoveckým Pavlem Haraštou.

…doufám

Stav 2,5:1,5 byl rozhodně velmi příznivý. Ani zbylé šachovnice nevypadaly zle. Na prvním stole dostával Milan Boháček pomalu rozhodující výhodu, Radek Walletzký na „dvojce“ prakticky nemohl prohrát a Honza Havel získal technicky vyhranou koncovku. Snad jen Pavel Jedlička neměl v souboji s Michalem Nečasem nic jistého. Cesta za vítězstvím však nebyla tak jednoduchá. Nejprve cestu k výhře přehlédl Honza Havel a pouze remizoval. V koncovce mohl soupeře efektně svázat s následným vítězným pochodem krále „pěšcům vstříc“. Všech možností nevyužil ani Radek Walletzký. Výhra sice nebyla jednoduchá, ale přesto bylo Radkovi remízy škoda. Po dvou nevyužitých šancích přišla pohroma. Pavel Jedlička prohrál. Za stavu 3,5:3,5 musela rozhodnout až poslední partie na prvním stole. Přes velkou snahu a několikanásobně odmítnutou remízu však přišel smír i zde. Drobné podcenění soupeřových možností, přehození tahů a z několik hodin pilované vyhrané pozice zůstala pouze remíza…

Závěr

Zisk bodu za celkovou remízu 4:4 rozhodně není špatný. Důležité a povzbudivé je zjištění, že také „náhradníci“ umí hrát pěkné šachy a porážet i papírově silnější soupeře. Výsledky jsou k dispozici v databázi ŠSČR.

[ratings]