Rubriky
Turnaje

Místo Bučovic Přibyslav

Druhý díl Grand Prix v rapid šachu hostila Přibyslav. Mezi 74 účastníky se objevil i velmistr Petr Velička s mezinárodními mistry Bernáškem, Neumanem a Vesselovskym. Trojice mezinárodních mistrů si se sedmi body rozdělila medailové pozice. GM Velička překvapivě zůstal o půlbod zpět na čtvrté pozici. Do bojů o přední umístění se zapojil také boskovický Libor Chloupek. V posledním kole sahal po senzační výhře nad IM Neumanem a celkovém třetím místě. Bohužel smolně prohrál a obsadil „až“ 10. příčku.

Co se hraje v Přibyslavi

Jak napovídá nadpis, měl se druhý turnaj série Grand Prix ČR v rapid šachu původně konat v Bučovicích. Turnaj byl však bez náhrady zrušen a GP se narychlo přestěhovala do Přibyslavi. Rapid turnaj „O pohár GŘ HVP“ probíhal jako součást přibyslavského šachového festivalu, v jehož rámci proběhlo také MČR juniorek a polofinále juniorů ve vážném šachu, nebo rapid turnaj pro mládež do 18ti let zvaný „Pribináček“. Podrobnější informace jsou k dispozici na webových stránkách festivalu.

Předběžná startovní listina udávala den před zahájením 74 přihlášených a stejný počet hráčů v turnaji také startoval. Hlavními favority na zisk trofeje v podobě velké vyřezávané figury byla trojice GM Velička, IM Bernášek, IM Neuman. Všichni tři se chlubí ratingem nad 2450, což je o sto bodů více, než rating čtvrtého nasazeného IM Vesselovskeho. Startovní listina překvapivě neobsahovala žádného zástupce brněnských klubů o účasti hráčů z blanenského okresu nemluvě.

Hrajeme!

Slavnostní zahájení, tedy nezbytné přivítání hráčů a zvolení námitkové komise, začalo pole plánu po desáté hodině. Přinejmenším v naší výpravě by se ale těžko našel někdo, kdo by důvěřoval v propozicích uvedenému, předpokládanému konci turnaje v 16:00. Vše se ovšem stihlo, včetně přestávky na oběd!

Boj o první místa byl napínavý a vyrovnaný. Dlouho vedla dvojice Velička – Neuman, ale oběma se stalo osudným osmé kolo. Velička prohrál s Bernáškem, Neuman s Veselovskym a z půlbodového vedení byla rázem půlbodová ztráta. Remíza v posledním kole nakonec IM Bernáškovi stačila k zisku prvního místa. IM Veselovsky skončil druhý. Bronz vybojoval IM Neuman, když v posledním kole porazil Libora Chloupka z Makkabi Boskovice. Libor předváděl celý turnaj výborné výkony, což doložila i závěrečná partie. V koncovce získal dva pěšce víc i slušnou šanci na vítězství, které by mu v konečném součtu zajistilo fantastické třetí místo! Bohužel partii zkazil. Prohra znamenala odsun „až“ na konec první desítky. V každém případě perfo na úrovni 2250 svědčí o kvalitě předváděné hry.

Boskovice zastupoval kromě Libora i Pavel Hubený a Milan Boháček. Součástí naší výpravy byl ještě Jiří Marek, kmenový hráč Prušánek. Jiří Marek předvedl dobrý start (3/4), ale závěr se příliš nepovedl. Dostával sice vyhrané/lepší pozice, jenže v koncovkách, resp. časových tísních, si většinou vše zkazil. Pavel i Milan předvedli standardní výkon u druhého jmenovaného mírně vylepšený ziskem ceny pro nejlepšího hráče s ratingem do 1800.

Odkazy

[ratings]