Rubriky
Trénink

Vyšší škola kombinací (2)

Sezóna v plném proudu a blížící se vánoční turnaje vedou k potřebě řádného tréninku. Jiří Marek laskavě poskytl několik zajímavých diagramů, které sám nazval „vyšší školou kombinací“. Dobře se bavte!

 

Odkazy

[ratings]

8 reakcí na „Vyšší škola kombinací (2)“

Z jiného soudku – chtěl bych se Millba zeptat – nevíš o nějaké aplikaci na netu, kde by se dala podobně jako např. ve Fritzovi postavit nějaká pozice a pak normálně tahat figurami? Nebo i z počáteční pozice si přehrát partii. Jsem např. v práci a chci si postavit a přehrát nějakou studii či si přehrát partii. A tam Fritze nainstalovaného nemám. Nevíš o něčem takovým? Např. nějaký odkaz, kde by něco takového bylo? Já jsem na netu nic podobného nenašel. 😥
Dík za odpověď.

No, momentálně mě nic takového nenapadá – většina programů nabízí „jen“ přehrávání z PGN formátu (aspoň pokud vím). Ale posloužit by mohl tento Chess Game Viewer . Jednak je možno do něj vkládat PGN soubory, jednak je možno figury libovolně přeskupovat (to je spíš chyba programu, ale teď se obdivuhodně hodí 😛 ). K postavení libovolné pozice pak stačí figury jen „přetahat“ na správná pole (pokud se „klikne“ jednou figurou na druhou, ta původní zmizí – dá se tak vyčistit šachovnice od nepotřebného materiálu). Pokusím se hledat dál, uvidíme… 💡

jj, díky moc! Něco takového jsem sháněl. Ten Chess game viewer je šikovný (ta chyba programu se opravdu hodí 😆 ), stavění pozice sice není ideální, ale pro stav nouze to stačí. I ten Chess game annotation je dobrý. Hned jsem si tyto 2 odkazy uložil do oblíbených. Díkec!

Akorát když si v tom vieweru postavím nějakou pozici atahám figurami a chci se vrátit a zahrát jiný tah, tak už to nejde. Protože když vezmu třeba Dxf6 (na f6 třeba jezdec) a chci to Dxf6 vrátit, tak na f6 se objeví jen prázdné políčko (nikoliv jezdec). Možná existuje ještě něco lepšího.

Nj, „Viewer“ sice umožní pozici postavit, ale neumí ji zapsat, proto jsou všechny změny nevratné… Mám ještě jeden „přehrávač“ – pgn4web games viewer. Opět do něj není možné zadat libovolnou pozici, ale zase umí automaticky stahovat poslední partie z TWICu (druhý řádek vpravo nahoře – v záložce „preset URL“ zvolit „latest TWIC“ a kliknout na tlačítko po levé straně řádku). Napadá mě snad jen připravit si pozice doma v PGN a ve výše uvedených programech jim případné varianty ručně dopisovat do souboru (moc se to neliší od klasického zápisu do partiáře)… Pokud je možnost k pc připojit flash paměť, šlo by využít nějakou portable aplikaci – našel jsem třeba Portable WinboardX.

Tož sa kúkam, že to tady nějak umřelo. Poslední aktualizace skoro před měsícem 👿 👿 Třeba i ty diagrámky byly šťavnaté 🙂

Na všem se pracuje 🙂 Nová dávka diagramů bude ještě dnes večer!

Komentáře nejsou povoleny.