Rubriky
Ligy/přebory

KP II. A – Anketa, beznaděj a bod

Šesté kolo KP II. A přivedlo do Boskovic silný Vyškov „A“, který patří k největším favoritům na postup. Zápas se od počátku nevyvíjel dobře. Po necelých třech hodinách hosté vedli 4:0(!) a zdálo se, že si bez větších potíží odvezou všechny tři body. Zbývající čtyři hráči Makkabi však neztratili odhodlání. Po napínavém boji se všem podařilo zvítězit a srovnat na konečnou remízu 4:4! Díky tomu se v čele soutěže osamostatnil tým Kuřimi, kterou souboj s Vyškovem teprve čeká. Boskovice mají elitní trojlístek (Vyškov „A“, Kuřim „B“, Lipovec „B“) již za sebou a mohou se pochlubit solidní bilancí 1 výhry a dvou remíz.

Výkony dobré, postup pouze teorií

Jak bylo naznačeno začátkem sezóny, Boskovické „áčko“ se letos pokouší postoupit do KP I. Již před začátkem soutěže bylo jasné, že tento cíl nebude snadný a „papírové předpoklady“ nás přinejlepším pasují pouze do role „černých koní“. Dnes máme za sebou větší část sezóny i zápasy s největšími favority a přesto se náš cíl ještě nenachází mimo obzor. Výhra s Lipovcem a remízy s Vyškovem i Kuřimí znamenají průběžné dělené třetí místo. Nejlepší výchozí pozici má prozatím Kuřim, ale souboj s Vyškovem ji ještě čeká. Boj o první místo bohužel není plně v našich rukou, musíme vítězit a doufat v „příznivé výsledky“ ostatních týmů. Příští kolo nás čeká „podivín“ soutěže – záloha Vyškova. Papírově je tým poměrně silný, ale přesto okupuje zadní místa v tabulce. Poté narazíme na dalšího „černého koně“, tentokrát z Rudice.

Zápas s Vyškovem „A“

Utkání šestého kola KP II. A mezi Boskovicemi a Vyškovem „A“ začalo poněkud netradičně anketou o „zkrácení hracího tempa“. Dopadla nerozhodně 8 hlasů pro, 8 proti (původně bylo ohlášeno 7 hlasů pro, jenže to se zapomněl započítat rozhodčí). Jako by tento výsledek předznamenal samotný průběh…

Zápas se vyvíjel stěží uvěřitelným způsobem. Dlouho před časovými kontrolami prohrály všechny čtyři zadní šachovnice! Soupeři sice měli papírovou převahu, ale tak rychlá a snadná výhra je přesto stěží uvěřitelná. Snad šlo pouze o dozvuky veskrze nepovedených vánočních turnajů…


Poslední tři první desky…

Stav 0:4 nevěstil nic dobrého. Zisk tří zápasových bodů byl nadobro ztracen a „jistá prohra“ prakticky zničila jakoukoli šanci postupu. Zbývaly čtyři partie a v podstatě se pouze čekalo, kdo zajistí vyškovským potřebný půlbod. Zdálo se, že tato čest připadne Miroslavu Tichému, nováčkovi ve Vyškovské sestavě. Podle slov diváků se však „najednou pustil do jakési hurá akce“ a během chvilky pozici zcela otočil. Leoš Ševčík pak mohl v klidu využít svého volného pěšce a připsat na boskovické konto první bod.

Druhou jedničku přidal Jiří Marek. Soupeř, Vlastimil Rozumek, se sice dlouho trápil a partii všemožně prodlužoval, ale technicky prohranou pozici nemohl bez kvality ubránit. Zbývaly dvě náročné koncovky na druhé a třetí šachovnici. Obě se zdály být lepší pro naše hráče, ale k remízám nebylo daleko. Nejprve prokázal své schopnosti Dušan Dobeš. Při stejnopolných střelcích využil volného pěšce k odlákání soupeřova krále a vlastnímu královskému průniku. Pak mu stačilo pouze posbírat pěšce a dojít si pro cenný bod. Stav 3:4 začínal vzbuzovat naději. Libor Chloupek dokázal z pozice vytěžit naprosté maximum a také on spěchal pro celý bod. Získal ho, čímž srovnal na konečných 4:4!

Jak bylo naznačeno v úvodu, tento zápas patřil k těm nejzajímavějším, které kdy Makkabi hrálo. Zvítězit na 1.-4. šachovnici a prohrát na 5.-8. je samo o sobě statisticky nevídané. Kdo byl více nespokojen? Vyškovští, když ztratili vedení 4:0, nebo zástupci Boskovic, kteří neuvěřitelně zkazili čtyři partie?

[ratings]

2 reakce na „KP II. A – Anketa, beznaděj a bod“

Na takový průběh je Vyškov A specialista. Loni s béčkem Kuřimi to bylo podobné. Vedli už 3,5:0,5 a v totálně vyhrané partii připustil hráč Vyškova pat na 4:1. Poslední tři partie jsme vyhráli. 😆

Komentáře nejsou povoleny.