Rubriky
Turnaje

Makkabi obhájilo!!

Před třemi roky družstvo Boskovic senzačně vyhrálo krajský přebor družstev v rapid šachu, oficiálně nazývaný „Pohár JmŠS“. Shodou okolností to byl také poslední turnaj tohoto druhu. V roce 2010 se nenašel pořadatel a loni byl Pohár pro nízký zájem zrušen (z velké části za to pravděpodobně mohl nevhodně zvolený termín). Až po třech letech se podařilo opět svolat krajská družstva a bojovat o titul přeborníka. Boskovice, jako obhájci titulu, samozřejmě nemohly chybět!

Málo ale vyrovnaně!

Do vyškovského hotelu Dukla si našlo cestu sedm týmů. Účast to rozhodně není velká (celkem 36 hráčů), kvantitu se však podařilo částečně dohnat kvalitou. Všechna družstva měla průměr přes 1800 Elo bodů a na startu se objevila i dvojice hráčů s Elo přes 2200. Největším favoritem byla bezesporu Kuřim. Průměrný rating družstva byl jen těsně pod 2000 Elo body a jako jediní přijeli kuřimští i s náhradníkem. Všechna ostatní družstva, s výjimkou Durasu, se pohybovala mezi 1870-1940 Elo body. Logicky se proto očekával napínavý boj se spoustou zvratů. Zmiňovaný Duras byl s průměrem 1803 jednoznačně posledním nasazeným týmem.

Pro srovnání v posledním ročníku (2009) této soutěže startovalo 16 družstev (87 hráčů), ale pouze 3 družstva se mohla pochlubit průměrem přes 1800 Elo bodů. Také srovnání hráčů vychází pro Vyškov výrazně lépe. V letošním roce se zúčastnilo 9 hráčů s ratingem přes 2000, v minulém ročníku pouze 4!

Kolo za kolem

Boskovice v sestavě Libor Chloupek, Leoš Ševčík, Milan Boháček, Pavel Hubený a Miroslav Veselý nebyly žádným favoritem. Podle nasazení nám patřilo až 5. místo a i největší optimisté mohli doufat při nejlepším v třetí místo. Díky lichému a nízkému počtu družstev se nehrál Švýcarský systém na sedm kol, ale pouze systém „Každý s každým“, také na 7 kol. Jeden tým měl vždy volno. První jsme odpočívali samozřejmě my.

Druhé kolo nám postavilo do cesty domácí Vyškov „A“. Druhý nejsilnější tým. První půlbod se podařilo získat Milanovi, který bezpečně remizoval s Václavem Pechem. Nebylo proč riskovat a odmítat soupeřovu remízovou  nabídku, když měl na vedlejším stole Pavel pěšce víc a technicky vyhranou koncovku. Záhy svoje výhody zužitkovali i Libor s Mirkem a vedení 3,5:0,5 nám zaručilo výhru zápasu. Bohužel prvním hodnocením byly partiové body, což nás v první chvíli dost zklamalo. Utkání skončilo 3,5:1,5, když Leoš Ševčík nepropočítal dobře kombinaci, ztratil figuru a v omezeném čase nenašel ani náznak kompenzace.


První utkání Boskovic. Silný Vyškov „A“ (po pravé straně) jsme porazili 3,5:1,5!
V popředí přemýšlí Mirek Veselý na páté šachovnici, vedle něj právě připsal první bod pozdější bodově nejúspěšnější hráč turnaje Pavel Hubený (5,5/6!). Milan Boháček už remizoval a na druhé desce se ještě trápí Leoš Ševčík. Úplně vzadu připisuje první bod Libor Chloupek, který se stane s perfo 2379 vůbec nejúspěšnějším hráčem turnaje.  

V třetím kole nás čekala Bystrc. První i druhá šachovnice rychle remizovaly a rozhodnout tak museli ostatní. Mirek veselý vybojoval remízu, Pavel zvítězil a po boji se podařilo získat cenný bod i Milanovi. V konečném součtu porážíme Bystrc 3,5:1,5!

Po obědě, který se trochu protáhl, přestože byla většina objednávek nahlášena předem, mohly boje pokračovat. Průběžné pořadí už v tento moment nabídlo několik překvapivých výsledků. Kromě Boskovic, které porazily oba favority, se do popředí dostal Vyškov „B“. Ten ve třetím kole porazil do té doby suverénní Kuřim 3:2!

Čtvrté kolo mělo být do značné míry rozhodující. Nastoupili jsme totiž proti Kuřimi. Libor a Milan celkem klidně remizovali, bohužel Mirek prohrál a s výsledkem to v té chvíli nevypadalo nijak valně. Někdy v průběhu zmíněných partií nabídl remízu také Pavel. Soupeř odmítl a za pár tahů se vzdal. Přehlédl matový útok! Za průběžného stavu 2:2 záleželo na výsledku Leoše. Ten získal zajímavou věžovku s volným pěšcem, nicméně jeho uplatnění pravděpodobně nebylo možné. Partie skončila remízou. Po třech odehraných kolech s třemi papírově nejsilnějšími družstvy, jsme na kontě měli výborných 9,5 bodu, dvě zápasové výhry, jednu remízu a žádnou porážku.

Páté kolo přineslo souboj s Tetčicemi. Další uklidňující a rychlou remízu připsal Milan, když se po drobných potížích dostal do naprosto rovné koncovky. Mirek s Pavlem skončili své partie taktéž smírem. Byť v případě Pavla se jednalo o infarktovou partii, kde měly obě strany slabé krále a silný útok. Svoji partii turnaje odehrál Leoš, snad posílen tím, že si ji pro zápis vybral Jan Kalendovský. Druhý bod přidal Libor a opět se zrodilo vítězství 3,5:1,5. V závěrečných kolech nás měly čekat dva papírově nejslabší týmy a všem bylo jasné, že případné výhry nám zajistí medailové pozice.

Šesté kolo se neslo ve znamení nečekaně pohodlné výhry. Durasu se zápas s námi opravdu nepovedl a celkem bez odporu prohrál 4:1. Vysoká výhra nás katapultovala do čela průběžného pořadí. Do té doby okupoval první místo Vyškov „B“, ovšem měl zápas k dobru.  V šestém kole „stál“, počet zápasů se srovnal a Makkabi bylo rázem první!

Sedmé kolo a zápas s Vyškovem „B“. Záloha Vyškova předvedla krásnou jízdu turnajem a jako jediná nám mohla v posledním kole sebrat titul. Kdo by to na začátku turnaje řekl! Vyškovští by ovšem museli vyhrát aspoň 4:1. Proběhla dokonce drobná debata, zda nedat všechny partie rychle za remízu (což by nám zajistilo první a Vyškovu „B“ druhé místo). Nakonec se hrálo a Vyškovští jistě litovali, že neměli smířlivější náladu. Když se poprvé ozval hlas s nabídkou remízy, odpověděl Pavel rázně a rychle: „Ne! Teď už ne.“ Neklamná to známka vyhrané pozice a vzpruha celému družstvu. Bod přidal i Libor a s vědomím dostatečného náskoku skončily ostatní partie rychle remízou. Porážíme Vyškov „B“ klasickým výsledkem 3,5:1,5 a vítězíme v turnaji! Vyškovští naopak padají až na čtvrté místo.

Před nakonec druhou Kuřimí jsme získali čtyři body k dobru, což je náskok skutečně úctyhodný, vezmeme-li v potaz, že 4 body dělily druhý a předposlední tým tabulky. Základem úspěchu byl především fantastický výkon Libora Chloupka na 1. šachovnici. Získal 5 bodů z 6ti partií a při perfo 2379 (!!) vyhrál i svoji šachovnici. Absolutně nejúspěšnějším hráčem dle počtu získaných bodů byl Pavel Hubený na čtvrté desce. Ziskem 5,5 bodu z 6ti partií při perfo 2238 (!!) také on suverénně vyhrál svoji šachovnici. Boskovice byly nejlepší také na třetí šachovnici, kterou vyhrál Milan Boháček (papírově nejslabší ze všech hráčů na třetím stole) ziskem 4 bodů z 6ti partií, při perfo 2106. Pátou šachovnici srdnatě bránil Miroslav Veselý a ačkoli na svém stole skončil až jako třetí nejlepší, rozhodně se nemusí za svůj výkon stydět. Jediným hráčem našeho týmu, který nezískal ani padesát procent možných bodů, zůstal Leoš Ševčík, host z Adamova. Chudák musel pak celou cestu domů poslouchat nemístné vtípky o tom, že jsme klidně mohli hrát bez něj. I kdybychom totiž přišli o jeho 2,5 uhraného bodu, stále bychom byli s bezpečným náskokem první…

Dovětek

Krajská soutěž družstev sice skomírá, ale stále žije. Bohužel prakticky neoslovuje družstva z nižších, okresních, soutěží, pro která byla původně zamýšlena. Velkým překvapením byla také absence Lokomotivy Brno, snad způsobená nešťastným termínem. Druhý den se hrálo rozhodující, poslední kolo KP I.

Na rozdíl od našeho prvního úspěchu jsme tentokrát nedostali ani pamětní diplom, ani putovní pohár, který si loni odvezlo (po zrušení rapidu družstev) nejlepší mužstvo v bleskovém šachu. Vlastně, nebýt Chess-Results a Jana Kalendovského, nikdo by nám nemusel věřit, že jsme turnaj opravdu vyhráli…

Ani oslavy našeho vítězství nebyly nikterak bujaré. Ovšem minule nebyl součástí turnaje oběd, takže se skončilo dříve, únava byla menší a díky prázdnému žaludku se celá výhra dala projíst. A kde se slaví nejlépe, než u plného talíře a plné sklenice?

Odkazy

[ratings]