Rubriky
Turnaje

Tentokrát bleskově

Prodloužený velikonoční víkend je skvělou příležitostí pro konání nejrůznějších jednodenních šachových turnajů. Stává se pomalu tradicí, že ve stejný den bojuje o přízeň hráčů rapid turnaj v Křtinách a bleskový turnaj v mírně severněji položeném Městečku Trnávce. Boskovice v minulosti vysílaly zástupce na oba tyto turnaje a nejinak tomu bylo letos, byť Křtinská výprava se nakonec skládala z pouhého jednoho muže. Do Trnávky naopak zamířilo rekordních 7 hráčů, dva „příživníky“ v to nepočítaje.

Pěkná účast, dlouhá tradice

Velikonoční bleskový turnaj má v Trnávce dlouhou tradici. Letos se konal již 28. ročník a lze téměř s jistotou předpokládat, že mnoho dalších ročníků nás ještě čeká. Jména sponzorů čítají několik desítek položek a počet cen výrazně převyšuje počet účastníků. O podpoře a významu akce svědčí i množství čestných hostů. V průběhu zahajovacího ceremoniálu byla dokonce udělena i jedna čestná medaile…

Počet hrajících šachistů se krásně zaokrouhlil na rovné 100. O síle turnaje svědčil sám fakt, že ještě 50. nasazený hráč se mohl chlubit ratingem přes 1900.

Vítězem se stal první nasazený FM Martin Červený (2222 ŠK Polabiny) s 1,5 bodovým náskokem na svého oddílového kolegu FM Michala Novotného. Michal Novotný skoro celý turnaj samostatně vedl, když za 14 kol ztratil pouhé dvě remízy! Poslední dvojkolo však vůbec nezvládl a jeho dvě nuly otevřely cestu k „jasnému“ vítězství Martina Červeného. Cenu za třetí místo si odnesl FM Marian Sabol (ŠK Vysoké Mýto).

Boskovice solidně

Překvapivě nejlépe si z Boskovických vedl Milan Boháček. Taktika jednoduché a rychlé hry slavila nečekaný úspěch a zisk 10ti bodů z 16ti partií (při perfo 2174) stačil na skvělé 11. místo v celkovém pořadí. Oproti nasazení si polepšil o plných 51 míst! Mimochodem, podobně si vedl v loňském roce David Sion (Tj Štefanydes Polička), který obsadil taktéž 11. místo a oproti nasazení si polepšil dokonce o 59 míst (v letošním roce, s ratingem o 200 bodů vyšším, se mu dařilo trochu méně).

Jen o pár příček níže, na 15. místě, skončil Libor Chloupek. V turnaji si vedl poměrně dobře a dokonce se mu povedlo splnit i osobní cíl v podobě partie se všemi čtyřmi zúčastněnými mistry FIDE. Libor již mnohokrát dokázal, že ani takoví hráči mu nemusí být vážnými soupeři, bohužel tentokrát se tyto důležité partie vůbec nepovedly.

Zbytku Boskovické výpravy se spíše nedařilo. Pavel Hubený obsadil až 53. místo, Tomáš Marcikán 73. místo, Miroslav Veselý 81. místo, Filip Dvořáček 93. místo a Jan Havel 95. místo. Relativně nejspokojenější může být Tomáš, který neprohrál s žádným ratingově slabším hráčem a naopak sám několik slušných skalpů získal.

Jak bylo zmíněno výše, Boskovice doprovázel ještě Jiří Marek (TJ Podlužan Prušánky) a neregistrovaný Jan Dvořák. Lépe si z této dvojice vedl Jiří Marek, který skončil na 46. místě. Se svým výkonem však spokojený nebyl. Příliš mnoho bodů zahodil v časových tísních.

Známé tváře

Na turnaji se ukázaly také poměrně početné výpravy Lipovce, Jevíčka a Sloupu. Do první padesátky se však dostali pouze 47. Vlastimil Chládek s 48. Milanem Ševčíkem (oba ŠK GARDE Lipovec). Oba se umístili těsně vedle sebe, ale svůj výkon budou pravděpodobně hodnotit zcela odlišně…

Odkazy

 [ratings]