Rubriky
Mládež Turnaje

Jevíčko v obležení talentů

Šachový turnaj mládeže přilákal 61 mladých talentů. Vítězem mladší kategorie (ročník 2002 a ml.) se stal Jan Kolář (DDM+TJ Mohelnice), před Marií Vaškovou a Ondřejem Novotným (oba ŠO DDM Hlinsko). Starší kategorii ovládli zástupci Boskovic, když první místo obsadil Filip Dvořáček a druhé Lukáš Osouch (oba Makkabi Boskovice). Třetí skončil Ondřej Novotný (ŠO DDM Hlinsko). 

Skvělá účast a drobné problémy

Nečekaně vysoká účast organizátory mírně zaskočila, nicméně vše se podařilo rychle vyřešit. Snad jen hrací místnost byla poněkud těsnější pro diváky a přihlížející rodiče, kterých bylo překvapivě mnoho. Hlavně v případě mladší kategorie.

Mladší kategorie

V mladší kategorii soutěžilo celkem 26 hráčů a hráček. Jak nebezpečné je slučovat mužské a ženské kategorie se přesvědčil jeden z organizátorů, který si vybral dvojici na prvním stole za vzorovou pro ukázky základních šachových pravidel. Každá věta začínala: „Když třeba tady slečna…“ a pokračovala informací o tom, jak reklamovat nemožný tah, pád praporku nebo některý jiný z častých a možných problémů. Až ke konci přednášky se ozval nesmělý hlas upozorňující, že „slečna“ je ve skutečnosti kluk s delšími vlasy. V hlasitém smíchu zanikl i omluvný povzdech: „Kdo se má dnes v těch dětech vyznat!“…


Hrací sál (autor: Stanislav Vémola)

Vítězem se po boji stal Jan Kolář (8/9) z DDM+TJ Mohelnice. Druhá skončila Marie Vašková (7,5/9) z ŠO DDM Hlinsko, třetí její oddílový kolega Ondřej Novotný (7/9).

Starší kategorie

Ve starší kategorii měly Boskovice hned 4 zástupce a všichni patřili přinejmenším do širšího okruhu favoritů. Největší šance měl Filip Dvořáček, úřadující okresní přeborník, a překvapit mohl i Lukáš Osouch. Velká naděje, která bohužel po raketovém vzestupu odsunula šachy daleko do pozadí svých zájmů. Richard Hanuška s Jakubem Proboštem stále ještě nabírají zkušenosti, nicméně i oni mohli přinejmenším zamíchat s konečným pořadím.


Trojice z Boskovic

Po tuhých bojích se nakonec z prvního místa radoval náš Filip Dvořáček (8/9). Výkon sice nebyl přesvědčivý, ale štěstí při něm stálo. Hned v prvním kole musel dlouho bránit horší koncovku SxJ, naštěstí soupeř v závěru přehlédl vidličku a Filip s velkou dávkou štěstí partii vyhrál. Zdaleka největší problémy však přineslo páté kolo, kde se střetl s Boskovickým „kolegou“ Lukášem Osouchem. Filip získal pěknou kombinací figuru a přešel do jasné koncovky s nezadržitelným volným pěšcem. Lukáš v beznadějné pozici zkusil poslední lest – pohrozil jednotahovým matem. Překvapivě mu to vyšlo! Nakonec z toho byla Filipova jediná ztráta v turnaji, ačkoli ani v osmém kole k ní nebylo daleko. Předposlední kolo se záhy ukázalo jako rozhodující, protože zajistilo vítězi bodový náskok. Filip bojoval černými s Beátou Soldánovou. Komplikovaná hra vyústila v koncovku 2VxD s několika pěšci na obou stranách. Beáta mohla s aktivní dámou několikrát vynutit remízu „věčným šachem“, nicméně rozhodla se zkusit štěstí a pokusit se získat nějaké pěšce navíc. Tvorba rozumného plánu ji však zabrala tolik času, až v těžké časové tísni nabídla remízu. Filip odmítl a odrážel šachy dotěrné bílé dámy tak dlouho, až soupeřce spadl praporek.

Na druhém místě se umístil Lukáš Osouch. Po slavné výhře nad Filipem se na malou chvíli přestal plně soustředit na hru a hned z toho byly dvě zbytečné a rychlé nuly v řadě. Až bezchybný závěr zajistil zisk stříbrné medaile.

Poslední kolo přineslo také bratrovražedný souboj Jakuba s Richardem. Šťastnější byl Jakub, který díky výhře obsadil 6. příčku. Richard byl odsunut na místo 14.

Hodnocení

Turnaj se jednoznačně vydařil. Díky patří všem Jevíčským organizátorům a sponzorům v čele s Pavlem Lieblem! Jediného přehmatu se dopustil při tisknutí diplomů. Nevzal totiž žádný náhradní a nakonec tak byl po menší chybě v popiscích nakonec nucen předávat diplom pouze vítězi. Spoléhat na bezchybnost druhých se prostě nevyplácí :-D.

Potěšila zejména nečekaně vysoká účast více než 60ti hráčů! Snad jen okresní zástupci se mohli sejít ve větším počtu, kromě domácího Jevíčka (11), Boskovic (4) a skromné výpravy Rovečného (2) a Kunštátu (1) se nikdo další neobjevil (nepočítáme-li jednoho neregistrovaného hráče z Olešnice)!

Odkazy

[ratings]