Rubriky
Domácí Mládež Turnaje

Dobojováno! Pohár získal Dvořáček!

Druhý ročník seriálu šachových turnajů pro mládež „O putovní pohár DDM“ je u konce. Absolutně nejúspěšnějším hráčem se stal Filip Dvořáček z Makkabi Boskovice. Zúčastnil se všech osmi turnajů seriálu a sedmkrát dokázal zvítězit! Prvenství vybojoval i v závěrečném dubnovém turnaji, před druhým Richardem Hanuškou (Makkabi Boskovice) a třetím Martinem Celým (Lipovec).

Rekordní účast

Poslední letošní turnaj přilákal rekordních 28 mladých šachistů! Skvělá účast trochu zaskočila organizátory (kteří sice čekali rekord, ale na tak výrazný), nicméně s vrcholným nasazením se podařilo připravit stoly navíc i ručně (a překvapivě bez problémově) dolosovat pozdě příchozí.


Hrací sál

Favoritem byl domácí Filip Dvořáček. Turnajem však tentokrát neprocházel příliš lehce. Částečně za to mohla i jistota zisku poháru pro nejlepšího hráče seriálu a na výsledku posledního turnaje mu proto příliš nezáleželo. Do největších problémů se dostal ve čtvrtém kole, kdy v partii s Richardem Hanuškou přehlédl mezišach a ztratil figuru. Richard se stále zlepšuje, ale podobně jako v předešlých vzájemných zápasech, ani tentokrát nedokázal svoji výhodu využít a musel se nakonec spokojit s remízou. Filip poté v posledním kole porazil dalšího oddílového kolegu – Václava Nevyhoštěného a mohl se radovat z turnajového prvenství.


Václav Nevyhoštěný (Makkabi Boskovice) srdnatě bojoval, nakonec to stačilo na 7. místo

Na druhém místě skončil Richard Hanuška. Vzhledem k tomu, že jako jediný dokázal sebrat půlbod Filipovi, je druhé místo jistě zasloužené. Bronzovou příčku vybojoval nováček turnaje Martin Celý z Lipovce. Nutno říci, že o pořadí na třetím a čtvrtém místě muselo rozhodnout až 3. pomocné hodnocení, které měl mírně horší Michal Vašíček z Jevíčka.


Mikuláš Žédek (DDM Boskovice)

Trojice Dvořáček, Hanuška, Celý získala ocenění ve starší kategorii, nejlepší trojicí v mladší kategorii se stali Adam Zouhar (DDM Boskovice), Václav Nevyhoštěný (Makkabi Boskovice) a Martin Borýsek (Jevíčko).


Skoro všichni účastníci závěrečného turnaje


Cenu získal každý
(zdroj: DDM Boskovice)

Pohár má nového majitele!

V rámci seriálu „O putovní pohár DDM“ se konalo 8 turnajů (září 2011 – duben 2012), kterých se zúčastnilo celkem 43 různých hráčů. Nejlépe obsazený byl závěrečný, dubnový, turnaj s 28 účastníky. Celkem 14 hráčů se zúčastnilo aspoň 4 turnajů. Největší zastoupení měli hráči Boskovic (Makkabi Boskovice 6/DDM Boskovice 8/Boskovice 6+2), dále přijeli také hráči Kunštátu (ŠK Kunštát 6/Kunštát 3), Jevíčka (ŠK Jevíčko 1/Jevíčko 7) a Lipovce (Lipovec 4). Na každém turnaji byli vyhlášeni 3 nejlepší hráči z mladší a starší kategorie a navíc obdrželi všichni účastníci body do celkového pořadí seriálu, které později určily nejlepšího hráče seriálu – vítěze putovního poháru.


Nejlepší trojice celého seriálu – 1. Filip Dvořáček z Makkabi Boskovice (uprostřed), 2. Michal Vašíček z ŠK Jevíčko (vlevo) a 3. Richard Hanuška z Makkabi Boskovice (vpravo)
(zdroj: DDM Boskovice)

Zatímco v loňském roce byl boj o „Putovní pohár“ nesmírně napínavý až do samého konce, tentokrát si celkové první místo nenechal ujít zástupce domácího klubu Makkabi Boskovice Filip Dvořáček. Dokázal vyhrát 7 z 8 turnajů! Zisk poháru je pro něj završení úspěšné sezóny, ve které dokázal vyhrát OP mládeže v Kunštátu, turnaj mládeže v Jevíčku i silný „Jarní turnaj“ v Brně, kde předstihl mj. Eduarda Medunu, jednoho z největších brněnských talentů.

Druhé místo si také poměrně bezpečně udržel Michal Vašíček z ŠK Jevíčko. V sedmi turnajích skončil nejlépe 2x druhý a 2x třetí (do hodnocení seriálu se počítají 4 nejlepší výsledky).

Třetí místo nakonec po boji a takříkajíc „na poslední chvíli“ získal Richard Hanuška, novopečený hráč Makkabi Boskovice. Zlepšení svých dovedností prokázal v posledních dvou turnajích, kdy obsadil vždy druhé místo a dokázal díky tomu přeskočit v hodnocení nakonec čtvrtého Martina Krále z ŠK Kunštát.


Eduard Szymsza – Filip Dvořáček

Nezbývá než poděkovat hráčům, rodičům, pracovníkům DDM a všem spoluorganizátorům a sponzorům, kteří se na letošním ročníku „Poháru DDM“ podíleli. V září se znovu sejdeme v premiérovém „zahajovacím“ turnaji „O pohárek TOPNET“, který je rovněž úvodním turnajem seriálu „O putovní pohár Makkabi“.


Na ceny zatím nedosáhli, ale foto s pohárem už mají…

Celkové výsledky

Hráči jsou seřazeni podle 4 nejlepších výsledků. První turnaj „O pohárek TOPNET“ byl mimořádným úvodem seriálu „O putovní pohár DDM“ (sobotní termín, větší počet kol) a každý účastník proto dostal bonus 10 bodů. Poznámky „(S)“ a „(M)“ znamenají starší nebo mladší kategorie, * označuje registrované (klubové) hráče.

[table id=4/]

Odkazy

[ratings]