Rubriky
Ligy/přebory

Áčko zdolalo Lipovec

V sedmém kole KPIIA hostily Boskovice vedoucí tým soutěže z Lipovce. Oba týmy neponechaly nic náhodě a nastoupily prakticky v nejsilnějším možném složení. Zápas byl vyrovnaný a jako vždy ho opět rozhodly drobné chyby. Překvapivě se jich více urodilo na straně hostů a Boskovice tak senzačně zvítězily 5:3! 

Nadějný úvod

Zápas Boskovic s Lipovcem „C“ se nesl v duchu elitního souboje týmů z horní poloviny tabulky. Lipovec, jako průběžně vedoucí tým tabulky, očividně nechtěl nic ponechat náhodě a dorazil v elitní sestavě. Domácí sice postavily to nejlepší co mohly, ale převaha lipoveckého družstva byla přesto docela výrazná.

Úvod zápasu vyšel Boskovicím velmi dobře. Na první šachovnici se Dušan Dobeš neohroženě pustil do Vlastimila Chládka a rychle získal nepřehlednou pozici, plnou taktických zápletek. Podobná hra Dušanovi vyhovuje, prudký útok se zdál na první pohled dostatečně silný, takže naděje na zisk prvního bodu rychle vzrostly. Záhy získal dobrou pozici také Leoš Ševčík. Jeho soupeř, Petr Komprda, obětoval figuru za útok. Rychle se ovšem ukázalo, že Leošův král má dost možností k úniku z matové sítě. Výborně vypadala i pozice Pavla Hubeného, který útočil na oslabeného krále Davida Ševčíka. Nadějnou pozici měl i Milan Boháček a na první pohled nevypadal špatně ani partie Filipa Dvořáčka. Horší pozici dostal z domácích hráčů snad jen Mirek Veselý, který se musel trpělivě a přesně bránit.

Překvapivé obraty

Rychle se ovšem ukázalo, že původní odhady nebyly tak přesné, jak se zdálo. Leoš sice dokázal zvítězit a ani remíza Ladislava Petra s Pavlem Mrázem domácím nevadila, ale prohra Dušana Dobeše již ano. Ukázalo se, že Dušanův útok nebyl dostatečně silný a za obětované pěšce nedal dostatečnou kompenzaci. Za stavu 1,5:1,5 přidal cennou remízu se Zdeňkem Hlouškem Filip Dvořáček. Remizoval také Libor Chloupek, kterému se partie s Petrem Krejčím moc nepovedla. Pouze remízu přidal do bodového součtu také Pavel Hubený, který na cestičce vedoucí k výhře nešťastně upadl.

Senzační koncovka

Za stavu 3:3 naděje Lipovce výrazně vzrostly. Domácí Milan Boháček nedokázal zužitkovat mírně lepší pozici s Romanem Flašarem. Přehnaná snaha zvítězit a zajistit družstvu tolik potřebný bod, vedla pouze do připrohrané věžové koncovky. Podobně Miroslav Veselý musel stále čelit atakům Ivo Machka. Roman Flašar se však těsně po časové kontrole dopustil těžké hrubky, která umožnila Milanovi přejít do hladce vyhrané pěšcové koncovky. Stav 4:3 pro Boskovice, nutil posledního hrajícího zástupce Lipovce hrát na výhru a zachránit aspoň bod. Mirek však vystavěl nedobytnou pevnost. Schován za hradbami pouze jednoduše odrážel veškeré pokusy o průlom. V pravý čas, kdy soupeři zbývala na hodinách necelá minuta, sám zaútočil a rychle vydobyl vítězný bod.

Boskovice v sedmém kole získaly cenný skalp a opět dokázaly, že při dobré sestavě a s trochou štěstí, dokáží porazit i nejsilnější týmy soutěže. Po sedmi kolech patří boskovickému „áčku“ čtvrtá příčka v průběžném pořadí. Důležitější ovšem je, že s 15 získanými body je pravděpodobnost sestupu velmi nízká a Boskovice tak mají na dosah hlavní cíl pro tuto sezónu – udržet se v soutěži.

[ratings]