Rubriky
Ligy/přebory

Smolný zápas s Rudicí

Osmé kolo KPIIA nepřineslo žádné velké překvapení. Vítězili favorité. To platí také pro zápas Boskovic s Rudicí, kde domácí sice sahali po výhře, ale nakonec nedokázali nadějné pozice dotáhnout do konce. Rudice si díky výhře upevnila vedoucí postavení v tabulce, ovšem v posledních třech kolech ji čekají tři těžcí soupeři.

Divoký začátek

Původně se zdálo, že Boskovice do zápasu nastoupí s velmi „kombinovanou“ sestavou, složenou z valné části náhradníky. Nakonec k tomu nedošlo, ale zisku bodů to stejně nepomohlo.

Začátek zápasu tradičně oživil Dušan Dobeš, který se hned od prvních tahů snažil dostat do složitých, netradičních pozic. Bohužel, také tentokrát to nedopadlo dobře a Dušan prohrál mezi prvními. Pozice dlouho nevypadala špatně. Nebýt časové tísně a s tím souvisejících nepřesností v závěru, mohl být boj delší a pravděpodobně i mnohem zajímavější.

První bod Boskovicím přinesl Ladislav Petr. První překvapivý obrat v zápase. Ladislav stál v partii s Michalem Hniličkou velmi špatně a nebýt toho, že jeho soupeř nespočítal správně kombinaci a ztratil figuru, těžko by pozici zachraňoval. Do vedení 3:1 poslala Boskovice dvojice Boháček – Hubený. Pavel Hubený pěkně překombinoval Vítězslava Crhonka a Milan Boháček porazil Drahoše Nejezchleba. Vůbec netušil, jak zajímavou statistiku tím vytvořil. Drahoš Nejezchleb totiž prohrál v letošním ročníku soutěže poprvé, přestože nastoupil ke všem sedmi předchozím zápasům. V loňském ročníku odehrál všech 10 zápasů a prohrál pouze jednou v zápase s Boskovicemi. Porazil ho Leoš Ševčík. Kromě KPIIA nastupuje Nejezchleb také v „B“ týmu Rudice, který hraje Okresní přebor. V loňské sezóně odehrál 7 zápasů. Prohrál jednou – s Radkem Walletzkým v zápase s Boskovicemi…

Druhý bod přidal Rudici Daneš Polách, který porazil Leoše Ševčíka. Leošovi se partie vůbec nepodařila a ačkoli se dostal blízko k remíze, nedokázal pozici udržet. Popartiová analýza ukázala řadu možností, které k remíze pravděpodobně vedly, ale jak řekl sám Leoš: „Dnes mi to prostě nešlo. Ať bych dělal cokoli, dnes jsem prostě neměl vyhrát.“

Neuvěřitelný závěr

Osud zápasu rozhodly zadní šachovnice. Za průběžného stavu 3:2 se zdálo, že vítězství Boskovic je na dosah. Prohra Filipa Kociny, díky které se stav srovnal na 3:3, ještě tolik nemrzela. Filip nešťastně přišel o figuru a několik dalších hodin srdnatě bojoval za ztracenou věc. Když byl vytčený cíl, remíza, v dohledu, dokázal protivník přece jen nalézt správný plán a přes těžkou časovou tíseň pozici vyhrát. Poslední dvě partie ovšem vypadaly více než nadějně. Zisk potřebného 1,5 bodu se zdál být takřka samozřejmostí. Bohužel přišel kolaps Tomáše Marcikána, který nedokázal vyhrát vyhranou koncovku. Hrubou chybou přišel o figuru a musel bojovat s několika pěšci proti střelci. Přesto dokázal získat remízovou pozici díky „falešnému“ střelci soupeře. Teorie však není Tomášovou silnou stránkou. Místo bezpečného obsazení kritických polí se vydal pěšci vstříc a následky byly samozřejmě katastrofální.

Za stavu 4:3 pro Rudici rozhodovala partie Klinkovský – Veselý. Mirek Veselý získal lepší pozici a reálné šance na výhru, ovšem komplikovaná pozice umožnila vytvářet hrozby na obou stranách. Mirek se jich příliš polekal a nakonec souhlasil s remízou opakováním tahů.

Zápas po napínavém průběhu skončil výsledkem 4,5:3,5 pro hosty z Rudice. Škoda ztracené šance.

[ratings]