Rubriky
Turnaje

OŠT se vrací sláva?!

Vítězem 17. ročníku Okresního šachového turnaje se stal Martin Handl. Druhé místo obsadil Jiří Sekanina, třetí Pavel Loubal.

Nečekaná kvalita

Okresní šachový turnaj přilákal na start 57 šachistů. Rekordní ročníky, čítající na osm desítek hráčů, jsou stále velmi vzdálené, nicméně kvalitativně se turnaj přece jen posunul. V posledních letech se účast ustálila na úrovni 50 hráčů, z nichž valnou část tvořili zástupci pořádajícího oddílu – ŠK Garde Lipovec. Tentokrát byla účast o něco početnější, hlavně ale pestřejší a silnější. Lipovečtí na turnaji také připomněli 25 let od založení svého klubu.

Turnaj neměl jasného favorita a průběh turnaje to jen potvrdil. Po osmém kole mohlo na vítězství myslet pět hráčů. Závěrečné kolo nakonec dopadlo nejlépe pro Martina Handla, který jako jediný ze skupiny bojující o titul dokázal zvítězit. Pořadatelé konečně nahradili zastaralý losovací program novým SwissManagerem, takže výsledky jednotlivých kol spolu s individuálními statistikami je možno nalézt v databázi Chess-Results.

Průměrné Boskovice

Početná boskovická výprava si i přes nečekaně silnou konkurenci mohla myslet na přední příčky. Na rozdíl od loňského roku, kdy Dušan Dobeš zvítězil, Ladislav Petr obsadil druhé místo a další dva hráči se umístili v první desítce, tentokrát se příliš nedařilo.

Nejblíž úspěchu byl Milan Boháček, který po osmém kole držel 3. příčku. V posledním kole však prohrál (jediná prohra v turnaji) a propadl se až na šesté místo. Přesto může být se svým výkonem poměrně spokojen. Patnácté místo obsadil Filip Dvořáček a potvrdil tak výborné umístění z loňského roku. Za Filipem se na 16. příčce umístil Dušan Dobeš. Obhájci vítězství se tentokrát vůbec nedařilo a po 6. kole měl na kontě pouze 2,5 bodu! Závěrečná trojice výher sice dojem z turnaje trochu napravila, přesto zůstal výsledek hodně za očekáváním.

Ladislav Petr také nemohl být se svým umístěním spokojen. Po sedmi kolech měl na kontě 5 bodů a bojoval o slušnou pozici, závěrečná rošáda však znamenala odsun do oblasti zhruba odpovídající nasazení. Ani Pavel Hubený neprožil povedený turnaj. Začal sice dvěma výhrami, jenže pak už porazil pouze dva své oddílové kolegy a to bylo příliš málo.

Umístění zbývající čtveřice hráčů Makkabi Boskovice je trochu překvapivé. Nejlépe si vedl Jan Havel na 41. místě. Miroslav Veselý obsadil 45., Tomáš Marcikán 47. a Vlastimil Brda 52. místo.

 [ratings]