Rubriky
Ligy/přebory

Bez prohry

První zápas v novém roce znamenal pro náš „A“ tým měření sil se Sloupem. S trochou štěstí se ho podařilo zvládnout a zvítězit 6,5:1,5.

Vstup do zápasu se Boskovicím povedl výborně. Libor Chloupek získal příjemnou pozici s Martinem Pokladníkem a Milan Boháček měl pěšce víc s Petrem Špičákem. Nadějné vyhlídky ovšem nevydržely dlouho. Milan se musel spokojit s opakováním tahů a na poslední šachovnici se vymkla kontrole partie Radomíra Walletzkého. Radomírův soupeř naštěstí v samém závěru partie hrubě chyboval. Místo přechodu do vyhrané koncovky s figurou víc se pokusil pozici ještě víc vyšperkovat obětí střelce s následným postavením dámy. Přehlédl však smrtelný mezišach, po kterém ztratil figuru i volného pěšce. Díky předchozí remíze Miroslava Veselého Boskovice po třech odehraných partiích vedly 2:1.

Zbylé partie vypadaly opticky dobře, jednoduchá práce ale naše hráče nečekala. Třetí bod připsal po napínavém boji Leoš Ševčík. Ve střední hře zakombinoval, získal pěšce a na chvíli i kvalitu. Partie nakonec vyústila v lepší věžovou koncovku, kde Leoš prosadil pěšce víc. Další dva body přidali na boskovické konto Libor Chloupek s Dušanem Dobešem. Dušan využil stísněného postavení soupeře, Libor se trochu nečekaně dostal k matovému útoku.

Za rozhodnutého stavu 5:1 dohrávaly poslední dvě šachovnice. Pavel Hubený měl nadějný útok, soupeři se jej ale podařilo odrazit a partie vyústila v remízovou koncovku různých střelců. Tradičně poslední skončil Ladislav Petr. Musel najít nejspolehlivější cestu k výhře, což v pozici plné taktiky nebylo jednoduché. Nakonec se podařilo a výsledkem byla nečekaně vysoká výhra 6,5:1,5 pro Makkabi Boskovice „A“.

Ladislav Petr díky výhře zůstal jediným 100% hráčem v soutěži. V pěti zápasech uhrál pět bodů!

[ratings]