Rubriky
Turnaje

Boskovice vítězí (v kategorii)

Pohár JmŠS v bleskovém šachu družstev získala Moravská Slavia. Makkabi Boskovice bylo nejlepším týmem s průměrem do 1800 bodů ratingu. 

Brněnský AS Club přilákal dvě desítku družstev a řadu silných hráčů v čele s velmistrem Radkem Kalodem. Hrálo se systémem každý s každým na 19 kol. Boskovické družstvo přijelo ve složení Milan Boháček, Pavel Hubený, Tomáš Marcikán a Jan Havel. Účast byla nejistá do poslední chvíle, z původně přihlášené pětice zbyli pár dní před turnajem jen dva hráči, ale nakonec se podařilo získat Tomáše a Jana jako náhradníky.

Boskovice do soutěže vstoupily odvážně a hned v prvním kole získaly bod za remízu s vysoce favorizovaným SPgŠ + G Znojmo „A“. Milan Boháček porazil na první šachovnici Jana Dočekala (2282FB), Pavel Hubený remizoval s Lubomírem Riškou (2195FB) a Jan Havel remizoval se Světlanou Smrčkovou (1600FB). Na dobrý výkon z prvního kola se ovšem navázat nepodařilo. S výjimkou pátého kola, kdy Boskovice zvítězily nad jezdci Jundrov „A“, získávaly body jen s papírově slabšími soupeři. Konečné 15. místo proto odpovídá nasazení. Příjemným bonusem se stala cena pro nejlepší tým s průměrným ratingem mezi 1600 a 1800 body.

Hráči podali vyrovnaný výkon zhruba odpovídající jejich ratingu. Milan Boháček dobře hájil první šachovnici a dokázal, že jeho bleskový rating přesahující hodnotu 2100 není zase tolik nadhodnocený. Na druhou stranu Milan odehrál dva odlišné turnaje. Prvních sedm kol zvládl výtečně a určitě mohl myslet i na vyšší bodový zisk, po přestávce mu ale došla energie. Body získával jen po urputném boji a s velkou dávkou štěstí. Pavel Hubený předvedl standardní výkon na úrovni svého ratingu. Své kvality ale prokázal remízou s Riškou (2195FB) a Holemářem (2327FB), proto byl zisk 8,5 bodu z 19 partií přece jen za očekáváním. Tomáš Marcikán a Jan Havel měli na zadních šachovnicích těžkou úlohu, ale oba se jí zhostili velmi dobře. Příjemně překvapil hlavně Tomáš, který získal šest bodů.

Okres Blansko zastupovaly ještě další dva týmy z ŠK Garde Lipovec. Lipovec „A“ patřil k největším favoritům soutěže, na medailové pozice ale nakonec nedosáhl a skončil čtvrtý. Lipovec „B“ zkusil taktizovat a svého nejsilnějšího hráče nasadil až na čtvrtou šachovnici. Martin Handl se odvděčil ziskem 18,5 bodu z 19 možných a stal se bodově nejúspěšnějším hráčem soutěže. Lipovec „B“ obsadil desáté místo.

 Odkazy