Rubriky
Ligy/přebory

Filip zajistil výhru a áčko se posunulo na první místo

Zápas s Blanskem začal skvěle. Vysoký náskok jsme ovšem neudrželi a vyhrát se nám podařilo jen s velkou dávkou štěstí. Konkurenti si však vedli ještě hůř, Boskovice proto vedou tabulku KPIIA s tříbodovým náskokem!

Blansko pro nás nemělo být nepřekonatelným soupeřem. Chyběli nám sice dva hráči základní sestavy, ale cíl získat v utkání všechny tři body přesto neměl být ohrožen. Blanenský tým odehrál v předchozích dvou utkáních celkem šestnáct partií, ale vyhrál jen dvě z nich. Začátek zápasu statistické předpoklady jednoznačně potvrdil. Rychle jsme vedli 3.5:0.5.

První dohrál Miroslav Veselý s Josefem Poláchem. Vyrovnaná partie dospěla do jezdcové koncovky, kde Miroslav nejprve ztratil pěšce, aby následně díky nedůrazné hře soupeře přešel do nadějné pěšcové koncovky. Blanenský matador ale podruhé nezaváhal a remízu si nenechal vyklouznout. Vedení zajistil našemu týmu Milan Boháček. První kombinací získal pěšce, druhou kvalitu i partii. Další výhru přidal Leoš Ševčík, který svého soupeře přehrál v koncovce. Na 3.5:0.5 zvýšil Pavel Hubený. Nervózní koncovka lehkých figur, kde Pavel bojoval se stínem zkažených pozic z předešlých partií a protivník s časovou kontrolou, pro nás dopadla dobře. Mizernou bilanci se našemu nejzkušenějšímu hráči podařilo prolomit v nejlepší možnou dobu.

Zadní šachovnice (autor: Dušan Dobeš)
Zadní šachovnice (autor: Dušan Dobeš)

Vítěztví zápasu nám měl přinést Filip Dvořáček. V technicky vyhrané pozici ovšem přehlédl důležitý mezišach, po kterém náhle ztratil veškerou výhodu. Následnou věžovou koncovku sice mohl zkoušet hrát, ale bylo zřejmé, že vynucenou výhru v pozici nemá. Náhlý kolaps zasáhl také ostatní šachovnice. Jan Zemánek přehlédl vidličku a ztratil figuru. Stejná pohroma potkala i Petra Beňovského na posledním stole. Hrůzný obrat dokončil Dušan Dobeš. Ve snaze prolomit pěšcový val a následně v koncovce uplatnit převahu střelce nad jezdcem, podcenil výpad nepřátelské jízdy. Stálo jej to pěšce a trápení v pozici, kde převládal jezdec nad střelcem. Všechny tři partie pro nás skončily špatně. Blansko srovnalo stav na 3.5:3.5 a partie Filipa stále zůstávala v rovnováze. Malou naději dávala jen blížící se časová tíseň posledního blanenského bojovníka. Partie trvala pět hodin, ale chyba nakonec opravdu přišla. Filip zvítězil a uzavřel výsledek zápasu na hodnotě 4.5:3.5 pro Boskovice.

Po třech kolech jsme jediným týmem s plným počtem bodů a vedeme tabulku s tříbodovým náskokem. Příští zápas doma hostíme Tišnov, průběžně druhý tým soutěže (databáze ŠSČR).

ASK Blansko   Makkabi Boskovice
Moc Roman 1866 1 0 2055 Dobeš Dušan
Moc Martin 1742 0 1 2036 Boháček Milan
Senáši Martin 1724 0 1 1995 Ševčík Leoš
Saida Jan (S50) 1825 1 0 1918 Zemánek Jan (S50)
Slouka Lukáš (U20) 1657 0 1 1897 Hubený Pavel (S50)
Hroza Jiří 1780 0 1 1811 Dvořáček Filip (U20)
Polách Josef (S65) 1729 ½ ½ 1789 Veselý Miroslav
Látal Dušan (S50) 1769 1 0 1579 Beňovský Petr (S50)
: