Rubriky
Domácí Turnaje

Baskický šach podruhé

Po úspěšném loňském turnaji v Baskickém šachu jsem se rozhodl uspořádat 2. ročník a započít tak tradici v den státního svátku 17. listopadu. Bask měl doplnit turnaje družstev Soudek, bleskáč a rapid.

To jsem však ještě netušil, že mé červnové padesátiny budou takovým zlomem a že budu s šachy končit – nejen v předsednické funkci, ale i herně.

Přípravy byly bezproblémové z důvodu jediného sponzora – člena Makkabi Petra Beňovského, který přislíbil úhradu nájmu sokolovny. Cenový fond činilo 100 % vybraného startovného se zárukou pro vítěze 1.000 Kč.

Sokolovna ale nebyla třeba – akce se zúčastnilo 8 hráčů (z toho 5 z Makkabi), a tak jsme se s rezervou vešli do naší domoviny – salonku restaurace Makkabi. Termín včetně sokolovny jsem zajišťoval již v lednu nevědouc o třech turnajích v Brně ve stejném termínu. To nám ale nebránilo v Basku se v Boskovicích utkat.

Vítězem se stal silný KM ze Slavoje Poruba Libor Veselý ziskem 12 bodů ze 14 partií a jedinou prohrou s naším talentem Filipem Dvořáčkem. Filip silného protivníka porazil po excelentním výkonu ve studiové koncovce. Druhý skončil další talent Makkabi, ale o něco starší Milan Boháček ziskem 11 bodů. Další vzdálený a silný KM Václav Žídek ze Slezanu Opava se umístil na třetím místě s 10,5 body. O stříbro se připravil smolnou prohrou s pisatelem těchto řádků. Bramborovou medaili získal Filip Dvořáček se 7,5 body, ale sehrál výborný turnaj. Naše posila z Jevíčka Jan Zemánek obsadil 5. místo po vyrovnaném výkonu. Z Jaroměře přijel hráč Polabin 2222 KM Petr Jecha, velký příznivec baskické disciplíny – uhrál 5 bodů. Předposlední skončil se 4,5 body Pavel Hubený, takže mu poslední turnaj nevyšel nejen organizačně, ale i herně…Vlastimil Brda všechny zápasy prohrál, ale svou zaníceností, nadávkami na Bask a pískáním během partii nás alespoň dobře pobavil a v dalších turnajích odvede určitě lepší výkon…

Celkově mrňavá akce skončila nakonec ke spokojenosti všech účastníků, včetně výborného oběda v Makkabi.

Shrnul bych vše slovy: „Kdo nic nedělá, nic nezkazí…“