Rubriky
Domácí Mládež Turnaje

Jevíčko vyhrálo, Boskovice berou stříbro!

Okresní přebor družstev mládeže ve vážném šachu ovládlo družstvo Jevíčka. Vyhrálo všechny zápasy a nechalo ostatní družstva daleko za s sebou. Díky výborné druhé polovině soutěže vybojoval stříbrné medaile tým Boskovic. Třetí místo získal Lipovec a čtvrté Kunštát. 

Jevíčko do soutěže vstoupilo s ratingově nejsilnější sestavou a svoji převahu nad ostatními družstvy dokazovalo od úvodních kol. Hlavní oporou byl zkušený Martin Borýsek na první šachovnici. Jedinou nulu zaznamenal v partii s Jiřím Vašíčkem, kde přehlédl figuru. V technicky náročné koncovce sice svého soupeře dlouho trápil, ale nepříznivý vývoj zvrátit nedokázal. Pozici bodově nejužitečnějšího hráče proto musel přenechat Petrovi Kozelkovi, který v šesti partiích uhrál 5.5 bodu. Stal se i nejúspěšnějším hráčem celé soutěže.

Jakub Probošt (černé) - Martin Borýsek
Jakub Probošt (černé) – Martin Borýsek

Druhou příčku nečekaně vybojovaly Boskovice. Úvodní trojkolo domácímu družstvu příliš nevyšlo. Odvety dopadly podstatně lépe. Tahounem družstva byl Jakub Probošt, který uhrál 3.5 bodu. Zbytek týmu střídal lepší partie s horšími. Michaela Proboštová zůstala mírně za očekáváním, když prohrála několik dobře rozehraných partií, nemluvě o řadě hrubých chyb. V přímém souboji s Lipovcem o druhé místo však pomohla rychlou a důležitou výhrou. Albert Janda a Filip Liška hráli svůj první vážný turnaj a zaslouží pochvalu za odvahu. Škoda jen velké zbrklosti a zbytečných proher během několika minut.

bbb
Boskovice (vlevo) bojují s Lipovcem

Lipovec předváděl podobně nevyrovnané výkony jako Boskovice. Nejlepším hráčem družstva se stal Viktor Petržela se 3.5 body. Výrazně pomohl i sloupský host Jiří Vašíček, který na první šachovnici uhrál 2.5 bodu ze tří partií.

Jevíčko (vlevo) vyhrálo všechny zápasy
Jevíčko (vlevo) vyhrálo všechny zápasy

Čtvrtou příčku obsadil Kunštát. Nedařilo se mu především na prvních šachovnicích, vzadu měl větší úspěch. Ondřej Havel s Josefem Hujdičem vybojovali 2 body ze tří partií a stali se největšími oporami družstva. Dva body uhrál i Petr Kříž, potřeboval k tomu však šest partií.

Hrací sál
Hrací sál

Soutěže se zúčastnila čtyři čtyřčlenná družstva. Dvoukolový systém každý s každým byl rozdělen do dvou termínů po třech kolech. Hrálo se nejkratším vážným tempem 2×60 minut na celou partii bez přídavku. Obě trojkola proběhla v Boskovicích pod záštitou šachového klubu Slavia Boskovice a SVČ Boskovice.

Vítězové z Jevíčka
Vítězové z Jevíčka
Druhé Boskovice
Druhé Boskovice
Třetí Lipovec
Třetí Lipovec
Poř. Družstvo 1a 1b 2a 2b 3a 3b 4a 4b Body TB2  TB3 
1 Jevíčko  *  * 3 3 18 19,0 0
2 Boskovice ½ 1  *  * 1 9 10,0 0
3 Lipovec 1  *  * 3 6 11,0 0
4 Kunštát ½ ½ 3 1  *  * 3 8,0 0

Kompletní výsledky na Chess-Results.