Rubriky
Ligy/přebory

„Áčko“ v dramatickém zápase remizovalo s Vyškovem

Oba týmy do zápasu nastoupily s cílem zvítězit a posunout se v tabulce mimo sestupovou zónu. Domácím Boskovicím chyběly dvě opory ze základní sestavy a role papírových favoritů tak připadla hostům.

Nejrychleji skončila partie na šestém stole, kde Tomáš Marcikán souhlasil s remízou po 12 tazích. Ostatní šachovnice bojovaly mnohem déle. Druhý výsledek byl znám až po třech hodinách hry. Remízu podepsal těsně před časovou kontrolou Jan Vaňhara. Získal ze zahájení dobrou pozici, ale ve střední hře dovolil svému soupeři přejít do protiútoku a nakonec mohl být rád za nabídku smíru.

Do vedení nás poslal Vojtěch Ochmanský. Dlouho hrál vyrovnanou partii, ale odmítl spekulovat o nabídce remízy. Využil pasivnějších tahů soupeře a hladce vyhrál učebnicovou pěšcovou koncovku.

Nadějný stav se ovšem rychle obrátil. Jaroslav Probošt neubránil horší koncovku se špatným střelcem a Pavel Hubený odrazil masivní soupeřův útok jen za cenu ztráty několika pěšců a beznadějné koncovky. Dobře se nevyvíjela ani partie Vlastimila Maděryče, který měl v pozici až příliš mnoho slabin. Bojoval dlouho, ale nepříznivý výsledek zvrátit nedokázal.

Za stavu 2:4 jsme museli obě zbývající partie vyhrát, abychom dosáhli aspoň na zápasovou remízu. To se naštěstí podařilo. Miroslav Veselý po mírném váhání dokázal vyhrát věžovou koncovku a Milan Boháček nakonec obhájil nejistou oběť kvality.

Výsledek 4:4 je ztrátou pro oba týmy. Boskovické „áčko“ se přes zisk jednoho bodu stále drží na předposlední příčce tabulky, která může za jistých okolností znamenat sestup do nižší soutěže. Podle vývoje v ostatních skupinách KPII se však zatím zdá, že šance na udržení jsou poměrně dobré.

Boháček Milan 2101101971 Mouryc Tomáš
Hubený Pavel 1774011940 Rozumek Vlastimil
Veselý Miroslav 1724101849 Zabloudil Radek
Vaňhara Jan 1474½½1635 Fabian Zdeněk
Ochmanský Vojtěch 1305101761 Majetič Radim
Marcikán Tomáš 1724½½1781 Jakubčík Jiří
Probošt Jaroslav 1465011692 Čermák Tomáš
Maděryč Vlastimil 1560011756 Kocman Richard
44

Výsledky na Chess-Results a v databázi ŠSČR.