Rubriky
Ligy/přebory

„Áčko“ veze důležité body z Tišnova

Na konci ledna se boskovický „A“ tým vydal do Tišnova na další kolo krajského přeboru. Byli jsme sice oslabení o polovinu základní soupisky, ale náhradníci se nakonec vytáhli a zahráli velice dobře.

Jako první dohrál Radek Walletzký, který zahrál zahájení dobře, ale ve střední hře přehlédnul postup pěšců, který by ho stál buď jezdce nebo o dva tahy později uzavřeného střelce. Pak se sice snažil ještě prohranou partií obrátit, ale soupeř vymyslel fintu na napadení dvou věží zároveň a prohrávali jsem 1:0. Vzápětí ale vyhrál Tomáš Marcikán, který v zahájení získal pěšce a když soupeř dále hrál pasivně, tak jednoduchými fintami i koně a v této špatné pozici se soupeř raději vzdal.

Třetí dohrál Pavel Jedlička, který se v zahájení snažil soupeře nachytat, ten se ale nedal a udělal mu dvojpěšce. Pak ani jeden nevymysleli nic zajímavého a dali to za remiz. K našemu štěstí nutno podotknout, protože při následné dohrávce stál Pavel velice špatně. Jako čtvrtý dohrál Pavel Hubený, kdy oba dva rozehráli svá zahájení normálně a když ve střední hře neviděli možnosti postupu, tak dali partii za remiz.

Jako pátý dohrál Jaroslav Probošt. Soupeř na něj zahrál neobvyklou variantu zahájení, která zavedla Jardu do stísněné pozice. Soupeř postupoval ve středu pěšáky, ale Jarda naštěstí našel vždy obranu a přesnou poziční hrou se ubránil tlaku soupeře a dokonce si vytvořil volného pěšce. Při této mírné výhodě se domluvili na remíze.

Naději na dobrý výsledek dodal kapitán Jan Vaňhara. Na zbylých šachovnicích se situace vyvíjela velice dobře a v tu chvíli zavěsil bod. Soupeř zahrál přechod do střední hry lehce pasivně a dovolil Honzovi vytvořit si šanci na zisk pěšce. Aby tomu zabránil, předkryl jej koněm, kterého ale následovně vyhnal pěšec. V tu chvíli přešel Honza do tlaku a získal dokonce dva pěšce. Následovala ale dlouhá část, kdy věž a dáma na každé straně připravovala útok na krále. Náš hráč toho využil k zisku dalších dvou pěšců, ale situace stále hrozila remízou věčným šachem. Naštěstí si soupeř nepohlídal jeden tah a po vynucené výměně dam se vzdal.

Zbylí dva hráči se dlouze snažili, ale naši borci se nenechali vydrtit. Vítězství přinesl Dušan Dobeš. Jeho soupeř v zahájení obětoval figuru za dva pěšce a útok. Zahrál ale hned špatně, Dušan protáhl pěšce a napadl dvě figury – tím pádem zisk figury. I přes nevýhodu útočil soupeř pěšci na dámském křídle, kde byl Dušan bez pěšců. Navíc měl Dušan špatně vyvinuto, ale nakonec se mu to povedlo a povyměňoval většinu materiálu. Když už soupeř neviděl naději na posun k lepšímu, tak se vzdal. Hned na to se Vojta Ochmanský dohodl se soupeřem na remíze. Soupeř na Vojtu zkusil Caro-Kann a v zahájení stáli vyrovnaně. Ve střední hře byl Vojta dokonce trochu lepší, protože byl jeho soupeř méně aktivní. Vojta zkusil otevřít dámské křídlo, ale tím jen rozehrál soupeře. Chvilkovou obětí pěšce vyrovnal pozici a než by to jeden nebo druhý lámali přes koleno, tak dali partii za remiz. I když jsme v to přes oslabení ani nedoufali, tak nakonec jsme vyhráli 5:3 a odvezli si z Tišnova cenné 3 body.

Šafařík Vratislav 1879012101 Dobeš Dušan
Pučálka Vojtěch 1919½½1759 Hubený Pavel
Hrdina Jiří 1742011474 Vaňhara Jan
Plašil Lubomír 1876½½1305 Ochmanský Vojtěch
Maláska Karel 1724011724 Marcikán Tomáš
Hlavsa Vladimír 1716101626 Walletzký Radomír
Čepeš Ladislav 1713½½1465 Probošt Jaroslav
Bartoň Jan 1673½½1537 Jedlička Pavel
35

Výsledky na Chess-Results a v databázi ŠSČR.